Banner 980x90

Ruckas rezidenču centrs plāno muižas parkā ierīkot ganības

Valmiera, 30.jūn., LETA. Ruckas rezidenču centrs plāno šovasar Ruckas parkā ierīkot ganības, aģentūrai LETA pavēstīja Ruckas rezidenču centra pārstāve Līna Bērziņa.

Ideja par ganību izveidi parkā radusies Ruckas mākslas rezidenču centra darbiniekiem, kuri apsaimnieko parka vidū esošo Ruckas muižas ēku. Iedvesma šim projektam nākusi no Īrijas un Anglijas, kur aitas izmanto mauriņu noganīšanai ap vecām muižām. Aitas uz Rucku atceļojušas no Oleru muižas Rūjienas pusē, bet Konik Polski šķirnes zirgi – no Cēsu novada Vaives pagasta.

"Ieguvumi ir vairāki – nav jātērē fosilais kurināmais un pašvaldības līdzekļi zāles pļaušanai parkā, Cēsu bērniem ir iespēja pašā pilsētas vidū apskatīt lauku videi raksturīgus dzīvniekus, un noganīšana ir labākais veids, kā atjaunot bioloģisko daudzveidību zālājā", stāsta rezidenču centra vadītāja Ieva Goba.

Šovasar Ruckas rezidenču centra viesosies Zane Cērpiņa un Stāls Stenslijs (Norvēģija) ar projektu "Antropocēnā laikmeta pavārgrāmata", kurā mākslinieki pievērsīsies alternatīvās ēdiena ieguves iespējām nākotnē. Projekta noslēgumā augustā Cēsu pils dārzā notiks publiska ēdienu performance "Antropocēnā laikmeta dzīres: pēdējā pūķa cepšana", kas ir viens no Eiropas gastronomijas reģiona pasākumiem.

Savukārt, rudenī četri latviešu antropologi projekta "Tradicionālie Vidzemes ēdieni mūsdienu galdā" ietvaros apciemos Cēsu un apkārtējo novadu saimnieces, lai meklētu mūsu reģionam raksturīgas receptes. Septembrī projekta laikā satiktās saimnieces un profesionāli pavāri atvērtā meistarklasē dalīsies savā pieredzē un pasniegs dažādus tradicionālos Vidzemes ēdienus gan tradicionālā, gan mūsdienīgā veidā, dodot cilvēkiem iespēju ierastu ēdienu ieraudzīt jaunās variācijās.

Jūlija sākumā arī sāksies atjaunošanas darbi Ruckas mākslas rezidenču centra ēkā. 2016.gada novembrī ēka cieta ugunsgrēkā, tā laikā tika daļēji bojāts ēkas jumts un 2.stāva telpas. SIA Arhitektoniskās izpētes grupa izstrādāja ēkas atjaunošanas būvprojektu, ēkas atjaunošanas darbus veiks Cēsu uzņēmums SIA "Brīze-M". Atjaunošanas darbu izmaksas Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā tiks segtas no apdrošināšanas akciju sabiedrības BTA izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības un Cēsu novada pašvaldības līdzekļiem.

Neskatoties uz remontu, rezidenču centrs aktīvi turpina savu darbību. Rezidenču centra ēkai blakus esošajā Darbnīcu mājā šovasar strādās Baltijas un Ziemeļvalstu mākslinieki, kas Ruckas mākslas rezidenču centrā uzturas Ziemeļvalstu-Baltijas valstu mobilitātes programmas "Kultūra" rezidenču atbalsta programmas gaitā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)