Banner 980x90

"Saskaņas centrs": Valdība izrāda necieņu nopelniem bagātiem zinātniekiem

Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) pauž sašutumu par Ministru kabineta lēmumu samazināt grantu apjomu nopelniem bagātiem Latvijas valsts zinātniekiem.
Kā ziņots, valdība ir pieņēmusi valsts emeritētā zinātnieka statusa piešķiršanas kārtību, kas paredz būtiski samazināt granta apmēru - iepriekšējo 200 latu vietā ievērojami zinātnieki varēs saņemt tikai 150 latus.

"Grantu piešķiršana, kas pēc būtības ir mūža stipendija emeritētajiem zinātniekiem, kuri devuši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas zinātnē, tā ir valsts cieņas parādīšana tiem, kuri daudzu gadu garumā nodarbojušies ar zinātnisko darbu valsts labā," uzsvēris Saeimas deputāts Boriss Cilēvičs (SC).

Valdības lēmums ietaupīt uz ievērojamu zinātnieku rēķina, no kuriem daudzi nebūt nedzīvo pārticīgi, ir izraisījis lielu neapmierinātību akadēmiskajā vidē. Valsts nevērīga attieksme pret Latvijas zinātnes ievērojamiem pārstāvjiem ir sava veida brīdinājuma signāls jaunajiem zinātniekiem, atzīmē SC.

"Mēs daudz runājam par to, ka ir pārtraukta zinātnieku paaudžu pārmantojamība, ka jaunatne nevēlas pievērsties zinātnei, uzskatot to par neperspektīvu nodarbošanos. Vienlaikus daudz tiek spriests par to, ka Latvijā jāattīsta zinātņu ietilpīga, inovatīva ražošana. Bet sava "Nokia" mums radīsies tikai tad, ja valsts ieguldīs investīcijas zinātnē, ja demonstrēs cieņu pret tiem, kuri dzīvē izvēlējušies šo cienījamo ceļu - nodarboties ar zinātni. Mēs aicinām valdību pārskatīt lēmumu par grantu samazināšanu.

Ietaupījums no tā ir niecīgs, jo Latvijā nav nemaz tik daudz emeritēto zinātnieku. Bet zaudējums, ko valstij nodara šādi lēmumi, ir milzīgs: zinātniskā elite pārstāj sajust, ka viņi ir valstij vajadzīgi," aicina Cilēvičs. Kā ziņots, šī gada 27.jūlijā valdība pieņēma Valsts emeritētā zinātnieka statusa piešķiršanas kārtību, kas nosaka Valsts emeritēto zinātnieku padomes izveidošanas kārtību, tās sastāvu un darbības pamatnoteikumus. Noteikumi paredz valsts emeritētā zinātnieka statusa pretendentu izvirzīšanas kārtību un pretendentu atlases kritērijus.

Noteikta arī kārtība, kādā piešķir valsts emeritētā zinātnieka statusu, paredzot, ka valsts emeritētā zinātnieka statusa pretendentu atlasi veic Valsts emeritēto zinātnieku padome atbilstoši iepriekš noteiktajiem atlases kritērijiem un saskaņā ar noteikto ikgadējo kvotu, kā arī šim mērķim iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Noteikumi paredz valsts emeritētā zinātnieka piešķiramā mūža granta apmēru - 150 lati mēnesī - no 2011.gada 1.janvāra un paredz ierobežojumus tā palielināšanai, nepārsniedzot 25% no Ministru kabineta noteiktās profesora zemākās mēneša darba algas likmes.

2010.gadā mūža grantu saņem 284 valsts emeritētie zinātnieki. Laika posmā līdz 2010.gada 31.decembrim mūža granta apmēru paredzēts noteikt atbilstoši šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, paredzot ikmēneša mūža granta apmēru - vidēji 150 lati mēnesī.

2010.gadā paredzētais finansējums valsts emeritēto zinātnieku mūža grantu apmaksai ir 511 200 latu, no kuriem 340 800 lati izmaksāti gada pirmajos sešos mēnešos un 170 400 lati, kas paredzēti gada otrajai pusei. Savukārt no 2011.gada 1.janvāra valsts emeritētā zinātnieka mūža granta apmērs paredzēts 150 lati mēnesī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)