Banner 980x90

Rozenbergs parakstījis Pilsētu mēru paktu

Otrdien, 19.janvārī, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V) parakstījis Eiropas Savienības (ES) Pilsētu mēru paktu, kas paredz samazināt CO2 emisijas Cēsu novadā par 20%.

CO2 emisiju samazināšana novadā nav nekas jauns, aģentūrai LETA atklāja Rozenbergs.

"Mēra pakta parakstīšana ir loģisks iznākums tam, kas ir paveikts, un tam, ko plānojam nākotnē. Tāda konkrēta plāna, kā to īstenot, piemēram, pa dienām vai mēnešiem, nav, bet kopējā skaidrība un vīzija ir. Mēs turpināsim tās lietas, kuras esam sākuši energoefektivitātes jomā, piemēram, ja būs daudzdzīvokļu māju siltināšanas projekti, pašvaldība to līdzfinansēs, tādējādi iedzīvotājus mudinot iesniegt un realizēt šos projektus. Cēsis jau tagad ir viena no pašvaldībām, kurās ir visvairāk siltināto māju Latvijā," teica priekšsēdētājs.

Rozenbergs atklāja, ka arī pašvaldības ēkas tiks siltinātas un tiks uzlaboti energoefektivitātes rādītāji. Visās pašvaldības izglītības iestādēs pašvaldība vēlas uzstādīt automātisko siltuma uzskaiti, analīzi un regulāciju.

"Piemēram, ja bērnudārzs strādā no pirmdienas līdz piektdienai, sestdien un svētdien telpu temperatūra var nokristies līdz 14-15 grādiem, un tad to atkal paaugstinās. Tikpat labi varētu šādu temperatūras nokrišanos realizēt katras nakts laikā - ja, piemēram, plkst.18 visi bērni jau ir mājās, temperatūra krītas līdz nākamā rīta plkst.5, kad to atkal sāk celt līdz nepieciešamajiem 20-21 grādam. Tās būtu milzīgas izmaksas, kas tiktu ieekonomētas," uzskata priekšsēdētājs.

Arī elektromobiļi un velosatiksme ir projekti, kas tiek realizēti, lai sasniegtu Pilsētu mēru paktā norādītos mērķus.

Rozenbergs neuzskata, ka pakta parakstīšana kaut kādā veidā ierobežos uzņēmējdarbību, jo rūpnieciskā apbūve un darbība iespējama arī tad, ja milzīgs CO2 piesārņojums nerodas.

"Es pats tikko biju Panevēžā, lielā šūšanas uzņēmumā, kurā darina cimdus, šalles, cepures, jakas, kombinezonus u.c. Teritorija, kā arī rūpnīca bija milzīga, bet nekādus lielos dūmu stabus neredzēju," atklāja priekšsēdētājs.

Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, pakts nosaka, ka gada laikā tiks izstrādāts rīcības plāns ilgtspējīgas enerģijas jomā, kas iekļaus sākotnēju pārskatu par emisijām, kurā izklāstīts, kā sasniegt izvirzītos mērķus. Pēc tam reizi divos gados Cēsu novadam būs jāiesniedz pakta īstenošanas ziņojums.

"Pilsētu mēru pakta parakstīšana ir politiska apņemšanās par tīras vides saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Jau iepriekš esam sekmīgi darbojušies dažādos vides un energoefektivitātes uzlabošanas projektos, tāpēc šis pakts ir loģisks turpinājums mūsu darbībām, kā arī papildinājums mūsu ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, kas paredz Cēsis kā izcilu vietu dzīvei," uzskata Rozenbergs.

Vienlaikus Cēsu novads apņemas rīkot enerģētikas dienas sadarbībā ar Eiropas Komisiju un citām ieinteresētajām personām, panākot, ka iedzīvotāji tieši var izmantot iespējas un priekšrocības, ko piedāvā saprātīgāks enerģijas lietojums, un regulāri informēt vietējos plašsaziņas līdzekļus par norisēm, kas saistītas ar rīcības plānu.

ES Pilsētu mēru pakts tiek parakstīts, atsaucoties uz Cēsu novada domes pieņemto lēmumu "Par dalību Eiropas Komisijas programmas "Intelligent Energy Europe" projektā "50000&1 SEAPs" un sadarbības līguma noslēgšanu ar SIA "Ekodoma", kura mērķis ir nodrošināt vienotu pieeju energopārvaldības integrēšanai pilsētas Ilgtspējīgas enerģijas rīcības plānā, balstoties uz tādiem energopārvaldības standartiem kā ISO 50001, kas pašvaldībām ļauj sasniegt nepārtrauktu enerģijas patēriņa un izmaksu samazinājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)