Banner 980x90

Ugunsdrošība apkures sezonā

Katru mēnesi Latvijā dzīvojamās ēkās izceļas ne mazāk kā 200 ugunsgrēki. Atkarībā no gadalaika šis skaits ir mainīgs - mazāk ugunsgrēku ir vasaras mēnešos, taču ziemas mēnešos tas var pat dubultoties.

Šogad deviņu mēnešu laikā valstī reģistrēti 8183 ugunsgrēki, no kuriem 2600 notikuši dzīvojamās ēkās. Pēdējos gados visvairāk ugunsgrēku bija 2012.gada februārī – 536, kā arī 2011.gada februārī, kad reģistrēti 400 ugunsgrēki. Sākoties aukstajam laikam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus ievērot ugunsdrošības noteikumus, rūpēties par savu un sava mājokļa drošību.

Visbiežākie iespējamie iemesli ugunsgrēkiem dzīvokļos un mājās ir neuzmanīga rīcība ar uguni, tajā skaitā arī smēķēšana, bez uzraudzības atstātas svecītes vai krāsnis, kā arī elektrības īssavienojumi, tāpat arī bojātas apkures ierīces vai to nepareiza ekspluatācija. Tāpat ugunsgrēkos, kas izceļas dzīvojamās mājās, parasti ir arī visvairāk bojāgājušo, un ziemā šis skaits var pat četrkāršoties.

Saskaņā ar "Ugunsdrošības noteikumiem" apkures iekārtas un ierīces jāpārbauda divas reizes gadā, ja ekspluatācijas noteikumos nav noteikts citādi, un ,ja nepieciešamas, attīra no sodrējiem. Sodrējus no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem iztīra pirms apkures sezonas sākuma un apkures sezonas laikā ne retāk kā reizi mēnesī –ilgdedzes krāsnīm, bet divas reizes citām apkures ierīcēm.

Ja jums ir malkas plīts, tad ir jāatceras, ka plītis laika gaitā nolietojas, var izdegt cepeškrāsns metāla apšuvums, plīts virsmā parādīties spraugas, caur kurām būs iespēja izkļūt karstajām dūmgāzēm. Lai šādas plītis padarītu ikdienas lietošanai drošas, tām periodiski nepieciešams remonts vai atjaunošana, rūpīgi aizsmērējot radušās plaisas, kā arī savlaicīgi nomainot izdegušo cepeškrāsni, nomainot durtiņas.

Par nepilnībām apkures ierīcēs var pārliecināties ikviens. Ik pa laikam nokrāsojot bēniņos dūmvadu gaišā, ugunsdrošā krāsā. Ja uz tās ir pamanāmas kvēpu, sodrēju pēdas, ir skaidrs, ka jāsauc meistars. Tāpat vizuāli ir iespējams pārliecināties par dūmvada gala ārējās daļas stāvokli. Tas nedrīkst būt apdrupis, ar izkritušiem ķieģeļiem.

Izplatīts ugunsgrēku cēlonis ir arī nepareiza apkures ierīču lietošana. Tās pašas bojātās kurtuves durtiņas, pa kurām izbirušas ogles. Dažkārt krāsnīs tiek likta neatbilstoša izmēra malka, tā, ka pagaļu gali paliek ārā. Nelaimi var izraisīt arī nepiemērots kurināmais – plastmasa, polietilēns u.c., kas turklāt strauji piesārņo dūmceļus. Der atgādināt, ka arī slapja malka ir nedrošs, apkures sistēmu bojājošs kurināmais. Uguns iekuršanai nav pieļaujams lietot viegli uzliesmojošus šķidrumus, kas ātri iztvaiko, spēji uzliesmo un var pat kurtuvē izraisīt eksploziju.

Ugunsgrēki, kas saistīti ar dažādām ar apkures sistēmu saistītām problēmām, nereti izceļas lauku viensētās, kur dzīvo vientuļi sirmgalvji, kuriem pašiem ir problēmas atrast skursteņslaucītāju, atrast speciālistu, kurš varētu pirms apkures sezonas sākuma pārbaudīt krāsnis un dūmvadus, vai nav radušās plaisas un bojājumi, un ja nepieciešams veikt dūmvadu tīrīšanu un remontu. Piederīgajiem būtu lietderīgi pārliecināties par apkures ierīču stāvokli un to lietošanas drošību.

Bieži ugunsgrēka nelaimē ir vainojama cilvēku neuzmanība, kad nereti tieši vecākā gada gājuma cilvēki pirms došanās gulēt aizmirst aizvērt krāsns vai plīts durtiņas, kā rezultātā var izkrist kāda oglīte, piemirstas uz krāsns atstātais dvielis, kurš var aizdegties. Šādā gadījumā lietderīgi būtu ierīkot dūmu detektoru. Dūmu detektors visātrāk paziņos par sadūmojumu un tātad par iespējamo ugunsgrēku, un tas var glābt cilvēka dzīvību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)