Banner 980x90

Saeimas vēlēšanās vislielākais pārkāpumu risks ir Latgales apgabalā

Pārkāpumu iespējamība Saeimas vēlēšanās saglabājas visos vēlēšanu apgabalos, tomēr par apdraudētāko ir uzskatāma Latgale. Tas skaidrojams ar šī reģiona sarežģīto sociāli ekonomisko stāvokli, kā arī ar to personu aktivitātēm, kas būtu gatavas veikt pretlikumīgas darbības konkrētu politisko organizāciju labā, secināts šodien notikušajā tiesībsargājošo institūciju dienestu vadītāju sanāksmē par darbu pirmsvēlēšanu laikā.
Kā aģentūru LETA informēja Drošības policijas (DP) priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa, DP ir veikta priekšvēlēšanu risku analīze. Iepriekšējo vēlēšanu periodu tendences ļauj secināt, ka arī 10.Saeimas vēlēšanu laikā saglabājas balsu pirkšanas, vēlēšanu rezultātu falsificēšanas, kā arī vēlētāju informatīvās ietekmēšanas apdraudējums.

Galvenā balsu "uzpircēju" mērķauditorija ir sociāli neaizsargātās un maznodrošinātās sabiedrības grupas, kuru balsis ir relatīvi lēti nopērkamas. Lai preventīvi novērstu iespējamos likumpārkāpumus Saeimas vēlēšanu laikā, DP īsteno operatīvus, uz starpinstitucionālo sadarbību vērstus informatīvus pasākumus. Konstatējot noteiktus riskus, DP izvērtē attiecīgo informāciju un nodot to pēc piederības Valsts policijai (VP), Centrālai vēlēšanu komisijai vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), skaidroja Apse-Krūmiņa.

Piemēram, pērn notikušajās pašvaldību vēlēšanās par vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem DP izmeklēja piecus kriminālprocesus, no tiem viens jau ir iztiesāts un četri nosūtīti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. 2009.gada pašvaldību vēlēšanas apliecināja, ka iedzīvotāji ir gatavi zvanīt uz DP diennakts tālruni un informēt par konstatētajām nelikumībām priekšvēlēšanu laikā un vēlēšanu dienā.

Šodien notikušajā sanāksmē par tiesībsargājošo institūciju darbu pirmsvēlēšanu laikā piedalījās VP, DP un KNAB vadītāji. Sanāksmē tika apspriesti jautājumi saistībā ar dienestu darba koordināciju. Kā atzīmēja Apse-Krūmiņa, vēlēšanu laikā DP strādās pastiprinātā režīmā.

Personas, kuru rīcībā ir informācija par iespējamu balsu pirkšanu vai konstatētiem balsu pirkšanas gadījumiem, tiek aicinātas vērsties tuvākajā policijas iecirknī, zvanot uz tālruni 02 vai 112, kā arī DP, zvanot uz tālruni 67 208 964 vai sūtot e-pastu uz adresi dpdd@dp.gov.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)