Banner 980x90

Pirmdienas sindroms: kāds mājoklis to palīdzētu pārvarēt

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ar terminu "pirmdienas sindroms" ir pazīstams ikviens no mums. Nedēļas nogales paskrien neplānoti ātri, un pirmdienas pienāk ar agru rītu, nepatīkamu modinātāja zvanu un apziņu, ka jebkur citur ir aukstāk nekā gultā zem segas, tādējādi radot lielu diskomforta sajūtu. Tomēr pirmdienas ir neizbēgamas, tādēļ ir būtiski nevis tām pretoties, bet atrast risinājumus, kā šo sindromu mazināt vai apturēt pavisam. 

Kā norāda automatizēto ēku vadības sistēmu eksperti, viens no iespējamajiem risinājumiem, kas spētu mazināt diskomforta sajūtu un atvieglot pirmdienas rītus, ir mājokļa automatizācija.

Neiespējamā misija: izlīst no gultas, kad nozvana modinātājs Kurš gan nav pazīstams ar šo situāciju: ir pirmdiena, pulkstenis ir seši no rīta, un telefonā atskan modinātāja zvans, kas patīkams ir licies tikai vienreiz dzīvē – brīdī, kad tu izvēlējies šo melodiju kā modinātāja zvanu.

Kopš tā brīža šis zvans ir nepatīkamākā un kaitinošākā skaņa, kas paziņo par saldā miega beigām. Mājas automatizācija šo procesu var atvieglot. "Zinātnieki ir pierādījuši, ka lielākā daļa cilvēku spēcīgi izjūt dabas ritmu un spēj viegli tam palāgoties. Piemēram, cilvēki no rītiem reaģē uz sauli – pirmie saules stari, kas iespīd istabā, bez problēmām nereti ļauj pamosties pat daudz agrāk, nekā plānots," stāsta automatizēto ēku vadības sistēmu centra JUNG pārstāvniecības Austrumeiropā vadītājs Raimundas Skurdenis, piebilstot, ka automatizētā mājoklī ir iespējams uzstādīt, lai nepieciešamajā laikā mājoklī pakāpeniski iedegas gaisma, kas maksimāli ir pietuvināta dabiskajam apgaismojumam aiz loga.

Tāpat pastāv iespēja ieprogrammēt, ka katru dienu konkrētā laikā no rītiem pakāpeniski atveras žalūzijas, ielaižot saules gaismu mājoklī. Tomēr, ja ārā vēl ir tumšs, tad, veroties vaļā žalūzijām, vienlaikus ieslēdzas virs logiem integrēts apgaismojums, kas apgaismo mājokli gluži kā saule. Šāda dabiskā apgaismojuma "ielaišana" mājoklī sniedz iespēju cilvēkam pašam pamosties bez nepatīkamā modinātāja zvana, neradot papildu stresu.

No rītiem ārpus gultas šķiet pārāk auksti Gaisa temperatūra guļamistabā ietekmē ne tikai miega kvalitāti, bet arī mošanos un vēlmi kāpt ārā no gultas. "Agrajās rīta stundās, kad pienāk laiks celties, ne vienam vien šķiet, ka istaba ir ledus auksta. Tajā brīdī izkāpt no gultas šķiet neiespējami, un cilvēkam rodas diskomforta sajūta," par vienu no rīta stresa cēloņiem stāsta "Baltijas Elektro Sabiedrības" pārstāve Līva Brazovska, norādot, ka viena no populārākajām mājokļu automatizācijas funkcijām, kas spēj šo situāciju uzlabot, ir dažādu apkures režīmu ieprogrammēšana. "Automatizētā mājokļa iemītnieki var uzstādīt dažādus apkures režīmus konkrētiem diennakts laikiem. Lai miegs naktī būtu kvalitatīvs, iespējams uzstādīt, ka apkures sistēma brīdī, kad visi guļ, uztur zemu temperatūru istabā, savukārt brīdī, kad ir jāceļas, mājoklis ir uzsilis līdz tādai temperatūrai, kas nerada diskomfortu nepatīkamā aukstuma dēļ, tādējādi izkāpt no gultas ir daudz patīkamāk," piebilst L. Brazovska.

Jūsu sunim neinteresē vai ir seši no rīta un vai ārā ir negaiss Pat, ja esat lielākais dzīvnieku mīlis, pirmdienu rītos celties vēl agrāk tikai tāpēc, lai izvestu suni pastaigāties, nešķiet iedvesmojoši. Tomēr nekas cits neatliek, jo mīlulis ir jāizved rīta pastaigā. Taču, ja dzīvojat privātmājā, kam apkārt ir nožogojums, mājokļa automatizācija un atbilstošu tehnoloģisku risinājumu ierīkošana sniegtu iespēju jums pagulēt vismaz 15 minūtes ilgāk, kas no rīta šķiet pilnīgi pietiekami, lai rastos sajūta, ka esi izgulējies. Ēku automatizācija sniedz iespēju, ka mājoklis pats "izved pastaigā mājas mīluli" konkrētos diennakts laikos. Suņa saimniekiem vien atliek ierīkot speciālas mājdzīvnieku durvis, kā arī ieprogrammēt mājokļa sistēmā laiku, un mājoklis pats automātiski konkrētos laikos izlaidīs suni ārā, kā arī pēc tam ar sensoriem uztvers un atpazīs mājdzīvnieku un ielaidīs to atpakaļ mājā.

Ēkas automatizācijas efektivitāte ir atkarīga no tevis paša "Protams, mājokļa automatizācija nespēj īstenot nerealizējamas lietas. Ja realitātē tu apzinies, ka, piemēram, gaismas uzaušana tevi nepamodina, tad nedrīkst paļauties uz to, ka tu pamodīsies tajā brīdī, kad mājoklis atvērs žalūzijas vai iedegs apgaismojumu sešos no rīta. Mājokli nepieciešams ieprogrammēt atbilstoši savai ikdienas rutīnai un paņēmieniem, kas iedarbojas, tikai tad ēkas automatizācija būs efektīva un palīdzēs bez liekām stresa situācijām pamosties, tādējādi neradot pirmdienas nepatīkamo sindromu," norāda R.Skurdenis, piebilstot, ka pamošanās scenāriji var būt visdažādākie, tieši tādēļ katrs individuāli savām vajadzībām pielāgo un ieprogrammē mājokļa automatizācijas sistēmas.

Citiem ir nepieciešams siltums, citiem gaisma, taču vēl citiem, piemēram, mūzikas vai televizora ieslēgšanās, pakāpeniski pieaugot skaļumam. "Variantu ir patiešām daudz. Mājokļa sistēmas ir iespējams ieprogrammēt pēc ikviena vēlmēm, galvenais ir saprast, kas ir tās efektīvākās lietas vai darbības, kas ļauj pamosties ar patīkamām sajūtām. Tādā veidā tiks radītas situācijas, lai pamošanās darba dienu rītos šķistu daudz vieglāka un pat iepriecinoša," ir pārliecināts R.Skurdenis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)