Banner 980x90

"Nekā personīga": Parlamentārieša Rasmaņa uzņēmums uzvarējis valsts iepirkumā, lai gan Satversme to liedz

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA
Saeimas deputātam Artim Rasmanim (ZZS) daļēji piederošs uzņēmums uzvarējis 1,8 miljonus eiro vērtajā Cēsu novada domes iepirkuma konkursā par ielu tīrīšanu, lai gan Satversmē noteikts, ka Saeimas deputātiem piederoši uzņēmumi nedrīkst saņemt valsts un pašvaldību pasūtījumus, šovakar vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Savulaik populārajam motosportistam, kurš bijis ievēlēts arī Cēsu domē, uz pusēm ar kādu Nīderlandes pilsoni pieder ceļu būves un uzturēšanas uzņēmums "Rasmanis & Dankers". Tā valdes priekšsēdētāja ir Rasmaņa dzīvesbiedre Evita Simsone, kura vienlaikus ieņem arī Nodarbinātības valsts aģentūras direktores amatu. Firmas klienti ir gan "Latvijas Valsts meži" (LVM), gan pašvaldības.

Pērn Cēsu novada dome izsludināja 1,8 miljonus eiro vērtu iepirkuma konkursu par ielu uzturēšanu, kurā pieteicās arī Rasmaņa uzņēmums, kurš ielas Cēsu pusē tīrījis arī pirms tam. Konkursa komisija, kuru vadīja Rasmaņa partijas biedrs Jānis Goba, Rasmaņa uzņēmumu atzina par uzvarētāju.

Tomēr Satversmes 32.pantā teikts, ka "Saeimas loceklis nevar pats, ne arī uz citas personas vārdu saņemt no valsts pasūtījumus un koncesijas". Analogs aizliegums ierakstīts likumā Par interešu konflikta novēršanu.

Rasmanis šķēršļus dalībai konkursā neredz. Viņš atsaucas uz Interešu konflikta novēršanas likuma normu, ka amatpersonas drīkst saņemt valsts pasūtījumus, ja tie iegūti, uzvarot atklātos konkursos. Raidījums norāda, ka deputāta piesauktā norma patiešām pastāv, taču tā attiecas uz zemāka ranga amatpersonām, piemēram, valsts kontrolieri, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku vai Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru.

Rasmanis vairākkārt uzstājis, ka piedalīties atklātos konkursos viņam atļāvis KNAB, taču raidījumam tā arī nav parādījis pierādījumus šim apgalvojumam. KNAB to noliedz. Rasmanim nosūtīts aicinājums nepārkāpt likumu.

KNAB uzskata, ka Saeimas deputāts un firmas īpašnieks vienlaikus nedrīkst saņemt pasūtījumu no valsts vai pašvaldības. Ja Rasmaņa firma parakstīs līgumu ar pašvaldību, viņš būs pārkāpis likumu un saņems sodu, bet firmai un Cēsu novada domei likums nekādas sankcijas neparedz.

Ielu tīrīšanas konkurss iedzinis strupceļā arī Cēsu novada domi, kuras vadība atzīst, ka Saeimas deputāta firma nedrīkstēja piedalīties konkursā, taču domes juristi nevarot atrast nevienu likuma pantu, kas ļautu domes vadībai līgumu neslēgt.

Raidījums atgādina, ka šis nav pirmais gadījums, kad deputāts Rasmanis nonācis iespējamā interešu konfliktā. 2015.gadā Saeima izdeva viņu sodīšanai par līdzīgu pārkāpumu - tā pati kompānija "Rasmanis & Dankers" bija noslēgusi līgumu par meža ceļu kopšanu ar LVM. Toreiz Rasmanis savu vainu atzina un notikušo skaidroja ar pārpratumu un neuzmanības kļūdu. KNAB viņam lika maksāt 180 eiro naudas sodu.

Cēsu novada pašvaldības ielu uzturēšanas konkurss tagad ir apstrīdēts Iepirkumu uzraudzības birojā. Trešdien sūdzības izskatītas. Birojs savu lēmumu paziņošot nākamnedēļ.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)