Banner 980x90

"Zinoo" līdz valsts simtgadei plāno ar Latvijā radītu raķeti sasniegt kosmosu

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Zinātkāres centra "Zinoo" komanda izvirzījusi mērķi līdz Latvijas simtgadei nosūtīt kosomsā raķeti, sasniedzot vismaz 100 kilometru augstumu, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē Zinātnes centra "Zinoo" mārketinga vadītājs Emīls Lukjanskis.

Lai ideju realizētu, otrdien, 22.novembrī izmēģināts Latvijā radīts raķešu diznējs, kas spētu kosmosā nogādāt maza izmēra raķeti. 

Idejas autors un zinātkāres centru "Zinoo" veidotājs Pauls Irbins, viņš stāsta: "Ar šo projektu mēs vēlamies iedvesmot Latvijas jauniešus nākošajā simtgadē realizēt drosmīgas un ambicozas idejas. Vēlamies pierādīt gan sev, gan citiem pasaulē, ka spējam realizēt tehniski sarežģītus projektus."

Ja Latvija spētu realizēt šādu ambiciozu mērķi, tā kļūtu par 20.valsti, kas sasniegusi kosmosu saviem spēkiem, apsteidzot citas Baltijas valstis, Somiju, Īriju, Portugāli. Šāda mērķa sasniegšana ir liels tehnisks izaicinājums. 

Raķete "LVL-1" palaista no Cēsu lidlauka 22.novembrī plkst.15.50. Tā sasniedza gandrīz 200m augstumu trīs sekundēs, sasniedzot maksimālo ātrumu 50 m/s. Pēc maksimālā augstuma sasniegšanas nostrādāja izpletņa palaišanas mehānisms un raķete droši nosēdās 100 metru attālumā no palaišanas vietas. Kopumā izmēģināti četri dažādi raķešdzinēji.

Kā stāsta projekta tehniskais vadītājs Andrejs Puķītis, nākamo divu gadu laikā plānots veikt vairākus testa lidojumus zemajos atmosfēras slāņos, pamazām attīstot un uzlabojot visas raķetes komponentes. Lai sasniegtu 100 kilometru augstumu, raķeti plānots palaist no 25 kilometru augstuma, vispirms to paceļot gaisā ar lieliem hēlija baloniem. Raķetes palaišanu kosmosā plānots veikt no jūras. Tehnisko atblastu apstiprinājusi Latvijas Republikas Aizsardzības Ministrija.

"Zinoo" raķešu entuziastu komanda līdz šim ir izstrādājusi un palaidusi vairākas kosmiskās zondes. Jau trīs gadus "Zinoo" Cēsīs organizē "Kosmosa Festivālu". Zinātkāres centri "Zinoo" ar pašvaldību atbalstu izveidoti četri Latvijas pilsētās - Cēsīs, Rīgā, Daugavpilī un Liepājā.

Centrus izveidojusi biedrība "Latvijas zinātnes centru apvienība", kuras dibinātāji ir Cēsu, Amatas, Priekuļu, Pārgaujas, Daugavpils un Liepājas pašvaldības. Biedrības vadītājs ir Pauls Irbins.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)