Banner 980x90

Žagars: Cēsis pievelk augstas pievienotās vērtības radītājus

Cēsis kā magnēts pievelk augstas pievienotās vērtības radītāju cilvēku slāni, tieši pateicoties tam, ka šeit it augsts dzīves līmenis, un viens no augsta dzīves līmeņa obligātiem kritērijiem inteliģencei ir kultūras pieejamība, sagaidot Cēsu mākslas festivālu, Latvijas Radio paudis festivāla direktors Juris Žagars.

Viņš norādījis, ka šogad festivāla uzmanības lokā būs Ziemeļvalstis, to identitātes meklējumi un atklājumi mākslā, mūzikā, kino un arhitektūrā. Festivāls ilgs vairāk nekā mēnesi, tā programmā iekļautas vairāk nekā 20 kultūras norises.

Cēsu mākslas festivāla neatņemama daļa ir laikmetīgās mākslas izstāde Cēsu alus brūzī. Šogad tā būs apjomā vēl plašāka nekā līdz šim, tajā piedalīsies 14 Skandināvijas un Baltijas valstu mākslinieki. Izstādes nosaukums "Tālas noskaņas zilā vakarā" ir atsauce uz šī gada jubilāru Raini.

Latvijas Radio vēsta, ka līdzās apjomīgajai mākslas izstādei Vidzemes koncertzālē "Cēsis" būs apskatāma Ziemeļvalstu laikmetīgās arhitektūras izstāde, kas meklēs atbildes uz jautājumiem - ko šodien nozīmē ziemeļu identitāte un kā tā atspoguļojas arhitektūrā. Ziemeļu dimensija caurvīs arī festivāla mūzikas programma ar kopumā astoņiem koncertiem.

Līdzās Cēsu koncertzālei koncerti izskanēs vēl citās, ne tik ierastās koncertvietās. Vērienīgākais festivāla koncerts notiks Cēsu pilsparka estrādē, kur diriģenta Andra Pogas vadībā tiks atskaņota Gustava Mālera Trešā simfonija, ko papildinās Mārtiņa Feldmaņa veidotā gaismas partitūra.

Festivāla kino programma bijusi Valentīnas Freimanes un Jāņa Putniņa pārziņā, bet teātra programmu šoreiz veidojusi pazīstamā teātra kritiķe Silvija Radzobe. Visas tajā iekļautās izrādes nominētas "Spēlmaņu nakts" balvai.

Cēsu festivālu kā īpaši veiksmīgu piemēru reģionālās kultūrpolitikas veidošanā raksturo kultūras ministre Dace Melbārde, akcentējot, ka tas acīmredzami atstāj pozitīvu iespaidu uz visas pilsētas attīstību.

Savukārt Žagars šajā kontekstā norādījis: "Runājot par kultūras ietekmi uz, teiksim, ekonomiku vai dzīves labklājību, es varu teikt, ka tas rezultējies ar to, ka nupat man pilsētas mērs teica, ka Cēsīs ir paradoksāli dzimstības skaitļi. Ja visur Latvijā iedzīvotāju skaits samazinās, tad Cēsīs tas ir pēdējo gadu laikā pieaudzis. Tā ir ļoti patīkama dinamika. Tas nav tikai uz dzimstības rēķina, bet arī tādēļ, ka Cēsis kā magnēts pievelk augstas pievienotās vērtības radītāju cilvēku slāni, tieši pateicoties tam, ka šeit it augsts dzīves līmenis, un viens no augsta dzīves līmeņa obligātiem kritērijiem inteliģencei ir kultūras pieejamība."

Cesis24.lv jau vēstīja, ka devītais Cēsu mākslas festivāls norisināsies no 3.jūlija līdz 9.augustam. Jau tagad tiek plānots arī nākamais, desmitās jubilejas festivāls, kurā tiek solīti īpaši pārsteigumi.

Tāpat Cesis24.lv jau vēstīja, ka šogad gaidāms festivāla vēsturē iespaidīgākais koncerts un apjomīgākā starptautiskā mākslas izstāde.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)