Banner 980x90

Šķenders: prasot Eiropas nodokļus, arī algām ir jābūt Eiropas līmenī

Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Gints Šķenders neatbalsta viedokli, ka pie pašreizējās Latvijas nodokļu un atalgojuma situācijas būtu jāpalielina ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN), sarunā ar aģentūru LETA atklāja novada mērs.

Jau ziņots, ka finanšu ministra Andris Vilks (V) izteicies, ka pašvaldībām būtu jācenšas palielināt ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN).

Kā norāda Šķenders, salīdzinot ar nodokļu līmeni pasaulē, Latvijā ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa, nenoliedzami, ir zemāki, taču arī dzīves līmenis Latvijā ir zemāks nekā citur. "Lai prasītu Eiropas līmeņa nodokļus, arī atalgojumam ir jābūt Eiropas līmenī. [..] Varbūt tas skan skarbi, bet īpašuma nodokļa palielināšanā pašvaldības iniciatīvas diez vai būs, jo iedzīvotāji jau nevarēs samaksāt," uzskata Šķenders.

Pēc Šķendera teiktā, viena no pamata problēmām ir nesakārtotā un diskutējamā īpašuma vērtības un koeficientu noteikšanas sistēma, kurā būtiski atšķiras īpašuma kadastrālā, tāmes un tirgus vērtība. Svarīga ir arī īpašuma atrašanās vieta un mainīgie noteikumi, pēc kuriem īpašuma vērtība tiek aprēķināta.

Tomēr visnopietnākais iemesls salīdzinoši zemajam īpašuma nodokļa īpatsvaram ienākumos ir iedzīvotāju iespējas to samaksāt. "Mēs nevaram prasīt cilvēkam maksāt astronomiskas summas, kuras viņš tāpat nevar samaksāt, līdz ar to vienkārši izlikt viņu ārā," stāsta Šķenders. Viņaprāt, sākotnēji ir jāsakārto likumdošana un jāuzlabo vispārējais iedzīvotāju dzīves līmenis, lai runātu par lielāku summu iekasēšanu nodokļos.

Arī Valmieras pilsētas priekšsēdētājs Inesis Boķis ("Valmierai un Vidzemei") apstiprina, ka nodokļu paaugstināšana var notikt tikai līdz ar vispārējās labklājības uzlabošanos, algu paaugstināšanos. Viņš arī norāda, ka uz Valmieru ministra izteikumi, visticamāk, nav attiecināmi, jo arī tās dažas atlaides, kas atsevišķos gadījumos nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem tiek piemērotas, tiek piešķirtas tikai pēc stingriem kritērijiem.

LETA jau ziņoja, ka Vilks konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" norādījis - pašvaldību kopējos nodokļu ieņēmumos nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) patlaban veido 14,2%, bet pašvaldībām būtu jācenšas palielināt šo ieņēmumu daļu.

Patlaban nodokļu ieņēmumi pašvaldību budžetā veido 57% no kopējiem ieņēmumiem, ieņēmumi no NĪN ir 8%. No nodokļu ieņēmumiem 85% veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis, bet 14,2% - NĪN, informēja Vilks. Viņš piebilda, ka pašvaldības visai negribīgi izturas pret NĪN iekasēšanu, bet labāk vēlētos saņemt 100% IIN ieņēmumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)