Banner 980x90

Tuvojas ziema – tuvojas gripa

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Gadalaiki strauji nomaina cits citu un nu jau jūtams dzestrais rudens vējš, kas liek aizdomāties arī par ziemas tuvošanos. Ar aukstuma atnākšanu arvien biežāk cilvēkiem parādās saaukstēšanās un akūtu vīrusu saslimšanu simptomi.

Vēl negribas ietīt sevi siltajās virsjakās un mēteļos un arī dzīvokļos kļūst arvien vēsāks, jo apkures sezonu vēl tikai gaidam. Šādos apstākļos bieži sanāk pārsalt un arī saaukstēties. Krītas mūsu imunitāte un kļūstam uzņēmīgāki pret vīrusu infekcijām. Līdz ar to jādodas uz aptieku iepirkt medikamentus, jāšķiras no gana ievērojamām naudas summām. Citam ir tik slikta pašsajūta, ka jāiet pie ģimenes ārsta un jāpaliek mājās uz slimības lapas, kas atkal ir nejauki.

Bet tomēr gan saaukstēšanās, gan vieglās vīrusu infekcijas vēl nebūtu tas lielākais ļaunums. Jāsāk domāt par gripas tuvošanos. Šī nejaukā vīrusu saslimšana ir naidīgāka mūsu organismiem. Tā bieži vien piesien mūs pie gultas uz vairākām dienām un liek kavēt mums darbu. Gripa apdraud arī mūsu darba kolēģus, ja mēs izturamies neapzinīgi un cenšamies cīnīties ar neredzamo ienaidnieku bezjēdzīgi nīkstot darbā. Kāda jēga no darbinieka, kam galva plīst pušu no augstās temperatūras, acis miglojas no asarošanas un teju ģībiens nāk virsū no milzīgā nespēka? Esam izveidojuši tradīciju slimot kopīgi ar visu darba kolektīvu!

Varbūt jāsāk domāt? Vienkārši padomāt par sevi un sev tuviem cilvēkiem. Visiem, kam mēs vēlam labu... Ir taču izcila profilaktiska metode pret gripas infekciju – vakcinācija! Tā izmaksā tik lēti, kā apmēram pretiesnu deguna sprejs, kuru ikviens nopērk sev rudens-ziemas periodā. Tajā pašā laikā vakcinācija pasargā mūs pret gripu un tās komplikācijām. Par komplikācijām gan katrs ir dzirdējis – bronhīti, plaušu karsoņi, deguna blakusdobumu strutaini iekaisumi, vidusauss iekaisumi un nāve. Vai gribas to piedzīvot?

Jo īpaši gripa un tās komplikācijas ir bīstamas cilvēkiem ar jau esošām hroniskām saslimšanām – bronhiālo astmu, hronisku plaušu slimību, ko mediķi sauc par HOPS, cukura diabētu un citām vielmaiņas saslimšanām, paaugstinātu asinsspiedienu un sirds asinsvadu slimībām (pēc infarkta, ar stenokardiju, pie aritmijām), hronisku sirds mazspēju, nieru saslimšanām, imūndeficītu un imunitāti nomācošo medikamentu lietotājiem. Pamatā visiem tiem cilvēkiem, kas mirst ik gadu no gripas, ir bijušas blakussaslimšanas, kas novājināja organisma funkcijas un aizsargspējas, un šie cilvēki nebija vakcinēti pret gripu. Tapēc mūsu valstī ir paredzama vakcinācija pret gripu pacientiem ar hroniskām blakussaslimšanām par puscenu (divu vai trīs maizes kukuļu cenu). Tik maksā mūsu veselība un citam dzīvība gripas infekcijas kontekstā. Tāpat šī atlaide attiecas uz visiem cilvēkiem no 65 gadu vecuma (gan slimiem, gan veseliem) un grūtniecēm. Arī bērniem līdz 2 gadu vecumam tiek izrakstīta recepte pretgipas vakcīnas iegādei par puscenu. Tātad varat saprast cik droša ir vakcinācija pret gripu. Nezinam kā būs šogad, bet citus gadus ir bijis, ka Paula Stradiņa slimnīcā, stājoties uz plāna operāciju vai manipulāciju gripas sezonas laikā, vakcinēšanās pret gripu bija obligāta prasība.

Ja vēl ir šaubas par pretgripas vakcinācijas lietderību, tad pajautājiet tiem saviem draugiem un paziņām kas vakcinējas ik gadu – viņi neizjūt nejaukos gripas simptomus, nekavē darbu gripas dēļ un netērē naudu veselam lērumam medikamentu gripas ārstēšanai. Šie cilvēki jau zin, kas ir labāk un izdevīgāk un nepalaiž garām iespēju vakcinēties kā tikko pretgripas vakcīna kļūst pieejama. Viņiem arī nav bail no pretgripas vakcinācijas komplikācijām, jo viņi tās nav izjutuši un arī tic savam ģimenes ārstam, kurš saka, ka savu pacientu lokā nesastopas ar tādām – to nav. Ir tikai ieguvums. Protams ar nosacījumu, ka vakcinējas savlaicīgi, lai atnākot gripai, būtu paspējusi izveidoties gana spēcīga imunitāte pret to.

Silti iesakām visiem, kas negrib slimot ar gripu un ciest no tās komplikācijām, nevilcinoties griezties pie saviem ģimenes ārstiem un vakcinēties pret gripu. Arī ģimenes ārsti negrib zaudēt savus pacientus gripas dēļ un vēlas novērst jaunu hronisku saslimšanu rašanos, kas var būt gripas komplikāciju izraisītas – visbiežāk bronhiālā astma, kas turpmāk prasīs pastāvīgu dārgu medikamentu lietošanu.

Pašlaik vakcinācija ir pieejama! Labu veselību Jums šoziem, mīļie pacienti!

Autores: ģimenes ārstes Irina Dūrēja un Aksana Utenkova

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)