Banner 980x90

Lāčplēša dienā Cēsīs veidos Latvijas kontūru un būs redzamas video projekcijas

Cesis24.lv
Cesis24.lv
Piektdien, 11.novembrī, no plkst.18.30 līdz 20.00 Cēsīs jau vienpadsmito gadu uz Pils parka kāpnēm no sveču liesmām veidos Latvijas kontūra, ko ar savu svecīti aicināts aizpildīt ikviens cilvēks.

Kā pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē idejas iniciators Renārs Sproģis, trešo gadu tieši šim pasākumam tiek veidota videoprojekcija par saistošu tēmu, kas būs projicēta uz pils Ziemeļu torņa sienas. Šā gada tēma ir Latvijas karogs, jo Cēsis uzskatāmas par mūsu valsts karoga šūpuli. Videoprojekcijas scenārija autors ir Māris Kalve, animāciju izstrādāja Kalvesstudija, tekstu ierunājis Uldis Dumpis, mūzikas autors Jānis Brunovskis. Videoprojekcija ilgst sešas minūtes un tiks atkārtota ik pēc 10 minūtēm. Starplaikos skanēs latviešu dziesmas, kas atmiņā atsauks trauksmaino, bet emocionāli bagāto Dziesmotās revolūcijas laiku, kas tāpat kā kaujās pret Bermontu, apliecināja, ka vienota Latvijas sabiedrība ir spējīga uz lielām uzvarām un būtiski mainīt savu likteni.

Pirms vienpadsmit gadiem Cēsīs tika organizēts pirmais Lāčplēša dienai veltītais lāpu gājiens un uz Pils parka kāpnēm no svecīšu liesmām izveidota Latvijas kontūra, kuru katrs apmeklētājs varēja papildināt ar savu svecīti, tādējādi apliecinot piederību savai valstij, dzimtenei - Latvijai. Idejas autors un projekta virzītājs cēsnieks Renārs Sproģis: "Es lepojos, ka esmu latvietis, ka man ir šī valsts, šī pilsēta, šī valoda un tauta. Vēlos, lai vismaz svētku laikā katram cilvēkam būtu iespēja pateikt sev un līdzcilvēkiem: Es mīlu Latviju un lepojos ar savu tautu. Manuprāt, svecītes nolikšana ir ļoti simbolisks un skaists šo vārdu aizstājējs. Ik reizi, redzot atnākušo cilvēku emocijas, saprotu - mums ir vajadzīgi emocionāli un vizuāli skaisti brīži, lai ikdiena nepārmāktu vēlmi būt labākiem, drosmīgākiem, mīlošākiem."

Sākotnēji svecīšu nolikšana bija iecerēta, kā cēsnieku kopā sanākšanas brīdis, kad ar vienotām domām satiktos ģimenes, draugi un kaimiņi. Desmit gadu laikā projekts ir izaudzis par visai Latvijai nozīmīgu Lāčplēša dienas svinību sastāvdaļu. Pirmajos trīs gados nolikto svecīšu skaits svārstījās starp 1000 līdz 2000, bet pagājušajā gadā uz Cēsu parka kāpnēm tika iedegts jau 8000 svecīšu, kas liecina, ka atnākuši bija vismaz 10 tūkstoši cilvēku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)