Banner 980x90

Universālais materiāls porolons – no trauku sūkļiem līdz matračiem un dīvāniem

Porolons ir viens no pasaulē populārākajiem ražošanas materiāliem un cilvēkiem visbiežāk tas asociējas ar mēbeļu izgatavošanu. Tomēr reti kurš aizdomājas, ka tā pielietojums ir daudz plašāks. Par porolona izmantošanas veidiem stāsta internetveikals e-matrači.lv

Interesants ir fakts, ka materiāla nosaukums "porolons" ir radies no skandināvu uzņēmuma "Porolon" nosaukuma. Kā tā? Šis skandināvu uzņēmums bija lielākais poliuretāna piegādātājs Padomju savienībai, un no tā arī valodā ir iesakņojies vārds "porolons". No lieliem uzņēmumu nosaukumiem līdzīgi latviešu valodā ir radušies arī vārdi pamperi, flomāsteri un eskimo.

Porolons un mēbeles
Pirmo reizi porolonu 1929. gadā sāka ražot uzņēmums "Dunlop Rubber", bet pēc Otrā pasaules kara porolons jau aizstāja vairākus dabīgos materiālus un kļuva par produktu ar plašu lietojuma klāstu. Tajā skaitā tas notika mēbeļu ražošanas nozarē. Mūsdienās no porolona veido krēslu atzveltņu un sēžamo daļu pildījumus, kā arī dīvānus. Visnotaļ lielu daudzumu porolona var atrast gandrīz ikvienā automobilī, jo to izmanto arī automobiļa krēslu pildīšanai. Pateicoties tā tekstūrai, to ir viegli izgriezt vēlamajā formā, ļaujot veidot pat visneierastāko aprišu mēbeļu konstrukcijas.


Ikdienas lietošana – trauku mazgājamie sūkļi un apģērba pildījums
Porolona lietojums ir ļoti plašs. Noteikti kādu no šī materiāla izstrādājumiem iespējams atrast jebkurā virtuvē – piemēram, no porolona gatavotas trauku mazgājamie sūkļi. Pateicoties šī materiāla tekstūrai un īpašībām, sūkļi pieejami dažādās formās un pat krāsās. Ierasti tie tiek veidoti speciālās sagatavēs un pēcāk sagriezti vajadzīgajās formās. Tāpat no porolona ražo arī dažādas apģērbu sastāvdaļas, piemēram, žakešu plecu polsterus, peldkostīmu un krūšturu polsterus, kas pilda atbalsta funkciju, kā arī siltinājumus virsdrēbēm.

Šo materiālu izmanto arī apavu ražošanā, piemēram, iekšējo zoļu izgatavošanai. Tāpat to izmanto, lai siltinātu specializētus apavus, tajā skaitā zvejnieku un āra darbinieku zābakus. Īpaši pateicīgs porolons ir ortopēdisko apavu izgatavošanai, jo, mijiedarbojoties ar citiem materiāliem, tas sniedz pēdai nepieciešamo atbalstu.

Materiālam ir arī citi medicīniski lietojumi – to izmanto medicīnas šinām, atbalsta siksnām un pat pretizgulējumu matračiem. Tā kā porolons neslīkst ūdenī, jo satur 90% gaisa, to bieži izmanto dažādos peldēšanas rīkos, kā arī citos produktos, kuru paredzēts izmantot ūdenī. No porolona tiek ražoti arī vingrošanas matrači, sporta zāļu grīdas un daudz kas cits.

Porolona matrači
Porolons ir lielisks materiāls gultas matraču ražošanai – šie matrači ir piemēroti tiem, kas cieš no alerģijām, jo šajā materiālā neieviešas putekļu ērcītes. Turklāt porolons neuzsūc dažādus aromātus, kā arī tam piemīt izcila gaisa un mitruma caurlaidība. Matrači, kas gatavoti no porolona, ir kvalitatīvi, nepakļaujas deformācijai, kā arī nemaina formu un nolietojas daudz lēnāk, jo tiem nav, piemēram, atsperu.

Matraču izveidē porolonu bieži vien apvieno ar citiem materiāliem, piemēram, kokosa koiru vai lateksu, kas matracim piešķir papildu elastību. Tāpat porolonu izmanto arī virsmatraču ražošanai. 

Mūsdienās dzīve bez porolona gandrīz nav iedomāja – izmantojam to sadzīvē, velkam mugurā un guļam uz tā. Šim materiālam ir ārkārtīgi plašs lietojums, tādēļ nav brīnums, ka tas tiek plaši izmantots dažādu produktu ražošanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)