Banner 980x90

Plastikas ķirurgs Laucis: vēlmei sevi ķirurģiski uzlabot jābūt veselīgai

Plastiskā ķirurģija nav vienkārši skaistumkopšana, kā sabiedrībā dažkārt ierasts domāt, bet tā ir sarežģīta medicīnas nozare, kas sevī ietver gan cilvēka ārējā izskata uzlabošanu, gan zudušo funkciju atjaunošanu, tostarp – rokas ķirurģiju, gan arī ķermeņa defektu slēgšanu, kā rezultātā atjaunojas darba spējas un ceļas cilvēka pašapziņa, intervijā pilsētas informācijas portālu tīklam Pilseta24.lv atklāja sertificēts plastikas ķirurgs, Latvijas plastisko ķirurgu asociācijas prezidents Pēteris Laucis.

Vai Jūs iesākumā varētu vienkārši pastāstīt - kas tad īsti ir plastiskā ķirurģija?

Plastiskā ķirurģija kopumā sastāv no trim pamatlietām: estētiskās ķirurģijas, rokas ķirurģijas un rekonstruktīvās ķirurģijas. Estētiskā ķirurģija neparedz cilvēka ārstēšanu, tās ietvaros tiek novērstas cilvēka ķermeņa ārējās nepilnības vai laika gaita radušās izmaiņas, kā rezultātā tiek uzlabots cilvēka ārējais izskats. Cilvēka pašapziņa aug, kaut gan "pēc definīcijas" viņš arī pirms operācijas bija vesels. Tādā veidā estētiskā ķirurģija uzlabo cilvēka psiholoģisko stāvokli. Ja cilvēks pēc operācijas jūtas daudz labāk un pašpārliecinātāk, viņš spēj labāk funkcionēt sabiedrībā, kas arī ir sava veida ārstēšana. Tomēr estētiskā ķirurģija vairāk sniedz psihoterapijas efektu - iepriekš ar sevi neapmierināts cilvēks kļūst ar sevi apmierināts.

Bet ko nozīmē rokas ķirurģija?

Rokas ķirurģija atšķiras no estētiskās ķirurģijas ar to, ka tās ietvaros tiek ārstētas rokas slimības, roku traumas, lūzumi, cīpslu bojājumi, nervu bojājumi, traucēta jušana pirkstos un dažādu traumu sekas, kuru rezultātā ir traucēta roku funkcija un spēja kustināt pirkstus vai plaukstu. Šīm ķirurģiskajām manipulācijām, pretēji estētiskai ķirurģijai, nav sakara ar skaistumu, bet tā ir nepieciešamība, lai atjaunotu normālu funkciju!

Plaukstai no medicīniskā viedokļa ir ļoti sarežģīta struktūra, tā ietver sīkus nervus, cīpslas un saites, tādēļ plaukstas ķirurģija ir izveidojusies kā atsevišķa ķirurģijas apakšnozare. Dažās valstīs rokas ķirurģija ir kā pamatspecialitāte , bet ievērojamā daļā Eiropas valstu rokas ķirurģiju ierindo pie plastiskās ķirurģijas. Agrāk rokas operēja gan ķirurgi, gan traumatologi, bet pēdējo gadu laikā ar to aizvien biežāk nodarbojas plastiskie ķirurgi un arsti no citam specialitātēm, kas sanemuši īpašu apmācību. Pirksti un plaukstas taču veic tik svarīgas, sarežģītas kustības un pilda visas ikdienišķās funkcijas!

Papildu rokas ķirurģija risina arī tādas problēmas kā plaukstu slimības, dažādus cīpslu iekaisumus, kas radušies no pārpūles, cīpslu sabiezējumus, kuru dēļ rodas sāpes, nervu nospiedumus, tirpšanu, kas radusies no biežas un monotonas pirkstu un plaukstas noslogošanas un citas sūdzības, kuru rezultātā ir pasliktināta roku apasiņošana, kustīgums un veiklība.

