Banner 980x90

Vecpiebalgā svinēs dzejnieka Kārļa Skalbes 140.dzimšanas dienu

Rīga, 5.aug., LETA. Pieminot dzejnieku, rakstnieku, politiķi un sabiedrisko darbinieku Kārli Skalbi, Vecpiebalgas luterāņu baznīcā 16.augustā plkst.19 notiks viņam veltīts koncerts, aģentūru LETA informēja Piebalgas muzeju apvienības "Orisāre" vadītāja Līva Grudule.

Skalbes (7.11.1879.- 15.04.1945.) dzīvei un daiļradei veltītais memoriālais muzejs "Saulrieti", komponists Jānis Lūsēns, operdziedātāja Kristīne Zadovska un aktieris Mārtiņš Vilsons aicina uz koncertu "Pasakas un meldijas".

Muzejs šajā dienā piedāvās apmeklētājiem iepazīties ar dzejnieka piemiņas lietām no muzeja kolekcijām, kas ikdienā nav apmeklētājiem pieejamas.

Īpašas dāvanas dzejniekam, viņa rokraksti un lietas, kas pavadījušas Skalbi bēgļa gaitās 1945.gada rudenī, fotoattēli un dažādos laikos tapuši mākslas darbi būs aplūkojami ekspresizstādē "Visas domas ap Latviju vijas…".

Ikvienu ciemiņu "Saulrietos" sagaidīs ar tēju lielajā Godu istabā, bet kā apliecinājumu Skalbes īpašajai vietai latviešu sirdīs, muzeja darbinieki aicina piespraust pie apģērba šajā dienā kādu ziedu, mudināja Grudule.

Viņa stāstīja, ka Skalbe, vasarās dzīvojot savā dzimtajā Vecpiebalgā, mīlēja ielikt kādu kliņģerītes vai citu lauku ziediņu pogcaurumā. Nereti Skalbju ģimene un draugi šādi rotājās arī dažādos svētkos un izbraucienos zaļumos. Kliņģerītes bija dzejnieka mīļākās puķes. Tāpat ikviens aicināts aiziet uz Vaktskalniņu pie "Saulrietiem", kur dzejnieks apglabāts.

Vakarā Vecpiebalgas baznīcā, kur Skalbe 1879.gada vēlā rudenī kristīts, skanēs komponista Lūsēna dziesmas ar Skalbes vārdiem Zadovskas izpildījumā, bet latviešu Pasakķēniņa pasakās ielūkoties palīdzēs Vilsons.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)