Banner 980x90

Politologi aptauju par vēlēšanu rezultātiem atšķirību skaidro ar statistiskās kļūdas iespēju

Pētījumu studijas "Factum" aptaujas atšķirīgie secinājumiem par vēlēšanu iespējamiem rezultātiem, salīdzinot ar citiem aptauju rezultātiem, visticamāk, radušies statistiskās kļūdas dēļ, taču iespējami arī citi faktori, aģentūrai LETA atzina politologs Andris Runcis un sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka.
Kā komentēja Kažoka, ir pārāk daudz faktoru, kas varētu ietekmēt konkrētās aptaujas rezultātu atšķiršanos no citu līdzīgu aptauju rezultātiem, piemēram, atšķirīga metodoloģija, tīši vai netīši provokatīvi jautājumi un citi, bet visticamākais ir, ka tā varētu būt statistiskā kļūda.

Tādam viedoklim piekrīt arī Runcis, piezīmējot, ka lielās pētījumu firmas ir ļoti nopietnas, tāpēc iespēja, ka atšķirība ir politiskā pasūtījuma dēļ, ir visai niecīga. Atšķirības drīzāk rodas datu ievākšanas atšķirīgo veidu dēļ, arī datumi, kad veiktas aptaujas, var radīt atšķirības, jo politikā katru dienu parādās jauni fakti un jauni notikumi, kas ietekmē partiju popularitāti, skaidroja Runcis.

Tomēr, kā norādīja Kažoka, partijas, neapšaubāmi, grib parādīties reitingos sev labvēlīgā veidā - tā, lai iegūtu vairāk balsu. Visvairāk ar aptauju rezultātiem manipulēt varētu vēlēties tās partijas, kuras cīnās par lielāko balsu skaitu, cīnās par 5% barjeras pārsniegšanu, vai tās, kuras ir provizoriski ar viszemāko sabiedrības atbalstu, piezīmēja Kažoka.

"Nepublicēt apšaubāmu aptauju rezultātus, līdz nav noskaidrota to izcelsme un datu ievākšanas veids, ir mediju atbildība, diemžēl patlaban tikai ticamu datu publicēšana paliek tikai uz mediju sirdsapziņām, jo netiek sodīta", aģentūrai LETA pauda Kažoka.

Kā jau ziņots, vakar publiskotie "Factum" aptaujas rezultāti liecina: ja 10.Saeimas vēlēšanas notiktu septembrī, 5% barjeru pārvarētu seši deputātu kandidātu saraksti, kur visvairāk deputātu mandātus iegūtu partiju apvienības "Vienotība" - 27 vietas - un "Saskaņas centrs" - 25 vietas.

Tālāk sekotu Zaļo un zemnieku savienība ar 18 vietām, "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ar 14 vietām, apvienība "Par labu Latviju" ar desmit vietām un apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", kas iegūtu sešas vietas.

Par kādu no pārējiem septiņiem vēlēšanu sarakstiem kopumā būtu gatavi balsot ap 9% vēlētāju, kas tomēr atsevišķi nevienam no tiem nedod cerības pārvarēt 5% barjeru. "Factum" vēlēšanu prognozes modelis veidots ar matemātiskās modelēšanas metodi, balstoties uz 2310 elektorālās izvēles mērījumiem. Pētījums veikts laikā no 2. līdz 8.septembrim.

"Factum" veiktais pētījums augustā liecināja, ka vēlēšanās visvairāk vietu iegūtu partiju apvienības "Saskaņas centrs" un "Vienotība" - attiecīgi 31 un 27 vietas. Toreiz pētījums tika veikts no 11.augusta līdz 18.augustam, liecina aģentūras LETA arhīvs. Citu kompāniju iepriekš publiskotas aptaujas rādījušas, ka visvairāk balsu saņemtu "Saskaņas centrs", otrajā vietā atstājot "Vienotību".

Kā ziņots, pētījumu kompānijas "GfK" veiktā aptauja un aprēķini, kurus šonedēļ publiskoja telekompānija LNT, liecina, ka septembra sākumā lielākais iedzīvotāju atbalsts joprojām ir partiju apvienībai "Saskaņas centrs", kurai atbalsts ir pieaudzis no 15,3% augusta sākumā līdz 15,5%.

Saskaņā ar "GfK" aptauju otrajā vietā ierindojas "Vienotība", kurai vēlētāju atbalsts palielinājies no 12,2% līdz 12,9%, tad Zaļo un zemnieku savienība, par kuru būtu gatavi balsot 8,9% vēlētāju. Ceturtajā vietā popularitātes ziņā ir apvienība "Par labu Latviju", kuras atbalstītāju skaits pieaudzis no 3% līdz 4,7%. Savukārt nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK patlaban atbalstītu 3,1% vēlētāju. "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" reitings ir nokrities līdz 1,3%.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, augustā veiktā "Latvijas faktu" sabiedrības aptauja, par kuras rezultātiem rakstīja portāls Diena.lv, liecināja, ka augustā vislielāko vēlētāju atbalstu saņemtu "Saskaņas centrs", ko atbalstītu 17% vēlētāju. Savukārt politisko apvienību "Vienotība" augustā atbalstītu 13,6% balsstiesīgo.

Savukārt SKDS iepriekš vēlētāju aptauju publiskoja augusta sākumā. Tā liecināja: ja vēlēšanas būtu notikušas jūlijā, visvairāk balsstiesīgo balsotu par "Saskaņas centru", bet "Vienotība" ierindotos otrajā vietā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)