Banner 980x90

Vēlētāju aptauja: Saeimas vēlēšanās lielāko atbalstu guvusi "Vienotība"

Saeimas vēlēšanās sestdien lielāko vēlētāju atbalstu ir guvušas apvienība "Vienotība" (PS, JL, SCP), "Saskaņas centrs" (SC) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina ziņu aģentūras LETA un izdevniecības "Dienas mediji" veiktā balsotāju aptauja pie iecirkņiem.
Aptaujā 33,48% savu izvēli vēlēšanās jau izdarījušu cilvēku atbildējuši, ka balsojuši par "Vienotību", par SC - 21,84% vēlētāju, bet par ZZS - 19,87%.

Par apvienību "Par labu Latviju" (PLL) nobalsojuši 8,88% aptaujāto vēlētāju, bet par apvienību "Visu Latvijai!"/"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" - 8,34% vēlētāju.

Neviena cita partija saskaņā ar aptaujas datiem nav pārvarējusi 5% barjeru, lai iekļūtu Saeimā. Par PCTVL balsojuši 1,47% aptaujāto vēlētāju, par partiju "Ražots Latvijā" - 0,97% vēlētāju, par partiju "Par prezidentālu republiku" nobalsojuši 0,73% vēlētāju, par apvienību "Atbildība" - 0,54%, par Pēdējo partiju - 0,52%, par Kristīgi demokrātisko savienību (KDS) - 0,34%, par partiju "Tautas kontrole" - 0,32%, bet par partiju "Daugava - Latvijai" - 0,24%.

Salīdzinoši liels bijis tā dēvētais tukšo aplokšņu balsojums - 2,46% aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās ir piedalījušies, bet nav nobalsojuši.

"Vienotībai" vislielākais atbalsts bijis Rīgā, Vidzemē un Zemgalē, SC - Latgalē, bet ZZS - Kurzemē.

Kopumā tika aptaujāti 6598 vēlētāji, no kuriem derīgas atbildes sniedza 5361 vēlētāji, bet neatbildēja 1237 vēlētāji.

Aptaujā pie vēlēšanu iecirkņiem intervētāji pēc nejaušības principa iztaujāja nobalsojušos pilsoņus visos Latvijas novados. Intervētāji bija sastopami pie 70 iecirkņiem gan pilsētās, gan novados.

Aptaujā iegūtie dati nav oficiālie rezultāti, tomēr dod ticamu priekšstatu par to, kāds būs vēlēšanu iznākums un kuru partiju deputāti tiks ievēlēti Saeimā, norāda ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis.

Analizējot aptaujātāju vērojumus un neatbildējušo skaitu, var pieņemt, ka lielāku atbalstu reāli būs saņēmis SC un PLL.

Nosakot iecirkņus, pie kuriem tika veikta aptauja, ņēma vērā reģistrēto vēlētāju skaitu vēlēšanu apgabalos, atsevišķos iecirkņos, iepriekšējo vēlēšanu pieredzi, aktivitātes rādītājus dažādos vēlēšanu dienas laikos un citus kritērijus.

Metodoloģisko atbalstu aptaujas veikšanā sniedza Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

9.Saeimā deputātu vietas ieguva septiņu partiju un to apvienību saraksti. Par Tautas partiju (TP) pirms četriem gadiem nobalsoja 19,56% vēlētāju, par ZZS - 16,71%, partiju "Jaunais laiks" - 16,38%, SC - 14,42%, Latvijas Pirmās partijas/LC vēlēšanu apvienību - 8,58%, apvienību "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 6,94%, bet par politisko organizāciju apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) - 6,03%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)