Banner 980x90

Gaujas Nacionālajā parkā attīstīs dabas tūrisma infrastruktūru

Projekta ietvaros desmit īpaši aizsargājamās teritorijās, tostarp Gaujas Nacionālajā parkā, veidos tādu dabas tūrisma infrastruktūru, kas mazinātu apmeklētāju iespējamo ietekmi uz aizsargājamām sugām un biotopiem, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Inese Pabērza.

Ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu Latvijā šogad tiks turpināta dabas tūrisma infrastruktūras tūrisma attīstība – Dabas aizsardzības pārvalde noslēgusi vienošanos ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par projekta "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās. IV kārta" īstenošanu 2 757 650,00 eiro apmērā.

Projekts paredz tādas dabas tūrisma infrastruktūras izveidi, kas mazinātu apmeklētāju iespējamo ietekmi aizsargājamām sugām un biotopiem desmit īpaši aizsargājamās dabas teritorijās visā Latvijā – Gaujas nacionālajā parkā, Slīteres nacionālajā parkā, Ķemeru nacionālajā parkā, dabas parkā "Abavas senleja", dabas parkā "Ragakāpa", dabas parkā "Salacas ieleja", Teiču dabas rezervātā, dabas liegumos "Liepājas ezers" un "Užava" un aizsargājamo ainavu apvidū "Ziemeļgauja".

"Mūsu mērķis ir padarīt dabas teritorijas ērti pieejamas apmeklētājiem – bet vienlaikus nenodarīt kaitējumu dabas vērtībām. Tāpēc eksperti rūpīgi strādājuši, lai ievērotu šos it kā pretrunīgos nosacījumus," uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Iepriekšminētajās teritorijās tiks veidotas laipas, tiltiņi, gājēju takas, norobežojumi un veikta skatu platformu būvniecība. Pie atsevišķiem infrastruktūras objektiem tiks izvietotas atkritumu urnas un tualetes. Taps informācijas stendi un norāžu zīmes, tajā skaitā arī īpaši aizsargājamo dabas teritoriju robežzīmes. Tiks izveidoti stāvlaukumi un sakārtoti piebraucamie ceļi.

Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektore Sandra Bērziņa: "Kopš 2010.gada VARAM un Dabas aizsardzības pārvalde mērķtiecīgi iegulda ES finansējumu dabas tūrisma infrastruktūras attīstībā Latvijā, un šis projekts ir iepriekš īstenoto aktivitāšu turpinājums. Tūrisms dabas teritorijās, t.sk. ES īpaši aizsargājamajās teritorijās Natura 2000, pēdējās desmitgadēs ir attīstījies strauji. Šī projekta nolūks ir radīt tādus apstākļus, lai tūristu atrašanās dabas objektos neatstātu negatīvu ietekmi. Taku, laipu, ugunskuru vietu u.c. infrastruktūras izveide ir tieši saistīta ar apmeklētāju plūsmas regulēšanu un saudzīgu dabas vērtību un resursu patērēšanu. Tā kā arvien lielāku lomu dabas aizsardzībā ieņem sabiedrības izglītošana, tad projekta ietvaros nozīmīga loma atvēlēta informācijas infrastruktūrai – stendiem, norādēm u.tml."

Jāpiebilst, ka bez IV kārtas ieguldījumiem infrastruktūras attīstībā, šogad turpināsies iepriekšējo Kohēzijas fonda finansēto projekta kārtu darbi, kas dažādu iemeslu dēļ aizkavējušies.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)