Banner 980x90

4 fakti, kāpēc dārzeņus un augus ir izdevīgāk audzēt siltumnīcā nekā zem klajas debess

Savs mājoklis ar dārza teritoriju ir katra saimnieka, kurš vēlas izaudzēt savu dārzeņu ražu, savus ziedus vai garšaugus, sapnis. Vēlme izaudzēt lētāk, ne vienmēr garantē, ka procesā nebūs problēmu, tāpēc, kā vienu no garantētiem un drošiem savu produktu audzēšanas veidiem, mēs iesakām siltumnīcu. 

Kāpēc siltumnīcā ir drošāk audzēt nekā zem atklātas debess, lasi raksta turpinājumā. 

Dabas stihijas
Siltumnīca dod iespēju ne tikai uzturēt vēlamo silto gaisa temperatūru, bet arī pasargāt no dažādām dabas stihijām, piemēram, stipra vēja, negaidītas krusas un pat salnām. Dārzu saimniekiem jeb dārzkopjiem mainīgie laikapstākļi var radīt ļoti nervozas situācijas, un neviens nevēlas, lai ilgi koptais un audzētais aiziet bojā vienā naktī.

Salnas var nodarīt ļoti lielu un neatgriezenisku kaitējumu augiem, sliktāk ir, ja šie augi tikai dīgst - tie ir ļoti jutīgi un vāji, nav norūdījušies. 
Būs melots, ja teiksim, ka siltumnīcas ir absolūtais glābiņš no salnas, tomēr tā pasargā daudz labāk nekā esot ārā. Siltumnīcā augus var apsegt papildus ar agrotīklu, nofiksēt ciet ventilācijas lūkas un sildīt gan ar krāsniņām, karstiem akmeņiem vai pat pretsalnu svecēm. 

Karstās vasarās siltumnīcā ir vieglāk nodrošināt arī laistīšanu un ventilāciju, kas ir augu augšanas priekšnoteikums. Siltumnīcā ir vieglāk ierīkot arī laistīšanas sistēmu un to regulēt, jo aplaistāmā platība ir neliela, kā arī visus augus var vienmērīgi laistīt, atšķirībā no dārza platības, kur tā ir gan lielāka, gan arī aplaistās nevienmērīgāk. 

Augsnes maiņa
Labas ražas pamatā ir augsne un laistīšana, kā arī iespēja pasargāt tos no kaitēkļiem. Siltumnīcā katru gadu ir vajadzība augsni uzbērt no jauna, to papildinot ar barības vielām, kas ir potenciāli labi jaunajai ražai, turpretim dārzā esošā zeme ir nemainīga. Ir jāizvairās audzēt dārzeņus vienā vietā katru gadu, jo esošajās dārza augsnēs savairojas kaitēkļi un tā barības vielas izmantošana neatjaunojas tik ātri, tādējādi pazeminot ražīgumu. 

Siltumprasīgi augi
Ir vairāki dārzeņi, kas ir izteikti siltummīļi, piemēram, tomāti un paprika, kuru audzēšanā nevajadzētu pieļaut kļūdas, lai tie neaizietu bojā. Ārā, zem klajas debess un bez agroplēves tomāti un paprika vēsā vasarā var arī neizaugt vai nedot vēlamo un ilgi gaidīto ražu. Tos patiesi ir daudz labāk  un drošāk audzēt siltumnīcā. Dārzā vislabāk ir audzēt augus un dārzeņus, kuri ir daudzgadīgi. 

Stādiņi
Ja vēlaties izaudzēt savus stādiņus, tad agra pavasara laikā āra dārzā tos pavisam noteikti neizdosies izaudzēt bez siltumnīcas - siltumnīca ir risinājums, kurā varēsiet gan izaudzēt tos, gan tos izstādīt un audzēt līdz ienāksies raža. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)