Banner 980x90

Parūpējies par sevi, lai varētu rūpēties par citiem

Šī noteikti ir tēma, kas pazīstama ikvienai sievietei. Kā nejusties vainīgām par to, ka vēlaties pavadīt laiku vienas pašas, atpūsties un izbaudīt kaut ko patīkamu? Un kā to vispār izdarīt, ja mājās ir bērni, vīrs, ir algots darbs un mājsaimniecības darbi? Pienākumiem nav gala, tie nebeigsies nekad, tāpēc ir būtiski iemācīties regulāri ieplānot atpūtu un laiku sev, lai apmierinātu savas vajadzības, parūpētos par savu dvēseli un ķermeni.

Ja cilvēks ilgstoši ir atlicis savas vajadzības pēdējā vietā, vienmēr domājis par citiem, pirms domāt par sevi, tad agri vai vēlu tas beigsies slikti – ar izdegšanu, neapmierinātību, veselības problēmām, zemu pašvērtējumu, nepatiku pret sevi, pat laulības krīzi, jo tas viss spoguļojas arī partnerattiecībās. 

Nav nekā patiesāka par jau tik bieži dzirdēto teicienu, ka, lai parūpētos par citiem, vispirms ir jāparūpējas par sevi. Kā to izdarīt?

Ieviesiet un regulāri piekopiet hobijus
Hobiji ir tas, kas mums sniedz prieku un pozitīvas emocijas. Tāpēc aizņemtībai nevajadzētu būt par iemeslu, kāpēc no tiem atteikties. Ieplānojiet laiku kaut vai vienam hobijam. Varat tam veltīt kaut vai dažas stundas nedēļā vai 10–15 minūtes dienā, bet galvenais ieplānot šīs nodarbes ar zināmu regularitāti. Piemēram, ja jūsu hobijs ir lasīšana vai rokdarbi, tad varat katru dienu ieplānot kaut īsu mirkli šīm nodarbēm. Viena izlasīta nodaļa vai pāris rindiņu adīklī jau spēs sniegt pozitīvu impulsu.

Atvēliet laiku relaksējošai atpūtai
Relaksējoša atpūta ārpus mājas vai pat citā pilsētā ir tieši tas, kas var pamatīgi uzlādēt iztukšotas baterijas. Nav uzreiz jābrauc garā ceļojumā uz siltajām zemēm, pietiks ar vienu vai divām dienām kādā SPA viesnīcā vai viesu namā. Ja nav iespējas doties kaut kur tālāk, tad ziniet, ka relaksējoša atpūta Rīgā un citās pilsētās ir pieejama daudzviet, atliek tikai izvēlēties atpūtas centru vai viesnīcu atbilstoši savai gaumei un iespējām. Piemēram, relaksējoša atpūta Rīgā pieejama daudzos lieliskos ūdens relaksācijas centros, kur varēsiet izbaudīt mieru, ūdens pozitīvās īpašības un dažādus SPA pakalpojumus. 

Uzziniet, kur pieejama relaksējoša atpūta Rīgā:
https://www.lieliskadavana.lv/veselibai-un-labsajutai/udens-relaksacijas-centri.

Tiecieties ar draugiem
Regulāri kontakti ar draugiem ir vēl viens stūrakmens tam, lai cilvēks justos labi un pilnvērtīgi. Draugi sniedz emocionālu atbalstu, ar viņiem kopā var izklaidēties, izsmieties, arī pārrunāt kādas dzīves grūtības. Nošķirtība no draugiem var radīt vientulības sajūtu, veicināt depresīvu noskaņojumu, kas negatīvi atsauksies uz dzīves kvalitāti. Tāpēc ir svarīgi atvēlēt kaut nedaudz laika saviem draugiem. Tā var būt kaut vai tikai pēcpusdienas kafija ar labāko draudzeni vai kopīga došanās uz teātri reizi mēnesī.

Neatlieciet rūpes par savu ķermeni
Sievietes, kuru ikdiena ir pilna ar pienākumiem, bieži vien arī rūpes par savu ķermeni atliek uz vēlāku laiku. Ja tas notiek ilgstoši, tad nav ilgi jāgaida, kad viņa vairs nav apmierināta ar to, ko redz spoguli. Bet ar savu izskatu neapmierināta sieviete nespēs būs iedvesmotāja un pozitīvu emociju avots saviem tuvākajiem. Neapmierinātība lauzīsies pa maliņām ārā pat tad, ja viņa to centīsies slēpt. Labāk veltīt kaut nedaudz laika savam ķermenim regulāri, nevis vēlāk domāt, kā lai tiek galā ar jau ielaistām problēmām. Desmit minūtes rīta vingrošanai, pastaiga pusdienlaikā, baseina apmeklējums brīvdienās, sausā masāža pirms dušas – ir tik daudz iespēju, kā ik dienu izdarīt kaut ko sava ķermeņa labā.

Atrodiet laiku randiņiem ar mīļoto cilvēku
Vēl viens grāvis, kurā aizņemtie un rutīnas nomāktie vecāki mēdz iebraukt, ir savu attiecību atstāšana novārtā. Kad pēdējo reizi tikai divatā ar mīļoto cilvēku kaut kur aizgājāt? Kad vakariņojāt ārpus mājas vai apmeklējāt koncertu? Būsim reāli, krāšņiem randiņiem bieži neatradīsies laiks, bet tas nenozīmē, ka nevajag ieplānot arī šos mazos brīžus – pusstundu kafejnīcā, brokastis gultā vai kopīgu pastaigu. Mīlestības apliecinājumi, uzmanība, sarunas, pieskārieni – tās ir lietas, kas baro dvēseli un piepilda emociju kausiņu, no kura pēc tam var smelties, lai ar mīlestību rūpētos par saviem tuvākajiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)