Banner 980x90

Cēsīs klaiņojošo dzīvnieku īpašniekiem stingrāki sodi

Publicitātes foto/Foto: Cesis.lv
Publicitātes foto/Foto: Cesis.lv

No februāra Cēsu dzīvnieku patversmes "Lācīši" apsaimniekošanu pārņem dzīvnieku patversme "Mežavairogi", kas ieviesusi izmaiņas klaiņojošu dzīvnieku izķeršanā un atgūšanā no patversmes. Turpmāk patversmē nokļuvušo klaiņojošo dzīvnieku īpašniekiem būs piemērots administratīvais sods par dzīvnieku turēšanas noteikumu neievērošanu.

Kā pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Cēsu novada pašvaldībā, vislielākās izmaiņas skar kārtību, kādā dzīvnieka īpašnieks var atgūt savu mājas mīluli. Ja mājdzīvnieks nokļuvis patversmē pēc klaiņošanas, saimnieks to varēs atgūt, uzrādot personas apliecinošu dokumentu, dzīvnieka pasi un vakcinācijas dokumentu, kā arī apmaksājot patversmei radušos izdevumus pēc iepriekš apstiprināta cenrāža. Taču saimniekam tiks piemērots administratīvais sods par dzīvnieku labturības un turēšanas noteikumu pārkāpumu.

Pašvaldības policija, izvērtējot pārkāpuma nozīmi un izskaidrojot to iedzīvotājam, varēs piemērot naudas sodu no 7 līdz 350 eiro. Par atkārtotu dzīvnieka nokļūšanu patversmē maksimālais naudas sods var sasniegt 700 eiro. Gadījumā, ja patversmē nokļuvušajam dzīvniekam nav vakcinācijas dokumentu un tas nav apzīmēts ar mikroshēmu, dzīvnieks tiek vakcinēts un apzīmēts patversmē. Izmaksas par veikto darbu sedz dzīvnieka īpašnieks.

Dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede skaidr: "Joprojām milzīga sabiedrības problēma ir nerūpēšanās par mājdzīvniekiem - to klaiņošanas pieļaušana. Jāiemācās, ka par visu, kas notiek ar dzīvnieku vai to, ko izdara dzīvnieks, atbildīgs ir dzīvnieka īpašnieks. Naudas sods ir viens no instrumentiem, lai sabiedrība aizdomātos par pienākumiem pret saviem mājdzīvniekiem un apkārtējiem iedzīvotājiem.

Par Cēsu novada teritorijā klaiņojošu, ievainotu vai bojā gājušu mājdzīvnieku vai savvaļas dzīvnieku iedzīvotāji visu diennakti var ziņot Cēsu novada pašvaldības policijas dežurantam pa tālruni 22006746 vai Valsts policijas palīdzības tālruni 110. Policija nodos šo ziņu patversmes dzīvnieku ķērājiem.

Dzīvnieku patversme atgādina, ka no šī gada 1.jūlija Latvijā visiem suņiem jābūt implantētai mikroshēmai un reģistrētiem valstī vienotā informācijas sistēmā - Lauksaimniecības datu centra datubāzē. Suņa saimnieks to var izdarīt Cēsu novada pašvaldībā (Raunas ielā 4 un Bērzaines ielā 5), kā arī pie veterinārārstiem. Par reģistrāciju jāmaksā valsts nodeva 7,11 eiro. 

Cēsu dzīvnieku patversme ar prieku uzņem brīvprātīgos dažādu darbu veikšanai – gan saistībā ar dzīvnieku aprūpi, gan informācijas sagatavošanu un izplatīšanu. Par iespējām veikt brīvprātīgo darbu interesēties pa e-pastu: cesis@mezavairogi.lv; patversmei@inbox.lv.

Plašāku informāciju par patversmes "Mežavairogi" darbu un konsultācijas par dzīvnieku turēšanas noteikumiem visu diennakti sniedz pa tālruni 24422440

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)