Banner 980x90

Ziņo "Cēsu klīnika": pirmdien Pasaules tuberkulozes diena

Kopš 1982.gada katru gadu 24.martā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules tuberkulozes diena, lai pievērstu sabiedrības uzmanību un veicinātu zināšanas par tuberkulozes profilakses pasākumiem, savlaicīgu atklāšanu un ārstēšanas iespējām.

Neskatoties uz to, ka pasaulē mirstība no tuberkulozes kopš 1990. gada samazinājās par 40%, joprojām problēma ir aktuāla.

Ar tuberkulozi var saslimt:
Tomēr, lielākā daļa (~90%) cilvēku, kuri ir inficējušies, ar tuberkulozi nekad nesaslimst. Aptuveni tikai 10% inficēto saslimst. Lai arī saslimt ar tuberkulozi var jebkurš, ir cilvēki, lielākam riskam pakļautas iedzīvotāju grupas:

* cilvēki, kuri atrodas pastāvīgā kontaktā ar tuberkulozes slimnieku;
* cilvēki, kuri slimo ar HIV infekciju;
* cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu slimībām;
* cilvēki, kuri slimo ar alkoholismu, narkomāniju, toksikomāniju;
* cilvēki, kuri slimo ar cukura diabētu;
* cilvēki, kuri ir pārslimojuši tuberkulozi;
* cilvēki ar novājinātu imunitāti;
* pacienti, kuri lieto imunitāti pazeminošu ārstēšanu (specifiska ārstēšana, ko izmanto smagu veselības problēmu gadījumos, piemēram, pēc orgānu transplantācijas);
* veselības aprūpes iestāžu, ieslodzījuma vietu, patversmju un sociālās aprūpes iestāžu darbinieki.

Lielākam riskam saslimt ir pakļauti arī tie cilvēki, kuri:
* grūti panes stresu;
* nepietiekoši atpūšas;
* smēķē, tai skaitā ūdens pīpi, "zālīti" un tā sauktās "legālās narkotikas,"
* lieto nepilnvērtīgu uzturu un kuriem ir slikti sadzīves apstākļi.

Tuberkulozes profilakse:
Bērnus no smagām tuberkulozes formām pasargā BCG vakcīna, ko visiem jaundzimušajiem veic dzemdību nodaļā 2.-5.dzīves dienā. BCG ir prettuberkulozes vakcīna, kas satur novājinātas Mycobacterium bovis nūjiņas, kas nevar izraisīt slimību, bet stimulē imūno sistēmu un paaugstina organisma spēju pretoties tuberkulozes infekcijai, tādējādi pasargājot mazus bērnus no saslimšanas ar smagām ārpus plaušu tuberkulozes formām. BCG vakcīna ir iekļauta vakcinācijas kalendārā un ir bez maksas.

Bērniem, kuri inficējušies ar tuberkulozi, bet nav saslimuši, nepieciešamības gadījumā tiek nodrošināta profilaktiska tuberkulozes ārstēšana.

Lai mazinātu iespēju saslimt ar tuberkulozi:
* Regulāri vēdiniet telpas! Inficēties ar tuberkulozi var tikai pietiekoši ilgu laiku atrodoties nevēdinātā telpā, kur uzturas vai iepriekš ir uzturējies infekciozs tuberkulozes slimnieks, kas ir klepojis un nav ievērojis elementāru higiēnu (nav cieši aizsedzis muti).
* Stipriniet imunitāti! Tā kā imūnsistēma var tikt galā ar ieelpotiem tuberkulozes baciļiem, ja tā ir pietiekoši spēcīga, liela nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai.

Imunitāti stiprina:
* veselīgs dzīvesveids;
* sabalansēts darba un atpūtas režīms;
* pareizs ēšanas režīms, kurā ēdienreizēs organisms saņem gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus, taukus un vitamīnus.
Cilvēki ar vairāk kā par 10% pazeminātu svaru, ietilpst tuberkulozes riska grupā.

SIA "Cēsu klīnika" piedāvā mazāko šaubu vai aizdomu gadījumā konsultēties ar mūsu klīnikas tuberkulozes un plaušu slimību kabineta ārstiem Zintu Bērziņu un Guntu Seisumu, kā arī pneimonoloģi Ingu Lūsi-Nāgeli. Uz konsultāciju pieteikties pa tālruni: 64122997 vai klātienē Cēsīs, Palasta ielā 15.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)