Banner 980x90

8 lietas, ko grūtniece var darīt mazuļa un savas veselības labā

Grūtniecība ir tas laiks, kad sievietei patiešām ir jāsāk domāt par sevi, jo nu viņa ir atbildīga arī par vēl vienu dzīvību, kas aug viņas ķermenī. Tāpēc ieteicams jau bērniņa plānošanas laikā pārskatīt savu dzīvesveidu un paradumus, lai pārliecinātos, ka tie nekaitē ne pašai grūtniecei, ne gaidāmajam mazulim. 

Atteikties no kaitīgajiem ieradumiem – alkohola, smēķēšanas
Jau tad, kad plāno grūtniecību, ieteicams vismaz pāris mēnešu pirms tam atteikties gan no alkohola lietošanas, gan smēķēšanas, lai organisms varētu attīrīties un sagatavot pēc iespējas labvēlīgāku augsni grūtniecībai. Protams, ka grūtniecības laikā alkohols un smēķēšana ir aizliegta, jo tas pakļauj gaidāmo mazuli nopietniem veselības riskiem, kā arī palielinās grūtniecības pārtraukšanās risks, jo visas vielas, kas nonāk mātes organismā, nonāk arī pie gaidāmā mazuļa.

Ievērot sabalansētu un veselīgu diētu
Mazulis grūtniecības laikā uzņem tās vielas, ko uzņem mamma, tāpēc ir īpaši jāpiedomā pie veselīgas un sabalansētas diētas, lai nodrošinātu organismā visas vajadzīgās uzturvielas un vitamīnus. Lai gan ir teiciens, ka grūtniecei jāēd par diviem, tomēr tā nav taisnība. Kaloriju daudzumu grūtniecības laikā vajadzētu palielināt ne vairāk kā par 100–300 kcal. Kā arī kaloriju pieaugumu nevajadzētu veidot ar neveselīgiem našķiem, bet gan ar augļiem, dārzeņiem un citiem organismam noderīgiem produktiem. 

Sekošana diētai ir būtiska, lai saglabātu vienmērīgu un veselīgu svara pieaugumu grūtniecības laikā. Pārāk strauja pieņemšanās svarā var apgrūtināt dzemdības, radīt veselības riskus gan grūtniecei, gan mazulim, kā arī pēc dzemdībām sievietei var būt grūtāk atgriezties savā komforta svarā.

Lietot folijskābi uztura bagātinātāja veidā
Lai gan ar veselīgu un sabalansētu uzturu grūtniece var uzņemt visas nepieciešamās vielas, viens no uztura bagātinātājiem, ko tomēr vajadzētu lietot visām grūtniecēm, ir folijskābe. Folijskābi ieteicams lietot jau bērniņa plānošanas laikā un noteikti lietot vismaz pirmajā trimestrī. Folijskābe (folāti) veicina mātes audu veidošanos grūtniecības laikā, nodrošina šūnu dalīšanās procesu, palīdz mazināt nogurumu un nespēku, veicina normālu imūnsistēmas darbību, asinsradi un homocisteīna vielmaiņu.

Folijskābe parasti jau ir iekļauta kompleksajos grūtnieču vitamīnos, bet ja tie netiek lietoti, tad pieejamas folijskābes tabletes arī atsevišķi. Folijskābes ieteicamā deva grūtniecēm ir 0,4–0,6 mg dienā.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.

Regulāri un pietiekami atpūsties
Lai gan veselīga grūtniecība neprasa ieviest īpašus ierobežojumus, ja vien to nav neteicis ārsts, tomēr šajā periodā grūtniece var izjust lielāku nogurumu, miegainību un vēlmi pēc atpūtas un miega. To organismam nevajag liegt, lai tas varētu atjaunot spēkus. Nav nekas nosodāms pagulēt arī dienas vidū vai pavadīt brīvdienu, neko īpašu nedarot un veltot laiku rūpēm par sevi. Var arī izbaudīt kādas relaksējošas procedūras, muguras masāžu, elpošanas vingrinājumus.

Kustēties un vingrot
Lai izturētu gaidāmo slodzi dzemdībās, panāktu vienmērīgu svara pieaugumu un arī ātrāk atgūtu formu pēc dzemdībām, ieteicams grūtniecības laikā neatmest ar roku fiziskajām aktivitātēm. Ja līdz grūtniecībai sports ir bijusi būtiska ikdienas sastāvdaļa, tad arī grūtniecības laikā jāturpina būt aktīvai, protams, pielāgojot nodarbes jaunajam stāvoklim. Labāk izvēlēties vieglas un vidējas intensitātes slodzi, apmeklēt vingrošanu grūtniecēm, pastaigāties, nūjot, peldēt, nodarboties ar jogu.

Izvairīties no lielas slodzes
Grūtniecība nav tas dzīves periods, kurā gāzt kalnus un sasniegt personīgos rekordus. Labāk šajā periodā izvairīties no pārmērīgas fiziskās slodzes un ilgstoša un paaugstināta stresa, jo tas var negatīvi atsaukties gan uz māmiņas pašsajūtu, gan uz mazuļa veselību. Ja sieviete strādā jomā, kuras slodze nav savienojama ar veselīgu un drošu grūtniecību, tad darba devējam ir pienākums uz laiku nozīmēt viņai citus darba pienākumus vai arī piešķirt apmaksātu atvaļinājumu.

Veikt visas obligātās pārbaudes
Pašsaprotami, ka grūtniecības laikā regulāri jāapmeklē ginekologs vai vecmāte, kura uzrauga grūtniecības norisi, kā arī jāveic visas nepieciešamās pārbaudes, lai vajadzības gadījumā novērstu problēmas. Ārsts arī noteiks kādus individuālus ierobežojumus vai izrakstīs vitamīnus, ja tas būs nepieciešams, lai grūtniecība noritētu droši un piedzimtu veselīgs mazulis.

Laikus gatavoties dzemdībām
Grūtniecības lielais fināls ir dzemdības. Un šim notikumam tiešām ir jāgatavojas, jo tas būs smags darbs, tāpēc jāapmeklē pirmsdzemdību kursi, kā arī jāgatavo ķermenis tam, kas gaidāms. Noderīgi būs starpenes muskuļu vingrinājumi, elpošanas vingrinājumu apgūšana, kā arī savas atbalsta komandas izveidošana. Varat arī apsvērt dažādus dzemdību scenārijus, jo iespējams dzemdēt ne tikai slimnīcā, bet arī mājās, doties uz speciālām dzemdību mājām, izvēlēties dzemdības ūdenī. Visus šos variantus laikus ieteicams izrunāt ar vecmāti vai ginekologu, lai gan praktiski, gan psiholoģiski tam sagatavotos.

 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)