Banner 980x90

"Valmiera"/ORDO izšķirošajā mačā pieveic "VEF Rīga" un pirmo reizi izcīna LBL čempionu titulu

Anna Kārkliņa/ Valmiera24.lv
Anna Kārkliņa/ Valmiera24.lv
"Valmiera"/ORDO trešdien savā laukumā pārspēja "VEF Rīga" komandu finālsērijas izšķirošajā - septītajā - mačā un pirmo reizi izcīnīja "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionu titulu.

"Valmiera"/ORDO panākumu guva ar rezultātu 78:65 (19:12, 17:23, 18:21, 24:9), sērijā līdz četrām uzvarām izcīnot titulu ar 4-3.

Par izslēgšanas turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts "Valmiera"/ORDO komandas kapteinis Artūrs Bērziņš, kurš sērijas septītajā mačā guva deviņus punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas. Viņam šis ir trešais čempiona titulus, jo LBL zeltu iepriekš izdevās izcīnīt arī 2009.gadā ar "Ventspils" komandu un pērn "VEF Rīga" sastāvā.

Sērijas septītajā mačā uzvarētāju sastāvā 14 punktus guva Armands Šķēle, bet pa 13 katrs iemeta Mārtiņš Laksa un amerikānis Kvameins Mičels, kura rēķinā arī septiņas rezultatīvas piespēles.

"VEF Rīga" sastāvā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija amerikānis Džošua Bostiks, bet 12 iemeta Mārtiņš Meiers.

Laukuma saimnieki mača sākumā izvirzījās 12:6 vadībā. Rezultatīvi mājiniekiem nospēlēja Mārtiņš Laksa, kurš guva piecus punktus. Veiksmīgi spēlējot aizsardzībā, "Valmiera"/ORDO iekrāja septiņu punktu pārsvaru, ko izdevās saglabāt noslēdzoties pirmajai ceturtdaļai.

Otrajā ceturtdaļā valmierieši ilgi nespēja gūt grozu no spēles, pie punktiem tiekot vien ar soda metieniem, tikmēr "VEF Rīga" veica 14:4 izrāvienu un pārņēma vadības grožus. Tomēr puslaika beigās "Valmiera"/ORDO atspēlējās un pārtraukumā devās ar viena punkta pārsvaru.

"Valmiera"/ORDO trešā ceturtdaļas sākumā uz brīdi pazaudēja vadību, taču turpinājumā izdevās veikt 12:2 izrāvienu un panākt sešu punktu pārsvaru. "VEF Rīga" sastāvā rezultatīvu sniegumu demonstrēja Džošua Bostiks, palīdzot čempionvienībai atspēlēties un vēlreiz pārņemt vadību. Rīdzinieki bija iekrājuši sešu punktu pārsvaru, taču mājinieki trešās ceturtdaļas beigās starpību samazināja līdz viena precīza metiena tiesai.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā rezultatīvi spēlēja Armands Šķēle, palīdzot valmieriešiem pārņemt iniciatīvu. Teicami spēlējot aizsardzībā, laukuma saimnieki ieguva 12 punktu pārsvaru, kad atlika spēlēt vairs tikai pusotru minūti. Atlikušajā laikā "VEF Rīga" komanda nespēja atspēlēties un tika gāzta no čempionu troņa.

Zīmīgi, ka sēdvietu biļetes uz zelta maču tika izpārdotas 15 minūšu laikā.

"Valmiera"/ORDO pirmo reizi spēlēja finālā un izcīnīja savu lielāko panākumu kluba vēsturē. Savukārt "VEF Rīga" valsts čempionu titulu centās izcīnīt piekto reizi pēdējo sešu gadu laikā.

Finālsēriju ar uzvaru sāka pašreizējie valsts čempioni "VEF Rīga", izcīnot panākumu viesos ar 70:59, taču "Valmiera"/ORDO nākamajā spēlē savā laukumā revanšējās ar 73:71. Turpinājumā valmierieši sērijā izvirzījās vadībā, izcīnot uzvaru pretinieku laukumā ar 79:70, taču pēc tam sekoja zaudējums izbraukumā ar 77:82. Pēc tam "VEF Rīga" viesos ar 85:76 pārspēja Valmieras klubu, bet pagājušajā svētdienā valmierieši Rīgā uzvarēja ar 58:56.

Kā zināms, pirms finālsērijas valmierieši nacionālajā čempionātā bija piedzīvojuši tikai vienu zaudējumu galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā, kurš amatā stājās janvārī.

Dalību izslēgšanas turnīrā "Valmiera"/ORDO kā pamatturnīra labākā komanda sāka no pusfināla, kurā sērijā līdz trīs uzvarām pārliecinoši ar 3-0 uzvarēja "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus. Savukārt "VEF Rīga" izslēgšanas sacensības iesāka no ceturtdaļfināla, tajā ar 3-0 pieveicot "Valka"/"Valga" vienību, bet pēc tam pusfinālā ļoti sīvā cīņā ar 3-2 uzvarēja arī savus principiālos pretiniekus "Ventspils" basketbolistus, kuri regulāro turnīru noslēdza otrajā pozīcijā.

"VEF Rīga" trešdien aizvadīja desmito spēli 17 dienu laikā.

Jau ziņots, ka cīņā par bronzas medaļām "Ventspils" trešdien savā laukumā ar rezultātu 72:66 (21:17, 17:20, 17:13, 17:18) pārspēja "Liepāja"/"Triobet", sērijā līdz vienas komandas trim uzvarām gūstot panākumu ar 3-2. Ventspilnieki uzvarēja trīs spēles pēc kārtas, sērijā atspēlējoties no 0-2.

Izslēgšanas turnīru "Ventspils" kā pamatturnīra otra labākā komanda sāka no pusfināla, savukārt "Liepāja"/"Triobet" ceturtdaļfinālā ar 3-0 pārspēja "Jūrmala"/"Fēnikss" vienību.

Ventspilnieki pusfināla sērijas pirmajā mačā zaudēja komandas līderi Kristapu Janičenoku, kuram plīsusi Ahileja cīpsla un sezona viņam ir beigusies.

"Ventspils" kopš 1996.gada katru sezonu LBL ir spējusi izcīnīt medaļas - deviņas zelta, septiņas sudraba un tagad četras bronzas.

Savukārt Liepājas komandai LBL vēsturē ir četras godalgas. 1997.gadā startējot ar nosaukumu "Baltika" tika izcīnīts sudrabs, 2000.gadā basketbola klubs "Liepāja" ieguva bronzu, bet 2011. un 2012.gadā pie bronzas tika arī "Liepājas lauvas".

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot "Ventspili".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)