Un ar ko nodarbojas rekonstruktīvā ķirurģija?

Rekonstruktīvā ķirurģija, ko pats vārds jau ietver, nozīmē zaudētu funkciju vai ķermeņa daļu atjaunošanu jeb rekonstruēšanu tā, lai ķermenis darbotos maksimāli pietuvināti tam, kā tas reiz ir darbojies vai izskatījies. Diemžēl nav izgudrots ķermeņa rezerves daļu veikals, kurā jebkurš varētu iegādāties jaunas rezerves daļas. Līdz ar to, ķirurgs pilnībā nevar atjaunot tādu stāvokli, kāds bijis iepriekš, bet tuvu tam.

Rekonstruktīvā ķirurģija ietver dažādu traumu seku novēršanu, piemēram, mīksto audu bojājumu, atsegtu kaulu, cīpslu, asinsvadu slēgšanu ar veseliem audiem, tādā veidā atjaunojot normālu ķermeņa izskatu un funkciju. To var panākt, paņemot ādu, muskuļus vai zemādas taukaudus no muguras, rokām vai citām ķermeņa daļām un pārvietojot uz bojāto vietu - noslēdzot defektu un atjaunojot funkciju. Rekonstruktīvā ķirurģija ietver arī krūts rekonstrukciju pēc krūts vēža operācijām un, piemēram, dažādu nopietnu kaulu infekciju ārstēšanu.

Kā redziet, plastiskā ķirurģija nav skaistumkopšana, kā daudzi to uztver, bet gan sarežģīta medicīnas nozare.

Kādas ir pieprasītākās plastiskās ķirurģijas procedūras Latvijā?

Pieprasījums ir aktuāls estētiskajā ķirurģijā, turpretim rekonstruktīvajā un rokas ķirurģijā cilvēki pieprasa un izvēlas to, kas viņiem ir nepieciešams un aktuāls. Un tajā skaitā to, ko valsts apmaksā. Rokas ķirurģiju pagaidām apmaksā, bet krūts rekonstrukcijai diemžēl valsts finansējums jau vairākus gadus ir pārtraukts. Bet, protams, ja cilvēks var atļauties maksāt, tad viņš operāciju veic, tomēr jāatzīst, ka šīs operācijas nav lētas.

Ja runājam par estētisko ķirurģiju, tad kopumā vispieprasītākās gan pie mums, gan visā pasaulē ir krūšu operācijas. Tā pārsvarā ir krūšu palielināšana jeb formas uzlabošana. Ierasti to veic sievietes pēc dzemdībām un grūtniecības, kad krūts forma ir mainījusies, āda izstaipījusies, krūts kļuvusi nokarena un sarūkusi izmērā. Procentuāli šīs operācijas veido aptuveni pusi no visām operācijām, un katru dienu ir pa kādai klientei, kas pie plastiskā ķirurga vēršas tieši ar šādu vēlmi.

Nākošā pieprasītākā procedūra ir plakstiņu korekcija, kas nav tik apjomīga kā krūšu operācija, bet ievērojami uzlabo sejas izskatu. Āda ar gadiem sāk noslīdēt un plakstiņš sāk "gulties uz skropstām", kas rada arī fizisku diskomfortu, jo plakstiņi kļūst smagi. Šīs procedūras klientes pārsvarā ir sievietes.

Vēl bez krūšu palielināšanas un plakstiņu korekcijas operācijām, populāra ir arī tauku atsūkšana jeb ķermeņa formas korekcija un ausu operācijas. Cilvēkiem jāzina, ka tauku atsūkšana nenozīmē vienkārši – kā no balona – izsūkt taukus un padarīt cilvēku tievu. Tā ir taukaudu korekcija attiecīgos ķermeņa reģionos, piemēram, uz vēdera, kājām, ap ceļiem un sānos, jo ķirurgs var strādāt ar konkrētu rajonu, ne visu ķermeni kopā. Līdz ar to pirmais ieteikums, lai nāktu uz operāciju ir šāds - nomest svaru līdz iespējamam optimālam lielumam. Ja tas būs sasniegts, bet tomēr vienā ķermeņa vietā tauki nebūs samazinājušies pietiekamā daudzumā, tad ar tauku atsūkšanu varēs koriģēt vajadzīgo rajonu. Tauku atsūkšana nav svara samazināšanas metode, tā ir ķermeņa formas korekcija pie noteikuma, ka arī turpmāk tiks ievērots dietas režīms, lai saglabātu jaunās proporcijas.

