Banner 980x90

Cēsu skolēni Latvijas vēstures konkursa laureāti

Latvijas okupācijas muzeja telpās 26.aprīlī notika konkursa "Lietas - likteņa liecinieces" noslēgums, kurā tika apbalvoti Latvijas vēstures konkursa uzvarētāji, tostarp arī cēsinieki, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informēja Cēsu novada pašvaldības Izglītības nodaļas metodiķe Biruta Dambīte.

Cēsu Valsts ģimnāzijas skolniece Madara Siliņa ieguva 2.vietu un naudas balvu, bet Daniels Dragūns un Lote Evija Lukjanska no Cēsu 1.pamatskolas saņēma Atzinības

Latvijas vēstures konkursa iniciatori ir Monreālas Latviešu sabiedriskais centrs. Konkursa mērķis bija padziļināt jaunatnes interesi par Latvijas vēsturi un ieinteresēt savas ģimenes un apkārtnes vēstures pētīšanā. Konkursā varēja piedalīties 6. – 8.klašu skolēni individuāli, grupās un arī veselām klasēm. Neparastākā bija paredzētā darba forma – savāktos attēlus, intervijas un pārējo informāciju bija jāapkopo multimediju prezentācijā. Darbi tika vērtēti pēc pieciem kritērijiem, no kuriem vissvarīgākie bija pētījuma oriģinalitāte un patstāvīga vēstures avotu vākšana.

Konkursam tika iesūtīti 90 nolikumam atbilstoši darbi no visiem Latvijas novadiem. Skolēni bija atraduši visdažādākās lietas – rotas (saktas, gredzenus, krustiņus), apģērbu, darbarīkus, traukus, pat patafonu, galdu, lādes, kumodes un visdažādākos dokumentus: fotogrāfijas, liecības, apliecības, piezīmju grāmatiņas un pat būvplānu. Tās visas bija kļuvušas par sarežģītu likteņu lieciniekiem. Skolēni bija izmantojuši ģimenes arhīvus, veikuši intervijas, apmeklējuši muzejus un arhīvus, lai atrastu stāstam trūkstošos dokumentus vai vēsturiskās liecības.

Katra konkursa dalībnieka prezentācija ir aizkustinošs stāsts par ģimenēm un cilvēkiem, kuri bijuši spiesti doties svešumā un kuri arī tālumā visgrūtākajos laikos ir spējuši saglabāt atmiņas par dzimteni un cerību atgriezties. Prezentācijas veido virtuālo muzeju, kurā ir izdevies saglabāt kaut mazliet no mūsu tautas zūdošās vēstures. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)