Banner 980x90

Gaujas Nacionālajā parkā atklāta jauna sūnu suga

Brioloģijas (botānikas nodaļa, kas pēta šūnveidīgos augus) ekspedīcijas laikā Gaujas nacionālajā parkā atklāta jauna sūnu suga - Campylopus fragilis, pilsētas informācijas portālu tīkls Pilseta24.lv uzzināja Rēzeknes augstskolā.

15. un 17.aprīlī notika brioloģijas ekspedīcija, kuru organizēja Vācijas sūnu speciālists Stefens Kaspari (Steffen Caspari) sadarbībā ar Rēzeknes Augstskolas (RA) Reģionālistikas zinātniskā institūta vadošo pētnieci Annu Mežaku un Latvijas botāniķu biedrību. Ekspedīcijā piedalījās Latvijas briologi.

Pirmajā ekspedīcijas dienā uz smilšakmens atsegumiem Gaujas nacionālajā parkā tika atrasta jauna sūnu suga Latvijai – Campylopus fragilis. Sūnu suga ir sīka, grūti pamanāma un reta.

Stefens Kaspari bija patīkami pārsteigts par lielo sūnu daudzveidību Gaujas nacionālajā parkā, kur salīdzinoši mazā mērogā vērojama liela sugu bagātība, piemēram, uz smilšakmens atseguma vienā dm2 tika atrasta 21 sūnu suga. Briologs arī atzīmēja, ka interesanti redzēt Latvijā sūnu sugas, kuras ir reti atrodamas kalnos Rietumeiropā.

Anna Mežaka atzīmēja, ka starptautiskā sadarbība ir ļoti nozīmīgs aspekts arī brioloģijas attīstībā Latvijā, jo bieži vien atver jaunu pieredzi un iespējas sūnu pētniecībā. Smilšakmens atsegumi, kas nodrošina mikronišu daudzveidību arī sūnām, ir Eiropas nozīmes aizsargājams biotops Latvijā – to aizsardzība un zinātniskā pētniecība ir arī Latvijas pienākums.

Ilzei Rērihai (AS "LVM" vecākā vides eksperte) smilšakmens atsegumi un to brioflora ir vieni no mīļākajiem izpētes objektiem, tāpēc ļoti nozīmīga bija iespēja konsultēties ar Vācijas sūnu speciālistu Stefenu Kaspari. Iegūto pieredzi būs iespējams izmantot tālākajā darbā, jo arī AS "LVM" pārvaldījumā esošajās teritorijās ir sastopami smilšakmens atsegumi ar retām un īpaši aizsargājamām sūnu sugām.

Ekspedīciju laikā notika briologu pieredzes apmaiņa sūnu sugu identificēšanā, izplatībā, ekoloģijā un aizsardzībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)