Banner 980x90

Pēc kādiem parametriem iespējams iegādāties vasaras riepas internetā?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Zināms fakts, ka, vairumā gadījumu, iegādāties vasaras riepas internetā ir izdevīgāk kā veikalā vai servisā. Ja nu jau nolietotās riepas automašīnai bija gana piemērotas un nevēlies lieki eksperimentēt, tāda paša riepu komplekta iegāde internetā būs tīrais nieks, taču, ja vēlies ko mainīt, var rasties daži jautājumi. Kāda izmēra riepas labāk derēs manam auto, ko nozīmē dažādie apzīmējumi un kurš riepu protektors ir labāks? Šī raksta tēma veltīta šiem un vēl citiem jautājumiem, kuri var rasties saistībā ar vasaras riepu iegādi internetā.

Eksperimentēt vai pieturēties pie pārbaudītā?
Vasaras riepu piedāvājums ir ļoti plašs, un katra no tām atšķiras pēc gumijas sastāva, tehnoloģiskajiem risinājumiem un virkni citu parametru. Šo īpašību kopums nosaka, kāds būs ar tām aprīkotā auto komforta, drošības, vadāmības un ekonomijas līmenis. Atrast tieši savam auto un braukšanas vajadzībām piemērotu komplektu ne vienmēr ir viegli, tāpēc, ja iepriekšējais riepu komplekts kalpojis godam, droša izvēle ir pieturēties pie tām pašām riepām, kuras esi lietojis līdz šim.

Ja kādā no minētajiem parametriem, riepas, kuras esi lietojis līdz šim, tomēr nav sniegušas apmierinošus rezultātus (slikta akvaplanēšanas pretestība uz slapja ceļa, augsts trokšņu līmenis, zema nodilumizturība u.c.), ir vērts apsvērt kāda cita modeļa vai ražotāja piedāvājumu. 
Kā noteikt, kuras vasaras riepas piemērotas tieši Tev?

Vasaras riepas protektora izvēle
Vasaras riepām ir daudz atšķirību, kuras ar aci nav pamanāmas, taču, meklējot vasaras riepas internetā, pie katra riepu piedāvājuma parasti ir pievienots arī riepas attēls, pēc kura vari noteikt tās protektora tipu. Riepu protektors nosaka konkrētās riepas gaitas īpašības un veikstpēju uz dažādiem ceļu segumiem. Izdala 3 protektora veidus:
simetrisks – riepas protektora nosacītā iekšmala un ārmala ir vienādas, tātad – simetriskas. Šī protektora veida riepas ir izturīgas pret nodilumu un ir ekonomiskākas, jo tām parasti ir mazāka rites pretestība. Pie trūkumiem ar šo protektoru aprīkotajām riepām var minēt vidējus vadāmības rādītājus. Riepas ar šādu protektora zīmējumu būs vispiemērotākās nelieliem auto pilsētas satiksmē, kur augsti veiktspējas rādītāji nav svarīgākais kritērijs;
asimetrisks – riepas protektora nosacītā iekšmala un ārmala ir atšķirīgas, asimetriskas. Šis protektora veids ir ļoti populārs jaudīgākām automašīnām un lielākiem ātrumiem. Riepas uzbūve paredz, ka katra protektora zona, iekšpuse un ārpuse, veic savu uzdevumu, tādējādi uzlabojot riepas kopēju veiktspēju gan sausa, gan mitra seguma apstākļos. Šī paša iemesla dēļ tās arī ātrāk nodilst, jo viena riepas puse parasti ir nodilumizturīgāka par otru;
orientēts jeb virziena – riepas protektors izstrādāts noteiktam rotācijas virzienam. Šīm riepām raksturīgi paaugstināti veiktspējas rādītāji, tāpēc tās parasti tiek lietotas sporta automobiļiem. Šīs riepas nebūs tik praktiskas, jo tās mainīt vietām var vien starp priekšējo un aizmugurējo riteni vienā automašīnas pusē.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com


Riepu atbilstība Tavam braukšanas stilam un veiktspējas prasībām
Viens no svarīgākajiem aspektiem, izvēloties vasaras riepas, ir Tavs braukšanas stils un prasības pret automašīnas gaitas īpašībām. Vasaras riepas pēc to veiktspējas rādītājiem nosacīti var iedalīt 5 grupās:
Grand Touring kategorija
Labs snieguma kompromiss gan uz sausa, gan mitra ceļa seguma, nezaudējot komfortu un gaitas īpašības. Riepu modeļi: Goodyear Efficient Grip, Michelin Energy Saver, Continental Eco Contact.
High Performance kategorija
Riepas sausam un slapjam segumam ar paaugstinātas veikstpējas rādītājiem. Paredzētas sportiskiem sedaniem un kupejām. Riepu modeļi: Hankook Kinergy Eco, Pirelli Cinturato P7, Vredestein Sportrac 5.
Ultra High Performance kategorija
Paaugstinātas veiktspējas riepas nevainojamam sniegumam ielas apstākļos gan uz sausa, gan slapja ceļa. Raksturīgs zemāks profils uzlabotai vadāmībai. Riepu modeļi: Goodyear Eagle F1, Toyo Proxes T1, Yokohama S.Drive.
Max Performance kategorija
Ļoti augstas veiktspējas riepas, paredzētas sporta automašīnām. Veidotas pēc jaunākajām tehnoloģijām un paredzētas dinamiskai braukšanai, tomēr lietojamas arī ielas satiksmē un saglabā saķeri, arī ja nav sasniegušas optimālo darba temperatūru. Riepu modeļi: Bridgestone Potenza RE050, Michelin Pilot Sport, Dunlop  SP Sport Maxx.
Extreme Performance kategorija
Vislabākā saķere uz sausa asfalta. Paredzētas jaudīgām sporta mašīnām, superkāriem un amatieru sacīkstēm. Skopā protektora dēļ tiek pakļautas akvaplanēšanas riskam, kā arī sniedz sliktu saķeri vēsā laikā. Riepu modeļi: Toyo Proxes R1R, Bridgestone Potenza RE070, Dunlop SP Sport 600.

