Banner 980x90

Raiskumā atvērts ķīniešu restorāns

Uzsākoties tūrisma sezonai, Pārgaujas novada Raiskumā atjaunots viesu nams "Zaķīši", tajā izveidots restorāns, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informēja Pārgaujas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Hofmane.

Restorānā baudāmi ķīniešu ēdieni, jo īpašumam ir jauni saimnieki – raiskumiete Sanda Pole – Ma ar vīru, ķīnieti Tao Ma. Bet, tā kā ķīnieši personas uzvārdu sauc pirms vārda, tad arī Sanda ikdienā vīru sauc par Ma Tao.

Viņi šeit pārcēlušies pirms gada, iepriekš dzīvojuši Rīgā, kur arī iepazinušies laikā, kad Sanda studēja Rīgā. "Dzīvojam blakus kaimiņos Rīgā, kur tobrīd studēju. Pagalmā, garām ejot, iepazināmies," stāsta Sanda. Viņa ir vietējā, gan Sandas mamma, gan vecāmamma dzīvo Auciemā.

Toties Ma Tao jau 18 gadus dzīvoja Rīgā, viņam pieder ķīniešu restorāns "Pekinas pīle", kuru agrāk sauca "Soho". Restorāns strādā jau 12 gadus, viņš bija restorāna pavārs, tāpēc ēdināšana viņam nav sveša. Viņš brīvi sarunājas ķīniešu un krievu valodā, Sanda stāsta, ka vīrs kautrējas runāt latviski, jo vēl esot barjera, taču latviski saprot ļoti labi.

Aicinot iekšā "Zaķīšos", Ma Tao uzreiz piedāvā tēju. Restorāns iekārots ķīniešu gaumē, ar dekoratīvām sarkankoka mēbelēm, kuras rotā iestrādāti gliemežvāki. Arī pārējās telpas un numuriņi iekārtoti elegantā minimālisma stilā.

Kāda ir restorāna specifika?
Sanda: Ķīniešu virtuve un japāņu suši. Tajā pārsvarā ietilpst gaļa – gan asa, gan ne tik asa, rīsi, nūdeles.

Un kā ar piegādi?
Sanda: Ar ķīniešu ēdieniem ir tā, ka viņus jāēd ir uzreiz. Ja viņi atdziest, tad nav tik garšīgi, tuvumā varētu piegādāt. Bet piegādājam suši – Raiskuma pagastā par brīvu. Ja klientiem būs vēlme pasūtīt karstos ēdienus, tad noteikti piedāvāsim.

Vai piedāvājat arī ķīniešu dzērienus?
Sanda: Šobrīd vēl nepiedāvājam, jo tuvumā neko tādu nav iespējams iegādāties. Bet nākotnē es noteikti gribētu piedāvāt japāņu plūmju vīnu un sakē.

Kāds ir restorāna darba laiks?
Sanda: Darba dienās (pirmdiena - ceturtdiena) no plkst.18.00 līdz plkst.20.00. Piektdienās un brīvdienās plkst.13.00 līdz plkst.20.00. Bet mēs aicinām visus interesentus zvanīt, jo varam vienoties arī par citiem laikiem, ja vien ir pieprasījums.

Vai piedāvājat arī aktīvās atpūtas iespējas?
Sanda: Pagaidām varam piedāvāt izīrēt laivu, ar laiku varētu ierīkot arī velosipēdu nomu. Mums ir zeme līdz pat ezeram, šeit var nakšņot arī ar teltīm. Bet pārsvarā piedāvājam naktsmītnes pakalpojumus – mums ir divas mājas, kurās iespējams izīrēt numuriņus visu cauru gadu. Lejas mājā ir četras istabas, zālīte, sauna, to visbiežāk izīrē visu kopā. Paši ar bērniem dzīvojam otrā mājas galā.

Kā bērniem patīk laukos?
Sanda: Var ar riteni izbraukāties, izdauzīties. Parasti, kad nācām mājās no bērnudārza Rīgā, Jasmīna lūdzās, lai neejam mājās, gribēja padzīvoties pa āru. Tagad viņa saka, ka negrib iet uz bērnudārzu, labāk palikt mājās un spēlēties. Jasmīnai ir 7 gadi, Marko – 4, abi no rudens mācīsies Cēsīs. Viņi runā latviski un krieviski vienādi labā līmenī, saprot arī ķīniešu valodu.

Kā Ma Tao šeit jūtas?
Ma Tao: Ļoti labi! Šeit ir viss, lai justos laimīgs.

Sanda: Esam bijuši Pekinā, nevar salīdzināt ar Latviju. Pilsēta ir diezgan tīra un sakopta, bet vasarā tur nav ko darīt, jo ir pārāk karsts. Kad bijām tur pirms kādiem sešiem gadiem un tagad pirms vairāk nekā diviem gadiem, notikušas pārmaiņas - viss ir ļoti attīstījies un modernizējies. Sajūta, it kā būtu pagājuši 15 gadi, tagad tur ir līdzīgi kā pie mums, Eiropā.

Vai algojat arī citus darbiniekus?

Ma Tao: Rīgā mums ir kādi 6 – 8 darbinieki, tas atkarīgs no sezonas.

Sanda: Bet šeit, Raiskumā, strādājam tikai paši. Šobrīd mums uz izmēģinājuma laiku ir pavārs no Rīgas, arī ķīnietis. Šķiet, ka viņš paliks strādāt šeit. Ar laiku noteikti ņemsim klāt kādu viesmīli, bet pagaidām strādājam paši – esam oficianti, kopjam numuriņus un apkopjam apkārtni. Vēl šobrīd ciemos pie mums atbrauksi Ma Tao māte, viņa katru dienu nes mājās pļavas puķes, dzīvojas ar mazbērniem un vairs negrib braukt prom, jo ir iepaticies Latvijā.

Pavārs pagatavojis suši ar avokado un laša pildījumu, uz dēlīša izkārtots arī asais wasabi, sojas mērce, marinēts ingvers, kuru uzkož starp dažādiem suši veidiem, lai labāk izjustu suši garšu, vēl pievienots rīvēts baltais redīss.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)