Banner 980x90

Rīt Cēsīs noslēdzas projekts par jauniešu aizplūšanu no mazpilsētām

Sestdien, 9.oktobrī ar Cēsu 11.-12.klašu jauniešu nākotnes plānu izpētes prezentāciju un diskusiju noslēgsies biedrības Cēsnieku klubs realizētais projekts Keep our brains at home 2. Šī projekta mērķis ir aktualizēt jauniešu intelektuālā potenciāla aizplūšanu no mazpilsētām un rosināt diskusiju par izglītības, nodarbinātības un migrācijas jautājumiem, kas saistīti ar šo tendenci Cēsu pilsētā, novadā un Vidzemes reģionā, pēc iespējas arī valsts līmenī.  
Projekta noslēguma pasākumā, kas sāksies plkst.13.00 Amatas novada atpūtas kompleksā Rakši, vienkopus pulcēsies Cēsinieku kluba vadība, projekta dalībnieki un sadarbības partneru pārstāvji, kuru vidū bija Cēsu novada pašvaldība, uzņēmumi un sociologi. Tā laikā tiks izvērtēts astoņu mēnešu laikā paveiktais, kā arī ieskicēts projekta iespējamais turpinājums nākamgad. 
 
Projekta laikā  24 ar Cēsīm saistīti jaunieši strādāja četrās darba grupās  – mediju, radošajā, uzņēmēju un pētnieciskajā, lai realizētu virkni aktivitāšu. To vidū bija akcija Pielaiko profesiju un uzņēmumu Cēsīs!, projekta bloga www.cesnieki.lv izveide un uzturēšana, video veiksmes stāstu izveide ar jauniem cēsniekiem, kas veiksmīgi veido karjeru un dzīvi Cēsīs, kā arī jauniešu ideju akcija Cēsu pilsētas svētkos šī gada jūlijā. 

Viens no darbietilpīgākajiem projekta laikā paveiktajiem darbiem ir pētījums, kura ietvaros tika aptaujāti 374 11.-12.klašu jaunieši no Cēsu vispārizglītojošajām skolām. Aptaujas rezultāti atklāj viņu tuvākās un tālākās nākotnes plānus, kas ir saistīti gan ar turpmāko studiju, gan dzīvesvietas un nodarbošanās izvēli. Tāpat pētījumā noskaidrots, kā tie cēsnieki, kas pēc vidējās izglītības iegūšanas izvēlas strādāt vai studēt citā pilsētā vai valstī, paredzējuši uzturēt saikni ar savu dzimto pilsētu. 

Projekta iespaidā pirmo reizi tika iniciēta un pasniegta arī Cēsinieku kluba atgriešanās balva Nekur nav tik labi kā Cēsīs!, kuru saņēma cēsnieks, kas pēc studijām un darba gaitām citviet atgriezies uz dzīvi Cēsīs. Savukārt pēdējā projekta aktivitāte gaidāma piektdien, kad ceļa posmā "Rīga – Cēsis" notiks jauniešu stopēšanas piedzīvojumu stafete.  

Keep our brains at home 2 ir jauniešu iniciatīvas projekts, kura pirmsākumi meklējami jau 2006. gadā. Tas vienkopus ir pulcējis daudzus patriotiskus Cēsu jauniešus un licis domāt par jauniešu intelektuālā potenciāla aizplūšanu un Cēsu nākotni. Tāpat kā pirms četriem gadiem, arī šoreiz projekta noslēgumā līdzās paveiktajam tiks apkopoti ieteikumi un idejas, ko realizēt turpmāk. To visu varēs atrast elektroniskā speciālizdevumā Brain Keepers 2010, kurā būs sīkāka informācija arī par pētījuma rezultātiem.  

Projekts Keep our brains at home 2 tiek finansēts ar Eiropas Komisijas (EK) atbalstu programmas Jaunatne darbībā ietvaros. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi projekta īstenotāja uzskatus, un EK nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu. Cēsinieku klubs ir domubiedru organizācija, kas apvieno esošos un bijušos cēsniekus – savas dzimtās pilsētas patriotus. Cēsinieku kluba darbību atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu mehānisma un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu mehānisma ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)