Banner 980x90

"Eurostat": Latvijā pērn devītais lielākais viesu izmitināšanas vietās pavadīto nakšu kāpums ES

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Latvijā pērn bijis Eiropas Savienībā (ES) devītais lielākais viesu izmitināšanas vietās tūristu pavadīto nakšu skaita pieaugums salīdzinājumā ar 2015.gadu, liecina ES statistikas departamenta "Eurostat" sākotnējie dati par 25 bloka zemēm.

Saskaņā ar tiem pērn viesu izmitināšanas vietās Latvijā gan vietējie, gan ārvalstu tūristi pavadīja 4,4 miljonus nakšu, kas bija par 7,3% vairāk nekā 2015.gadā. 7,3% pieaugums viesu izmitināšanas vietās pavadīto nakšu skaitā pērn bijis arī Lietuvā un Slovēnijā.

Lielāks tūristu viesu izmitināšanas vietās pavadīto nakšu skaita pieaugums reģistrēts Bulgārijā (+17,9%), Slovākijā (+16%), Polijā (+11,8%), Kiprā (+10,9%), Rumānijā (+8,5%), Ungārijā (+8,1%), Spānijā (+7,8%), Igaunijā un Horvātijā (abās valstīs +7,7%)

Kopumā viesu izmitināšanas vietās pavadīto nakšu skaits pieauga 22 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati. Savukārt viesu izmitināšanas vietās pavadīto nakšu kritums pērn bijis Francija (-4,6%), Lielbritānijā (-4,5%) un Maltā (-0,8%).

Lietuvā pērn viesu izmitināšanas vietās nakti pavadīja 7,1 miljons tūristu, bet Igaunijā viesu izmitināšanas vietās pērn tika pavadīti 6,2 miljoni nakšu.

Ārvalstu tūristu izmitināšanā līderes ES pērn bijušas Vidusjūras salu valstis Malta un Kipra, kur attiecīgi 96% un 95% no tūristiem, kas pērn izmantoja viesu izmitināšanas vietu pakalpojumus, bija ārvalstnieki. Tām seko Horvātija (93%), Grieķija (79%), Austrija (71%), Latvija (69%), Portugāle (67%), Spānija (65%), kā arī Igaunija un Bulgārija (abās valstīs 64%). Zemākais ārvalstnieku īpatsvars tūristu plūsmā bijis Rumānijā (19%), Polijā un Vācijā (abās valstīs 20%) un Zviedrijā (25%). Lietuvā - tāpat kā Ungārijā - ārvalstnieki pērn viesu izmitināšanas vietās veidoja 47% no kopējā klientu skaita.

Visstraujākais ārvalstnieku skaita viesu izmitināšanas vietās pieaugums pērn reģistrēts Bulgārijā (+21%), Slovākijā (+15,6%), Polijā (+13,1%) un Kiprā (+12%). Ārvalstu tūristu pavadīto nakšu skaits viesu izmitināšanas vietās pērn mazāks nekā 2015.gadā bijis vien Francijā (-8,7%) un Maltā (-0,5%).

Savukārt lielākais vietējo iedzīvotāju skaita, izmantojot viesu izmitināšanas vietu pakalpojumus, pieaugums bijis Slovākijā (+16,3%), Bulgārijā (+12,8%) un Polijā (+11,4%).

Latvijā ārvalstnieku skaits viesu izmitināšanas vietās pērn pieauga par 5,8%, bet vietējo iedzīvotāju viesu izmitināšanas vietās pavadīto nakšu skaits palielinājās par 10,8%.

Lietuvā pērn ārvalstu tūristi pavadīja par 9,8% vairāk nakšu viesu izmitināšanas vietās, bet vietējo tūristu skaits pieauga par 5,2%, savukārt Igaunijā pieaugums bija attiecīgi par 6,4% un 10,2%.

Absolūtos skaitļos Spānija un Itālija pērn piesaistīja visvairāk ārvalstnieku savās viesu izmitināšanas vietās: Spānijā tādu bija 294 miljoni jeb 22% no kopējā ārvalstnieku skaita, kas izmantoja viesu izmitināšanas vietas ES, bet Itālijā tādu bija 196 miljoni jeb 15% no visiem ārvalstniekiem. Francijā viesu izmitināšanas vietās ārvalstnieki nakti pavadīja 122 miljonus reižu, kas ir 9% no kopējā ES viesu izmitināšanas vietās pērn naktis pavadījušo tūristu skaita. 9% jeb 120 miljoni ārvalstnieku nakti pavadīja arī Lielbritānijas viesu izmitināšanas vietās.

Kopumā ES pērn viesu izmitināšanas vietās tika pavadīti 2,842 miljardi nakšu, kas bija par 2% vairāk nekā 2015.gadā. Nerezidenti veidoja 46% no kopējās tūristu plūsmas ES. Nerezidentu pavadīto nakšu skaits viesu izmitināšanas vietās ES pērn pieauga par 3,6%, bet rezidentu - par 0,6%.

Dati par Beļģiju, Īriju un Luksemburgu nav pieejami. "Eurostat" aprēķinu par 2016.gadu veica, pamatojoties uz pirmo desmit mēnešu rezultātiem. Par Dāniju, Horvātiju un Spāniju izmantoti janvāra-novembra dati. ES vidējie rādītāji ir rēķināti, balstoties uz aplēsēm par tām valstīm, par kurām dati nav pieejami.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)