Banner 980x90

Šogad Cēsu budžeta ieņēmumiem plāno nelielu pieaugumu

Rīga, 15.febr., LETA. Cēsu novada domes deputāti ir pieņēmuši šā gada budžetu, apstiprinot 26,559 miljonu eiro kopbudžeta ieņēmumus, kas plānoti par 3% vairāk nekā pērn, informē Cēsu novada pašvaldība.

2019.gada budžeta izdevumi plānoti 31,349 miljonu eiro apmērā un, salīdzinot ar 2018.gada budžetu, tie samazināti par 2,8%.

Cēsu novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi no nodokļiem 2019.gadā plānoti 12,067 miljoni eiro jeb par 2% mazāki nekā tika plānots 2018.gada budžetā. Lielākais īpatsvars nodokļu ieņēmumos ir iedzīvotāju ienākuma nodoklim un nekustamā īpašuma nodoklim. Nodokļu ieņēmumus arī šogad turpinās ietekmēt valsts 2018.gada uzsāktā nodokļu reforma, kuras rezultātā samazinājušies ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Kā prioritātes 2019.finanšu gadam noteiktas ārējo finanšu instrumentu piesaiste un ieviešana Cēsu novada attīstībai, konkurētspējīgas izglītības vides un mūžizglītības attīstība, veselības un sociālo pakalpojumu attīstība, Cēsu novada atpazīstamības, konkurētspējas un tūrisma veicināšana.

"Šogad, plānojot pašvaldības budžetu, īpašu uzsvaru esam likuši uz izglītības pieejamību un pilnveidi. Sevišķu uzmanību esam pievērsuši tam, lai samazinātu rindas uz vietām bērnudārzos un nodrošinātu pedagoģiskā procesa pilnveidi pirmsskolas izglītības iestādēs. Mūsu galvenais mērķis ir nodrošināt pirmsskolas izglītības pieejamību katram mazajam cēsniekam, tai skaitā tiem, kuri atgriežas Cēsīs pēc dzīves ārzemēs. Rūpēsimies arī, lai Cēsu skolotāji būtu gatavi kompetenču izglītības ieviešanai, un Cēsis saglabātu savu lomu kā reģiona izglītības centrs," stāstīja Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V).

Kā uzsver pašvaldības vadītājs, arī šogad turpināsies jau iesāktais darbs pie uzņēmējdarbības vides uzlabošanas, turpinot iesāktos Rūpniecības ielas rajona iekārtošanu un industriālā parka izveidi Robežu ielā. Tāpat tiks veikti uzlabojumi pilsētas ielās, uzstādot ceļa zīmes un zīmējot horizontālo marķējumu, lai uzlabotu gājēju un transporta kustības drošību.

Šogad pašvaldība turpinās ieguldīt līdzekļus, lai uzlabotu dzīvokļu pieejamību Cēsīs. Šogad tiks pabeigta kopā ar Aizsardzības ministriju iesāktā īres nama A.Kronvalda ielā 56 būvniecība, kas palīdzēs risināt mājokļu jautājumu Cēsīs. Pamazām uz priekšu virzās arī "Siguldas būvnieka" īstenotais jaunu daudzdzīvokļu namu būvniecības projekts Saules ielas rajonā.

No budžeta izdevumiem lielākais īpatsvars - 46% - paredzēts izglītības funkcijas finansēšanai. Kopumā izglītības darba finansēšanai plānoti 14,297 miljoni eiro. No izglītības budžeta vairāk nekā pusmiljons eiro tiks ieguldīti, lai Līvu sākumskolu šī mācību gada noslēgumā pārveidotu par pirmsskolas izglītības iestādi. Tajā pēc telpu labiekārtošanas un pielāgošanas pirmsskolas izglītības vajadzībām tiks izveidotas trīs jaunas bērnudārza grupas ar vietām 57 audzēkņiem. Pašvaldība šogad ieguldīs līdzekļus, lai nodrošinātu pilnas slodzes darbu un atbilstošu atalgojumu pirmsskolas izglītības pedagogiem.

