Banner 980x90

Cēsu Kultūras centra vadītāja gūst profesionālo pieredzi Pēčā Ungārijā

Cēsu Kultūras centra vadītāja Laimdota Lapiņa divas nedēļas ir pavadījusi Pēčas radošajā kvartālā, koncertzālē, kā arī iepazinusies ar Pēčas kultūras organizācijas - Zsolnay kultūras mantojuma menedžmenta bezpeļņas organizācijas darbu, kura nodrošina plašu kultūras produktu pieejamību pilsētā.

Kā informēja pašvaldības aģentūras "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs" projekta vadītāja Ilona Asare, darba prakse tika organizēta projekta "Kultūras mantojuma speciālistu prakse Eiropas valstīs" ietvaros, un tās galvenais uzdevums bija iegūt starptautiska mēroga kultūras norišu menedžmenta pieredzi.

Pēčas kultūras kvartāls izveidots 2010.gadā, kad Pēča kļuva par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss pilsētā ienesis lielas pārmaiņas – uzbūvēta un veiksmīgi darbību uzsākusi mūsdienīga koncertzāle ar 1000 skatītāju vietām, atjaunota vēsturiska porcelāna fabrikas teritorija, sniedzot iespēju labiekārtotā vidē darboties radošiem uzņēmējiem un norisināties daudzveidīgiem kultūras pasākumiem, kvartāla teritorijā atrodas arī Pēčas universitātes radošo programmu studiju fakultāte, atjaunota viduslaiku universitāte, kā arī veikti arheoloģiskie izrakumi un Senās kristiešu kapsētas konservācijas darbi, atverot šīs vietas tūristu apskatei.

Lai nodrošinātu sekmīgu kultūras procesu koordināciju Eiropas kultūras galvaspilsētas aktivitāšu kontekstā, pilsētas pašvaldība nolēma izveidot organizāciju, kura pārvaldītu koncertzāles, radošā kvartāla, Viduslaiku universitātes, Mākslas un literatūras mājas, Senās kristiešu kapsētas darbību, veicinot daudzveidīga tūrisma un kultūras piedāvājuma veidošanu.

Laimdota Lapiņa pauž gandarījumu par redzēto. Viņa secina: "Apmeklējot pilsētu, skaidri pamanāmas pilsētas izmaiņas un teritoriju attīstība pēc kompleksu un plānveidīgu aktivitāšu realizēšanas 2010.gadā, kad Pēča bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Kā veiksmīgs vērtējams arī izvēlētais kultūras pārvaldības modelis. Vienotas un spēcīgas kultūras organizācijas izveide sniegusi iespēju Pēčai kļūt par sadarbības partneri un uzņemošo pilsētu vairākos starptautiskos kultūras projektos. Šobrīd noris aktīva gatavošanās lielākajam Eiropas Koru Asociācijas festivālam "Europa Cantat XIX", kurš norisināsies 2015.gadā Pēčā. Radošajā kvartālā darbojas arī profesionāls teātris, kas piedāvā izrādes bērniem. Ik nedēļu pilsētā ierodas augstu novērtēti mākslinieki gan no Ungārijas, gan arī ārvalstīm. Divu nedēļu laikā man bija iespēja ne vien iepazīties ar organizācijas darbu, bet arī baudīt bagātīgu kultūras programmu. Noteikti varu apgalvot, ka Pēča dēvējama par kultūras lielpilsētu."

Projekta "Kultūras mantojuma speciālistu prakse Eiropas valstīs" ietvaros divu nedēļu ārvalstu darba prakse tika nodrošināta četriem Cēsu Kultūras un Tūrisma speciālistiem. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības Mūžizglītības Leonardo da Vinci programmas finansiālu atbalstu.

 height=

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)