Banner 980x90

Laikraksts: Krūmiņu tur aizdomās par Sudrabas partijas un ZZS nelikumīgu finansēšanu 

Jūlijs Krūmiņš/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Jūlijs Krūmiņš/ Foto: Edijs Pālens/LETA
Miljonārs Jūlijs Krūmiņš tiek turēts aizdomās par Ingunas Sudrabas vadītās partijas "No sirds Latvijai" (NSL) nelikumīgu finansēšanu 2014.gadā un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nelikumīgu finansēšanu 2016.gada martā un aprīlī vairāk nekā 40 000 eiro apmērā, raksta "Neatkarīgā".

Likums nosaka, ka gada laikā fiziska persona vienai partijai nevar ziedot vairāk par 50 minimālajām mēnešalgām jeb 18 500 eiro 2016.gadā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir informējis, ka tas ir uzsācis kriminālprocesu par iespējamu politisko partiju un politisko partiju apvienību nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, un procesa ietvaros aizturētas četras personas.

Kā atzīmē laikraksts, tiekot pieļauts, ka abas partijas un Krūmiņu vienojošais posms ir NSL pārstāvošais Saeimas deputāts Romāns Mežeckis, kurš savulaik Jūrmalas domē tika ievēlēts no ZZS saraksta. Viņš organizējis arī tagadējās Eiropas Parlamenta deputātes Ivetas Grigules (ZZS) priekšvēlēšanu kampaņu, kuras finansēšanā piedalījās arī Krūmiņš, un veiksmīgo ZZS priekšvēlēšanu kampaņu Jūrmalā.

Kā ziņots, saistībā ar šo lietu vispirms publiskajā telpā parādījās informācija par Jūrmalas mēra Gata Trukšņa (ZZS) biroja kratīšanu un aizturēšanu, bet vēlāk atklājās, ka aizturēts arī Krūmiņš. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, aizturēšanas saistītas ar iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Trukšņa advokāts Jānis Rozenbergs, viņa klients patlaban ir aizturētā statusā. Aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, ka lieta pret Truksni sākta par iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem, Jūrmalas mēra advokāts nekomentēja, vien apliecināja, ka viņa klientam netiek inkriminēta kukuļošana.

Savukārt Krūmiņa advokāts Egons Rusanovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB ir aizturējis viņa klientu. Taujāts, vai aizturēšana saistīta ar iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem, advokāts atbildēja apstiprinoši. Krimināllikums par partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā kā sodu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Vakar atklājās, ka KNAB kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā ir vecis kratīšanu NSL birojā un, iespējams, aizturējis arī savulaik ar partiju saistīto Jorenu Raitumu, kurš ir iesaistīts arī daudzos Krūmiņa biznesa projektos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Raitums savulaik sadarbojies ar NSL un esot bijis atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar partijas budžetu. NSL līdere Inguna Sudraba aģentūrai LETA uzsvēra, ka Raitums nekad nav bijis partijas biedrs un partijā aktīvi nedarbojas.

Advokāts Pāvels Rebenoks aģentūrai LETA nekomentēja, vai viņš ir aizstāvis Raitumam, taču nenoliedza, ka nodrošinot aizstāvību kādai KNAB aizturētai fiziskai personai lietā, kurā figurē divas publiski nosauktās personas - Jūrmalas mērs Truksnis un uzņēmējs Krūmiņš. "Es nodrošinu aizstāvību šajā procesā vienai personai, taču tās vārdu es nevaru nosaukt," norādīja advokāts un piebilda, ka klients esot vakar aizturēts un aizturētā statusā ir joprojām.

2014.gadā daudzās intervijās gan pats Krūmiņš, gan Sudraba atzina, ka miljonārs ir NSL līdzdalībnieks un padomdevējs.

Ar konfliktiem no NSL rindām izslēgtais Viesturs Tamužam savulaik Latvijas Radio tika paziņojis, ka viņam radušās aizdomas par NSL ziedotās naudas izcelsmi. "Tā ir shēma, tās ir atsevišķu cilvēku intereses. Domāju, ka Jorens ir šo cilvēku pārstāvis, kas kūrē visas naudas plūsmas, no kurienes tās nāk un it kā tiek ziedotas partijai," par Raitumu tika izteicies Tamužš, paužot viedokli, ka "Raitumam vai kādam citam iedod lielu naudas kaudzi, kas jāsadala starp pseido ziedotājiem, kas arī ziedo". "Ar milzīgu varbūtību uzskatu, ka tā ir Krievijas nauda un ka tas ir Krievijas interešu pārstāvēšanas veids," 2014.gadā izteicās Tamužs.

Savukārt žurnālam "Ir", taujāta, kādu lomu partijas darba organizācijā ieņem Raitums, Straujuma tika atbildējusi: "Viņa amats atbilst finanšu direktora postenim, viņš ir augstas kvalifikācijas profesionālis finanšu jomā. Jorens Raitums ir mūsu kustības biedrs un sniedz padomus finanšu jautājumos."

Raitums ir ar aizturēto uzņēmēju Krūmiņu saistīts finansists. "Firmas.lv" dati liecina, ka līdz 2012.gada beigām viņš bija SIA "MC Turaida Property" vienīgas īpašnieks un vienīgais valdes loceklis, bet tad par šīs uzņēmējsabiedrības vienīgo īpašnieci kļuva Krūmiņa meita un aktīvu pārvaldītāja Maija Čerņavska.

2014.gada jūlijā Latvijas Radio vēstīja, ka Krūmiņa meitai Čerņavskai piederošais uzņēmums "MC Turaida Property" Jūrmalā par aizdomīgi lētu cenu izsolē iegādājies nekustamo īpašumu ekskluzīvā vietā, kur Krūmiņi attīsta viesnīcas kompleksu. Turklāt dienā, kad Jūrmalas domnieki lēmuši zemi atsavināt, Krūmiņš pilsētas varas partijai, Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), ziedojis 15 000 eiro.

Toreiz Jūrmalas mērs Truksnis par Jūrmalas sadarbības partneres nekustamo īpašumu vērtēšanas kompānijas BDO pieticīgo zemes vērtējumu nešaubījās, bet par miljonāra Krūmiņa ziedojuma un domes lēmuma dienas sakritību teicās neko nezinām.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB sāktajā kriminālprocesā kopā ar Truksni, Krūmiņu un Raitumu aizturēts ir arī viens no SIA "FELIX Holding" dibinātājiem un vadītājiem uzņēmējs Ēriks Igaunis, taču viņš pats aģentūrai LETA uzsvēra, ka tā nav patiesība un viņam neesot nekādas saistības ar šo lietu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)