Tāpat 2,104 miljoni eiro atvēlēti Eiropas Savienības projekta "Vispārējo izglītības iestāžu modernizācija" īstenošanai, kura rezultātā tiks uzlabota mācību vide, izveidoti metodiskie centri un labiekārtota sporta infrastruktūra četrās skolās - Cēsu Valsts ģimnāzijā, Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijā, Cēsu Pilsētas vidusskolā un Cēsu 2.pamatskolā.

Ekonomiskajai darbībai no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem plānots tērēt 5,855 miljonu eiro jeb 18,89% no kopējiem izdevumiem, kas ir par 40% vairāk nekā 2018.gadā. Lielākie izdevumi - 590 000 eiro - plānoti ielu kopšanai un grants ielu uzturēšanai Cēsu pilsētā un 124 000 eiro Vaives pagasta ceļu un ietvju uzturēšanai. Tāpat šogad 418 000 eiro tiks novirzīti grants ceļu seguma atjaunošanai uz Vaives pagasta autoceļiem.

Šogad tiks veikta deviņu ielu virsmu apstrāde, tam tērējot 126 700 eiro, un ieviesti satiksmes drošības risinājumi, tostarp ielu marķēšana un ceļa un norādes zīmju izvietošana par 25 000 eiro.

Sadaļai "Atpūta, kultūra, reliģija" pamatbudžetā ir plānoti 4,39 miljoni eiro jeb 14,2% no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem. No šiem izdevumiem 1,4 miljoni eiro šogad atvēlēti pilsētas stadiona tribīņu būvniecības pabeigšanai. Tāpat šogad turpināsies Cēsu Svētās Jāņa baznīcas restaurācija un Cēsu viduslaiku pils konservācija, kur tiks ieguldīti kopā 951 200 eiro.

Amatiermākslas uzturētājiem un kultūras pasākumu veidotājiem, pašvaldības aģentūrai "Cēsu kultūras un tūrisma centrs", darbībai šajā gadā plānoti 1,23 miljoni eiro. Sporta pasākumu finansēšanai šogad kopā plānots izlietot 129 000 eiro.

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanas pasākumiem budžetā paredzēti 1,96 miljoni eiro jeb 6,3% no kopējiem pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. Lielākās izmaksas, 730 500 eiro, plānotas daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas A.Kronvalda ielā 56 būvniecības pabeigšanai.

Sociālās aizsardzības funkcijas veikšanai paredzēts finansējums 2,46 miljoni eiro jeb 7,9% no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, kas ir par 24,4% vairāk nekā 2018.gada budžetā. Cēsu novada pašvaldības aģentūras "Sociālais dienests" darbībai plānoti 1,079 miljoni eiro. Pabalstu izmaksai šogad plānoti 389 100 eiro, kas ir par 21 200 eiro vairāk nekā bija plānots 2018.gada budžetā. Šogad sāksies arī multifunkcionāla sociālo pakalpojumu centra Rīgas ielā 90 projektēšana. Projekta kopējās izmaksas, iekļaujot būvniecību, būs 1,5 miljoni eiro.

Vides aizsardzībai - teritoriju kopšanai Vaives pagastā, darbam pie pilsētas apzaļumošanas, labiekārtošanas un apstādījumu kopšanas, lietus ūdens savākšanai un novadīšanai no ielām - šā gada budžetā plānoti 918 000 eiro jeb 3% no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem.

Vispārējiem valdības dienestiem jeb pašvaldības uzturēšanai apstiprināts finansējums 745 000 eiro apmērā, kas ir par 23% mazāk nekā pērn. Sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai šogad plānots izlietot 393 000 eiro jeb 1,27% no kopējiem izdevumiem, kas ir par 15% vairāk nekā 2018.gada budžetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)