Banner 980x90

6 populāras, bet bīstamas profesijas 

Vai kādreiz esi aizdomājies par to, cik bīstama ir tava profesija? Ja nē, tad tā noteikti neietilpst bīstamāko profesiju sarakstā. Ir profesijas, kuras mūsdienās vēl aizvien ir diezgan izplatītas, lai arī tās veicot var saskarties ar dažādiem veselību apdraudošiem faktoriem. Lasi rakstu un uzzini 6 populāras profesijas, kuras ir bīstamākas, nekā tu domāji!

Rakstā nav minētas profesijas, kuras acīmredzami var apdraudēt dzīvību, piemēram, karavīrs, ugunsdzēsējs, policists un tamlīdzīgi.

Žurnālists 
Ir profesijas, par kurām jau no pirmā acu uzmetiena top skaidrs, vai tās ir bīstamas. Žurnālista profesija noteikti neietilpst šajā kategorijā. Jāpiemin, ka ne visi žurnālistikas darbi ir dzīvībai bīstami. Piemēram, ir biznesa žurnālisti, stila žurnālisti, sporta žurnālisti un citi, kuriem nav jāsaskaras ar bīstamām situācijām. Tomēr ir arī žurnālisti, kuru uzdevums ir atrasties "karstajos punktos’’ un veikt reportāžas.

Žurnālistus–reportierus ļoti bieži sūta komandējumos uz dažādākajiem pasaules nostūriem. Ja Latvijas mērogā, iespējams, bīstamākais, ar ko var saskarties žurnālists reportāžas laikā, ir ceļu satiksmes nelaimes gadījums, tad, piemēram, komandējums uz Sīriju liekus komentārus neprasa. 

Tālbraucējs 
Dažāda apmēra ceļu satiksmes negadījumi notiek ik dienas. Tā ir statistika un risks, ar kuru jārēķinās visiem šoferiem, tai skaitā tālbraucējiem. Ja Latvija šajā ziņā vēl ir salīdzinoši droša valsts, tad, piemēram, tāds populārs galamērķis kā Polija ir trešā valsts ar sliktākajiem ceļu satiksmes negadījumu rādītājiem Eiropas Savienībā. Tālbraucējiem–šoferiem ir jārēķinās ne tikai ar ceļu satiksmes negadījumu varbūtību, bet arī jānodrošinās pret laupīšanām, jo vestā krava var būt iekārojama zagļiem.  

Celtnieks 
Celtnieku darba specifika liek tiem kāpt daudzu desmitu stāvu augstumā, lai uzstādītu sastatnes vai liktu nostiprinājumus, kas turēs ēku, tiltu un citu būvējamo konstrukciju pamatu. Tāpat arī darbs notiek ar dažādiem smagiem priekšmetiem, kas nejaušības gadījumā var nokrist, piemēram, ķieģeļiem. Par laimi mūsdienās celtniecības zonās ir ieviesti dažādi drošības noteikumi. Piemēram, darbiniekiem ir jāvalkā atbilstošs apģērbs – aizsargķivere, aizsargbrilles (pēc nepieciešamības), ērts apģērbs, kas nevar aizķerties, cimdi (pēc vajadzības), apavi ar metāla purngalu u.tml. Savukārt, strādājot augstāk par 3 metriem, obligāta ir drošības sistēma. 

Zvejnieks 
Kad domājam par zvejošanu, visbiežāk acu priekšā redzam idillisku ainavu ar klusu upi, saullēktu un rāmu vīru, kam rokās makšķere. Tomēr profesionālai zvejošanai ar šādu relaksējošu izklaidi kopīga ir visai maz. Jūra nevienu nesaudzē, bet, neskatoties uz to, zvejnieki tajā iziet ikdienu, neatkarīgi no laikapstākļiem. Līdz ar to lielākā daļa negadījumu ir tieši dabas stihiju izraisīti. Statistika rāda, ka šī profesija izrādās nāvējoša 117 cilvēkiem no katriem 100 000 šā aroda veicējiem.

Sportists 
Sportista profesija patiesībā ir ļoti pretrunīga – no vienas puses, tā vilina ar savām iespējām iekarot pasaules mēroga atpazīstamību, no otras puses, tā pakļauj cilvēku nopietnam riskam savainoties. Saprotams, ka ar gadiem sportisti ietrenē savu ķermeni, tomēr tas vēl joprojām nenozīmē, ka šīs profesijas pārstāvji negūst traumas. Tās mēdz būt tik nopietnas un kritiskas, ka sportistam nākas pārtraukt savu karjeru, vienlaikus vairs nespējot atgūt darbspējīgu fizisko formu. 


Mežstrādnieks
Šo cilvēku darba pienākumi saistās ar augstu risku – tā ir koku ciršana, baļķu apstrādāšana un transportēšana, kā arī kokmateriālu sagatavošana. Šāda darba specifiska meža darbiniekus pakļauj patstāvīgam riskam savainoties. Tāpat arī mežstrādnieku ikdiena ir darbs ar dažādām mehāniskajām iekārtām – ekstremitāšu vai pirkstu zaudēšana ir visizplatītākais nelaimes gadījums starp šo profesiju pārstāvjiem. 

Kā pasargāt sevi no nelaimes gadījumiem? 
Nelaimes gadījumi nenotiek tikai riskantās darba vietās. Mēdz gadīties traumas, kas gūtas birojā, piemēram, paslīdot vai nokrītot pa trepēm, kā arī apdedzinoties ar karstu dzērienu. Neatkarīgi no tā, kāda ir jūsu profesija, par savu drošību ir jārūpējas arī pašam, nevis jāpaļaujas tikai uz darba devēju. 

Lai nodrošinātos pret nelaimes gadījumu izraisītajām sekām – galvenokārt finansiālam –  risinājums ir noformēt nelaimes gadījumu apdrošināšanu. Tas ir vienkāršs un pieejams veids, kā pasargāt sevi un tuviniekus no finansiālām ķibelēm, kas radušās pēkšņa negadījuma rezultātā. 

Nelaimes gadījumu apdrošināšanas polises atlīdzību izmaksā gadījumā, ja cilvēks zaudē darbspēju. Par nelaimes gadījumu tiek uzskatīts:
• sadzīves traumas;
• ceļu satiksmes negadījums;
• apdegumi vai apsaldējumi;
• slīkšana;
• elektrotraumas;
• dzīvnieku kostas brūces;
• saindēšanās ar ķīmiskām vielām un citas.

Vairāk par nelaimes gadījumu apdrošināšanu uzzini mājaslapā manapolise.lv! 

Manapolise.lv sadarbojas ar dažādām apdrošināšanas kompānijām, piemēram, Balta, BAN, BTA, Compensa, ERGO, Gjensidige, IF un citām. Tas nodrošina to, ka būs iespējams piemeklēt katram klientam individuālu un atbilstošu risinājumu, neatkarīgi no darbības sfēras. Manapolise.lv piedāvā apdrošināšanas segumus arī sportistiem un bērniem. Izvēlies pasargāt sevi un savus tuviniekus! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)