Banner 980x90

Čakša par Cēsu klīniku: Tuvāko gadu laikā varētu sākt īstenoties reformas

Dāvis Strazds/ Cesis24.lv
Dāvis Strazds/ Cesis24.lv
Piektdien, 7.oktobrī Cēsu klīnikā vizītē viesojās Latvijas veselības ministre Anda Čakša. Vizītes mērķis bija uzzināt, kādi medicīniekie pakalpojumi nepieciešami Cēsu klīnikā, kā arī runāt par plānotajām reformām medicīnas nozarē, pilsētas informācijas portāls Cesis24.lv uzzināja Cēsu klīnikā.

Veselības ministre kopā ar Cēsu klīnikas valdi pārrunāja klīnikas darbu un diskutēja, kādi pakalpojumi būs pieejami Cēsu iedzīvotājiem, kāda ir to kvalitāte un cik liela ir ārstu noslodze slimnīcā. Kā klīnikas pozitīvo piemēru Čakša minēja fantastiski sakārtoto medicīniski neatliekamās palīdzības darbu, taču nozari, kas būtu jāuzlabo - dzemdniecību.

"Kopējais darbs klīnikā mani apmierina. Man patīk profesionālā pieeja jautājumu risināšanai un doma par pacientu, kā svarīgāko visā ārstniecības procesā. Ja mēs runājam par sfērām, kurās varētu būt labāki rezultāti, es minēšu dzemdniecību. Lielās sistēmās vienmēr ir iespēja uzlabojumiem, bet ir labi, ka notiek profesionāla diskusija un ir redzējums par to, ko varētu mainīt un kas varētu būt citādāk," komentē Čakša.  

Atbildot žurnālistiem, vai Cēsu klīnikā ir gaidāmas kādas izmaiņas, Čakša apgalvo, ka konkrētajā brīdī izmaiņas nav gaidāmas: "Mēs diskutējām, kā slimnīca varētu izskatīties ilgtermiņā. Protams, ka reformas viens no plāniem ir runāt par pakalpojumu izvietojumu Latvijas teritorijā. Vēl ir jāsaprot, kāda veida pakalpojumi šeit būs." 

Pasaules bankas veiktajā pētījumā par reģionālajām slimnīcām minēts, ka Cēsu klīnikas dzemdību nodaļa aprūpē mazāk kā vēlamo bērnu skaitu. Veselības ministre atklāj, ka daļu no dzemdību nodaļām varētu slēgt, bet vēl nespēj apgalvot, ka to skaitā būs arī Cēsis. 

"Ir skaidri iezīmēti kvalitātes kritēriji, kādiem ir jābūt, lai jaunajai māmiņai droši noritētu dzemdības. Pats būtiskākais, ir lai cilvēki, kas strādā dzemdību nodaļā, spētu reaģēt konkrētajā brīdī ar vajadzīgajām darbībām. To viņi var izdarīt, ja viņiem ir pietiekami liels dzemdību skaits. Jautājumu par to, vai tur drīkst, vai nedrīkst notikt dzemdības pieņem profesionāla asociācija. Ir noticis kvalitātes audits par visām dzemdību nodaļām un saistībā ar to, arī lemsim par turpmākajiem lēmumiem. Tas nav tiešā veidā saistīts ar pasaules bankas ziņojumu. Man ir svarīgi, lai grūtnieces jebkurā vietā Latvijā var droši dzemdēt," atklāj Čakša.

Kā atklāj Čakša, reformas varētu sākt īstenoties tuvāko divu gadu laikā: "Visi lēmumi būtiski ietekmē iedzīvotājus, kā arī reģiona un pilsētas attīstību. Šobrīd notiek diskusiju periods, kā laikā mums skaidri jāsaprot kurām Latvijas vietām un kuriem iedzīvotājiem vislabāk piemērot attiecīgos pakalpojumus. Domāju, ka divu gadu laikā mēs reformas varētu sākt īstenot."

Arī Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa atzīst, ka ir sajūta, ka tuvāko gadu laikā klīnikā kaut kas varētu mainīties: "Šobrīd viss ir diskusiju jautājums un nekādi lēmumi pieņemti nav. Lēmumu pieņemšanas procesā, protams, ir politiskā daļa un finansu daļa, bet pats galvenais tomēr ir pacients. Apzināmies to, ka veselības aprūpē ir divas reizes mazāk naudas, nekā būtu vajadzīgs. Zinām arī to, ka tuvākajos gados nauda nedubultosies un tiek meklēti risinājumi."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)