Banner 980x90

Cēsu kultūras speciāliste gūst profesionālo pieredzi Polijā

Cēsu kultūras speciāliste Kadrija Mičule divas nedēļas ir pavadījusi Olešņicas rajona kultūras centrā Polijā, lai iepazītu poļu pieredzi kultūras dzīves organizēšanā lauku reģionos, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informēja pašvaldības aģentūras "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs" projektu vadītāja Ilona Asare.

Darba prakse tika organizēta projekta "Kultūras mantojuma speciālistu prakse Eiropas valstīs" ietvaros, un tās galvenais uzdevums bija gūt jaunas idejas iedzīvotāju aktīvai iesaistīšanai kultūras norisēs laukos.

Olešņicas rajona kultūras centrs rosina vietējos iedzīvotājus radošām aktivitātēm, veidojot tā saucamos kultūras punktus, kuri šobrīd ir 23 no 29 Olešņicas rajona teritorijā esošajiem ciematiem.

Tajos notiek visdažādākās aktivitātes atbilstoši iedzīvotāju interesēm – no rokdarbiem un dziesmām līdz hiphopam. Vienā ciematā uz nodarbībām nāk dažādu vecumu folkloras ansambļu dalībnieki, citā vietējie vēstures interesenti veido nelielu vietējās kopienas muzeju, vēl citur apgūst ģitāras spēli vai mācās origami. Kādā ciematā aktīvisti izveidojuši pat vietējo izstāžu zāli. Nodarbību vadītāji, katrs savas jomas speciālisti, dodas uz tiem kultūras punktiem, kur ir vēlme un pieprasījums. Uzsāktās kultūras aktivitātes savukārt veicina iedzīvotāju savstarpējo sadarbību, stiprinot vietējās kopienas.

Kadrija Mičule pauž gandarījumu par gūto iedvesmu no poļu kolēģiem veidot jaunas iniciatīvas savā dzīvesvietā - Vaives pagastā, turpinot kultūras jomā iesākto. Viņa ar pārliecību secina: "Ir īstenojamas lieliskas idejas, ja sadarbojas spēcīga un draudzīga komanda, kas prot piesaistīt finansējumu aktivitātēm, tajā pašā laikā rodot radošus risinājumus arī ierobežota finansējuma gadījumos. Tomēr nevar noliegt, ka gan Latvijā, gan Polijā kultūras uzturēšana un attīstība ir atkarīga no vietējo politiķu izpratnes un labās gribas, jo ne visos Polijas lauku rajonos ir šis labās prakses piemērs kultūrā – kad tiek veidots viens lielāks kultūras centrs ar kultūras atbalsta punktiem ciematos."

Projekta "Kultūras mantojuma speciālistu prakse Eiropas valstīs" ietvaros divu nedēļu ārvalstu darba prakse tiek nodrošināta četriem Cēsu Kultūras un Tūrisma speciālistiem. Muzeja restaurācijas speciālists Vadims Ļebedjancevs ir apguvis vēsturisku priekšmetu pareizas restaurācijas metodes Viļņas mākslas muzeja Restaurācijas centrā. Cēsu Izstāžu nama vadītāja Nata Livonska ir iepazinusies ar starptautisku mākslas izstāžu mendžmenta praksi Kumu mākslas muzejā Tallinā. Vēl šī gada martā ir plānota kultūras menedžmenta prakses īstenošana Pēčas kultūras aģentūrā Ungārijā.

Projekts "Kultūras mantojuma speciālistu prakse Eiropas valstīs" tiek īstenots ar Eiropas Savienības Mūžizglītības Leonardo da Vinči programmas finansiālu atbalstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)