Izmēri un apzīmējumi
Lai gan iegādājoties vasaras riepas internetā, tās nav iespējams apskatīt dzīvē, viss, kas ir nepieciešams, ir zināt riepu izmērus. Noteikti esi ievērojis informāciju, kas attēlota uz riepas sānu malas. Arī meklējot vasaras riepas internetā, šie apzīmējumi parasti tiek norādīti. Pieņemsim, ka uz riepas redzama šāda informācija par riepas izmēru – 205/45R17 93W. Šāda riepas izmēra atšifrējums ir šāds:
205 – riepas platums mm;
45 – riepas augstuma/platuma attiecība jeb profils. Riepas augstumu izsaka procentos no riepas platuma – šajā gadījumā 40%. Lielāks procents nozīmēs augstāka profila riepu, mazāks – zemāku. Ja attiecība nav norādīta, piemēram, 185/R14C, tad tā ir 80–82% un to sauc par pilnprofila riepu;
R – radiāla tipa riepa. Šī ir mūsdienu riepu ražošanas tehnoloģija, kas ir standarts praktiski visās plaša patēriņa riepās šobrīd;
17 – diska diametra izmērs collās, kuram konkrētā riepa derēs. Piemēram, vasaras riepas R16 derēs 16, bet vasaras riepas R18 – 18 collu diametra diskam;
93 – slodzes indekss. Tas ir maksimālais noslodzes līmenis kilogramos, kuru iztur viena riepa. Vieglajām automašīnām tas parasti tiek taisīts ar rezervi. Katrs no indeksa skaitļiem atbilst konkrētam svaram pēc LI (Load Index) tabulas. Riepa ar slodzes indeksu 93 iztur 650 kg lielu slodzi;
• W – ātruma indekss. Ātruma indekss ir burts, kas pēc ātruma indeksu tabulas norāda uz ātrumiem kādiem riepa ir paredzēta.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Citi marķējumi
Aquatred, Aquacontact, Rain, Water, Aqua vai lietussarga ikona – speciālas lietus riepas;
Outside un Inside – sastopams assimetrisko un virziena protektoru riepās. Montējot riepu, uzrakstam Outside ir jābūt vērstam uz automašīnas ārpusi, savukārt Inside – uz iekšpusi;
RSC (RunFlat System Component) – riepas, ar kurām pie pilnīga spiediena zuduma, iespējams turpināt braukšanu ar ātrumu līdz 80 km/h. Dažādi riepu ražotāji izmanto dažādus apzīmējumus RSC tehnoloģijai – RFT, SSR, RunOnFlat, Run Flat, ZP u.c.;
Rotation apvienojumā ar bultas simbolu, norāda riepas rotācijas virzienu, kas ir jāievēro, to montējot uz diska un automašīnas;
Tubeless – bezkameras riepa. Ja uz riepas nav šāda uzraksta, tad to var izmantot tikai ar kameru;
Max Pressure – maksimāli pieļaujamais spiediens riepā, kPa;
Max Load – maksimāli pieļaujamā noslodze uz vienu riepu, kg;
Reinforced vai RF – piemēram, vasaras riepas R15 RF marķējums nozīmē, ka tā ir paaugstinātas izturības riepa;
Radial – radiālas konstrukcijas riepa;
Steel – riepas konstrukcijā izmantots metāla armatūras slānis;
E burts (aplī) – riepa atbilst Eiropas ECE prasībām; 
DOT – amerikāņu kvalitātes standartu marķējums;
Temperature А, В vai С riepas termoizturība pie liela ātruma;
Traction А, В vai С – riepas veiktspēja uz slapja ceļa seguma;
• Riepas ražošanas datums ir norādīts kā četru ciparu kombinācija ovālā rāmī uzreiz aiz DOT marķējuma. Pirmie divi cipari ir izgatavošanas nedēļa, nākamie divi – izgatavošanas gads.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Riepas pēc auto ražotāja
Daudzi riepu internetveikali, kā piemēram Riepas1, atvieglo riepu meklēšanu, piedāvājot tās atlasīt pēc auto markas un modeļa. Šī opcija ir ērta, ja meklē vasaras riepas internetā un Tavs auto joprojām ir aprīkots ar rūpnīcas komplektācijas diskiem. Ievadot auto ražotāju, modeli, izlaiduma gadu un dzinēja tilpumu, saņemsi to riepu piedāvājumu, kurš ir piemērots attiecīgajam automobilim.

Der atcerēties, ka auto ražotāju ieteiktie riepu izmēri ir rūpīgi atlasīti konkrētajam auto modelim, lai sniegtu optimālus veikstpējas rādītājus. Riepas, kas šajos parametros krasi atšķirsies no ražotāja ieteiktajiem, var būtiski pasliktināt auto gaitas un komforta līmeni.

Izmēģini www.riepas1.lv riepu meklētāja funkciju un noskaidro, kādi vasaras riepu modeļi pieejami Tavai automašīnai!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)