Banner 980x90

Cēsu siltumapgāde kļūst enerģētiski neatkarīgāka

Pagājušajā gadā darbu sāka SIA "Cēsu siltumtīkli" jaunā šķeldas katlu māja. Tas ļāva siltuma tarifu Cēsīs samazināt par 17%. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija noteikusi, ka oktobrī siltuma tarifs ir 68,82 eiro par megavatstundu. Taču turpmākajos mēnešos, atkarīgā no dabas gāzes cenas kāpuma vai krituma, tarifs var mainīties, pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Cēsu novada pašvaldībā.

Par "Cēsu siltumtīklu" gatavību apkures sezonai un to, kas paveikts vasarā stāsta uzņēmuma direktors Jēkabs Blaus un galvenais inženieris Juris Ņilovs.

Šķeldas katlu mājas uzstādīšana bija tālredzīgs un vērtīgs ieguldījums. Katlu iekārtas darbojās nevainojami, kurināmā piegāde notika kā plānots. Dabas gāzes apkuri pieslēdzām tikai tad, kad gaisa temperatūra noslīdēja zemāk par - 10 grādiem. Taču tādu dienu nebija daudz un siltuma ražošanai izmantojām atjaunojamos kurināmos resursus. Par šķeldas piegādi siltumtīkliem ir līgums ar SIA "PATA", kurināmā kvalitāti pārbaudām savā laboratorijā. Ja nepieciešams, varam veikt neatkarīgu pārbaudi uzņēmuma "Rīgas siltums" laboratorijā.

Kopumā piegādātājs kvalitātes prasības ievēro un sadarbība ir laba. Šķelda ir nenoliedzami izdevīgāks kurināmais, jo dabas gāzes cena šoruden atkal pieaug. Pagājušajā gadā, jau vēlā rudenī pēc Neredzīgo biedrības dzīvojamo māju un uzņēmuma pārstāvji lūguma, izbūvējām siltumtrasi un pieslēdzām centralizēto siltumapgādi šim mikrorajonam. Lokālās gāzes apkures izmaksas bija divas reizes augstākas par siltumtīklu tarifu.

Pieprasījums pēc centralizētās siltumapgādes aug, arī privātmāju īpašnieki interesējas par iespējām izmantot mūsu pakalpojumus. Diemžēl ne visur Cēsīs ir iespējams izbūvēt jaunas siltumtrases.

Gatavojoties šai apkures sezonai saskaņā ar Cēsu novada pašvaldībā saskaņoto investīciju plānu, veicām siltumtrases rekonstrukciju Akmens un Festivāla ielu dzīvojamo māju rajonā. Darba izmaksas pārsniedz 140 tūkstošus eiro. Cēsu slimnīcas katlu mājā Turaidas ielā uzstādīts jauns granulu katls. Tā ir kvalitatīva, datorizēta apkures tehnoloģija, kas darbojas bez operatora klātbūtnes. Oktobrī, Turaidas ielas katlu māja sāka strādāt testēšanas režīmā.

Tas ir vēl viens solis, lai mazinātu Krievijas dabas gāzes patēriņu siltuma ražošanā un vairāk izmantotu vietējo atjaunojamo kurināmo. Vēl pēc novada pašvaldības lūguma, izbūvēta siltumtrase līdz Cēsu dzelzceļa stacijai. Tiek veikta ēkas rekonstrukcija un turpmāk pasažieri savu autobusu vai vilcienu varēs gaidīt labiekārtotās un siltās telpās. Esam arī atjaunojuši bojāto siltumtrases posmu Festivāla un Birzes ielu krustojumā. Izdarīts viss nepieciešamais, lai ziemā nodrošinātu stabilu siltuma piegādi patērētājiem.

Pateicoties iedzīvotāju izpratnei, namu apsaimniekotāju un siltumtīklu speciālistu sadarbībai ir krietni sarucis parāda par siltuma apjoms. Pērn oktobra sākumā kopējā parāda summa bija teju pusmiljons latu. Tagad tā samazinājusies līdz 300 tūkstošiem eiro. Ir atsevišķi nami, kur kopējais parāds par siltumu ir 10 tūkstoši eiro, vai pat vairāk. Ar parādniekiem runājam, piedāvājam dažādus risinājumus, kā pakāpeniski norēķināties. Mums bija tikšanās ar to namu vecākajiem, kur kopējais parāds pārsniedz trīs tūkstošus eiro.

Tādu nav daudz - 29 mājas. Mēs vienojāmies, ka pieslēgsim siltumu visiem namiem, kolīdz iedzīvotāji to vēlēsies, taču sekosim tam, lai turpmākajos mēnešos parāds par siltumu pakāpeniski mazinātos. Tā kā kolīdz iedzīvotāji ir nolēmuši, ka vairs negrib drebināties un uzraksta iesniegumu, siltumu pieslēdzam. Ap 40% dzīvojamo namu tas jau ir izdarīts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)