Banner 980x90

Straupes zirgu pasts uzņēmis lielāko apmeklētāju skaitu pēc Katrīnas Lielās pēdējās vizītes 18.gadsimtā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Pēc vairāku desmitu gadu aizmirstības svētdien, 21.augustā Straupes zirgu pasta komplekss sagaidīja savus pirmos viesus, kuri apmeklēja Straupes lauku labumu tirdziņu, kas svinēja Jurģus jaunajā mājvietā, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē viena no zirgu pasta atjaunotājām Aija Āboliņa-Āboltiņa.

Līdz ar tirdziņa atklāšanu zirgu pasta pirmajā renovētajā ēkā, unikālais 18.gadsimta ēku komplekss atkal ir ieguvis jaunu elpu un pieejamību. Vēsturiskā vieta un arī jaunais intriģējošais statuss - "Earth Market" sertifikāts - pulcēja kuplu pārdevēju un apmeklētāju skaitu: 70 tirgotājus un vairāk kā trīs tūkstošus apmeklētāju.

Ņemot vērā Straupes zirgu pasta stacijas kompleksa unikālo vēsturisko vērtību, atklāšanas pasākumā piedalījās Zemkopības ministrijas valsts sekretārs un Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents.

Straupes tirdziņš ir pašlaik vienīgais zemnieku un mazo ražotāju tirdziņš Baltijas valstīs, kas, izpildot visus Slow Food International fonda kvalitātes kritērijus, iekļaujas starptautiskajā Earth Market aliansē. Tas nozīmē, ka produkcija, kas nonāk tirdziņā, ir ražota atbilstoši Slow Food filozofijai - tā ir vietēja, droša un veselīga, kas audzēta godprātīgi, saudzējot dabas daudzveidību un domājot par vides ilgtspējību.

Tirdziņa norise jaunajā mājvietā visas dienas garumā bija pozitīvu emociju un priecīgas atkalredzēšanās pilna. Straupes lauku labumu tirdziņš arī turpmāk katra mēneša pirmajā un trešajā svētdienā tiks organizēts Straupes zirgu pastā. Nākamā tikšanās būs 4.septembrī.

Straupes zirgu pasta stacija atrodas Straupes pagastā, lielceļa Inčukalns - Valmiera 30. kilometrā. Šī ir vienīgā zirgu pasta stacija Latvijā, kura saglabājusies kā vienots ēku komplekss un savus pirmsākumus rod 18. gadsimta sākumā, kad caur Straupes pagastu veda starptautiskas nozīmes zirgu pasta ceļš Tērbata-Rīga. Šobrīd renovēta ir zirgu pasta pirmā ēka jeb stallis. Straupes zirgu pasta kompleksa restaurāciju uzņēmušās privātpersonas Aija un Guntis Āboliņi-Āboltiņi, kuru dibinātā SIA "Brasla" 2014 .gadā iegādājas šo ēku kompleksu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)