Banner 980x90

Straujuma piedalīsies ES un Turcijas sanāksmē par bēgļu jautājumu

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) svētdien, 29.novembrī Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmē ar Turciju, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Tikšanās laikā tiks pārrunāta ES sadarbības stiprināšana ar Turciju gan bēgļu un migrācijas krīzes risināšanā, gan citos jautājumos.

Sanāksmē tiks pausta arī Latvijas pozīcija, norādot, ka Latvija iemaksās 4,3 miljonus eiro atbalstam Turcijai bēgļu problēmu risināšanai un atbalstīs Turcijas iestāšanās sarunu sākšanu ar ES. Samitam sagatavotajā Latvijas nostājā teikts, ka Latvija novērtē Turcijas būtisko lomu un paveikto migrācijas krīzes pārvaldībā un uzskata, ka ir svarīgi izmantot ES rīcībā esošos instrumentus sadarbības ar Turciju veicināšanai. Starp šiem instrumentiem ir ES pievienošanās, vīzu liberalizācijas procesi un ES finansējuma instrumenti.

Tāpat Latvija atbalstīs ES-Turcijas kopīgajā Rīcības plānā iekļautos pasākumus, kas vērsti uz atbalsta sniegšanu bēgļiem Turcijā, kā arī sadarbības stiprināšanu, lai novērstu nelegālās migrācijas plūsmas uz ES. Tāpat Latvija atbalstīs papildu ES finansiālās palīdzības sniegšanu Turcijai bēgļu krīzes risināšanā.

ES-Turcijas samitā paredzēts pieņemt abu pušu paziņojumu. Tajā tiks iekļauti tādi elementi kā apņemšanās īstenot rīcības plānu, vienošanās par biežāku un regulāru augsta līmeņa dialogu, lai pārrunātu attiecību attīstību, iestāšanās sarunu aktivizēšana, vīzu liberalizācijas process, kā arī ES apņemšanās sniegt finansiālu atbalstu Turcijai trīs miljardu eiro apmērā bēgļu krīzes risināšanai un vienošanās par kopējā darba plāna ieviešanu.

Turcija šajā rīcības plānā apņemsies atbalstīt Sīrijas bēgļus, stiprināt sadarbību ar ES nelegālās migrācijas novēršanā.

Jau ziņots, ka ES-Turcijas samits sasaukts, ņemot vērā Turcijas ārkārtīgi svarīgo lomu pašreizējās bēgļu krīzes pārvaldībā. Patlaban Turcija ir kļuvusi par nozīmīgu tranzīta un uzņemšanas valsti bēgļiem un patvēruma meklētājiem no konfliktu reģioniem Sīrijā un Irākā. Turcija ir uzņēmusi ap 2,5 miljoniem bēgļu, to izmitināšanai un humānajai palīdzībai atvēlot vairāk nekā septiņus miljardus eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)