Banner 980x90

Sestdien Āraišu arheoloģiskajā parkā atvērs jauno apmeklētāju centru

Rīga, 12.sept., LETA. Sestdien, 14.septembrī, Gaujas Nacionālā parka ceļotāju dienas laikā Āraišu arheoloģiskajā parkā atvērs jauno apmeklētāju centru, aģentūru LETA informēja "Āraišu arheoloģiskais parks" vadītāja Jolanta Sausiņa.

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) apmeklētāju centrā līdz 2020.gada pavasarim atvērs arī LVM "pop up" "vēstniecību", kurā būs iespēja iepazīt īslaicīgu izstādi par koku dažādos laikos un tā izmantošanas iespējām.

LVM un Amatas novada pašvaldība ir noslēgusi memorandu par sadarbību Āraišu arheoloģiskā parka vēsturiskās ekspozīcijas attīstīšanā, lai veicinātu sabiedrībā izpratni par koksni kā atjaunojamu un vietējās izcelsmes materiālu un koksnes izmantošanas vēsturi Latvijā un Ziemeļaustrumeiropā. Sadarbības rezultātā jau ir daļēji atjaunota Āraišu ezerpils ekspozīcija, kā arī turpmāk tiks veidoti bērnu un jauniešu izglītības projekti, stāstīja Sausiņa.

Šā gada maijā Āraišu arheoloģiskajā parkā tika atklāts LVM informācijas stends - koksnes kubikmetrs, kas glabā tonnu ogļskābās gāzes, ko koks augot ir savācis no atmosfēras.

"Jaunajā apmeklētāju centrā koka apbūves vēstures atklājēji aicināti viegli saprotamā un uzskatāmā viedā iepazīt koksnes plašās izmantošanas iespējas, izprast Latvijas meža nozares attīstību, un skatīt mūsdienu zinātnes sasniegumus koka būvniecībā," skaidroja LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Īslaicīgajā izstādē līdzās nupat nocirstiem kokiem būs redzami tādi, kuru vecums mērāms vairāk nekā 1000 gados. Tie ir Āraišu ezerpils izrakumos atrastie un saglabātie koki, kas beidzot atgriezušies "mājās" no pagaidu glabāšanas vietām turpat 50 gadu garumā.

Tās būs liecības par ezerpils būvēm. Starp tām viena no svarīgākajām - jūgbaļķis, kas ir pamatā lielai daļai ezerpils ēku sienu konstrukcijai un citas. Par dzīvi ezera tuvumā stāstīs saglabājušās vienkoča laivas paliekas. Daži no baļķiem rādīs arī pētniecības procesu, jo tie izmantoti dendrohronoloģisko paraugu ņemšanai, teica Sausiņa.

Apmeklētāju centrā būs iekārtota arī arheologa Jāņa Apala bibliotēka. Grāmatas pēc pieprasījuma būs pieejamas zinātnisku darbu sagatavošanai, padziļinātai izpētei gan arheoloģijas speciālistiem, gan novadpētniekiem un studentiem. Grāmatas Āraišu arheoloģiskajam parkam dāvina Apala ģimene, saglabājot visas arheologa piezīmes un grāmatzīmes kā liecību par Apala nopietno izpētes darbu paralēli tam, ko var redzēt rekonstruētajā Āraišu ezerpils saliņā. 

Āraišu ezerpils ir vienīgā 9.-10. gadsimta nocietinātas dzīvesvietas rekonstrukcija Ziemeļaustrumeiropā. Parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu.

Jaunais apmeklētāju centrs uzcelts ar Amatas novada gādību, realizējot Eiropas Savienības projektu "Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos". Šis ir pirmais realizētais apmeklētāju centrs parka pastāvēšanas vēsturē. Tajā, pēc pilnīgas atvēršanas 2020.gada pavasarī, viesiem būs iespēja iepazīties ar ezerpils vēsturi, senajiem latgaļiem, izzināt ezerpils rekonstrukcijas gaitu, uzzināt par Āraišu lomu pasaules kartē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)