No estētiskajām procedūrām vēl pieprasīta ir grumbu izlīdzināšana pierē un ap acīm ar hialuronskābi vai botoksa injekcijām, tādā veidā uzlabojot sejas reljefu bez ķirurģiskas iejaukšanās. Man labāk patīk lietot hialuronskābes preparātus, jo efekts saglabājas ilgāk – 1,5 līdz 2 gadus un neizzūd sejas mīmikas vaibsti. Turklāt hialuronskābe ir dabīga, cilvēka organismā esoša viela.

Vai ir kādas situācijas, kad nākas klientam atteikt?

Plastiskajiem ķirurgiem ir savas robežas, savas estētiskās normas, kuras nepārkāpj. Katra klienta vēlme tiek izsvērta - cik ļoti konkrētā cilvēka vēlamā manipulācija ir vajadzīga un samērīga. Gadās arī pa kādai dīvainai vēlmei un pa kādai nesamērībai, kuras piepildīt jāatsaka, tomēr kopumā Latvijas iedzīvotāju vēlmes ir saprātīgas. Mums nav kā ārvalstīs, kur cilvēki mēdz aizrauties ar nesamērīgām plastiskām operācijām un aiziet "galējībās", par ko bieži varam dzirdēt medijos. Protams, aptuveni reizi gadā gadās pa klientam, kuru vēlmes nav samērīgas, un, kuram plastiskā ķirurģija nelīdzēs, bet būs vajadzīga psihologa palīdzība, lai tiktu ar problēmām galā. Gadās arī, ka atnāk pāris, kur abu vēlmes attiecībā uz to, ko sievietes ķermenī vajadzētu uzlabot, atšķiras. Jāsaprot, ka ar plastisko ķirurģiju ģimeni kopā nesaturēs un attiecības nesaglābs, jo, pirmkārt, klientam pašam ir jābūt pārliecībai par savām vēlmēm. Vēlmei sevi uzlabot jābūt veselīgai.

Sakiet, kādas procedūras ir pieprasitas vīriešu vidū?

Vīrieši kopumā veido 2-5% no visas klientūras. Viņi pārsvarā izvēlas uzlabot plakstiņu izskatu, ausis un bieži nāk ar domu – tikt vaļā no alus vēdera. Tomēr tas atkrīt, jo ir viena nianse - vīriešiem taukaudi, pretēji sievietēm, neatrodas zem ādas, bet aiz muskuļiem vēdera iekšpusē, tāpēc no ārpuses alus vēderam maz var palīdzēt. Vīrietim atliek svaru mēģināt nomest pašam. Bet, protams, proporcionāli pret sieviešu īpatsvaru vīriešu klientu ir maz.

Sakiet, vai šajā nozarē pēdējos gados ir parādījušās kādas vērā ņemamas inovācijas?

Jāsaprot, ka plastiskajā ķirurģijā inovācijas neienāk katru gadu, bet gan aptuveni reizi gados divdesmit, jo pamatā plastisko operāciju kvalitāte ir atkarīga no ķirurga profesionalitātes, nevis tehnoloģijām. Plastiskie ķirurgi regulāri dodas uz kongresiem, kur uzlabo savas prasmes, diskutē par iekārtām un tehnoloģijām, kas palīdz viņu darbā. Plastiskā ķirurģija nav kosmetoloģija, kur visu laiku iznāk jauni produkti. Medicīnā viss notiek lēnām, jo jaunās lietas tiek ilgi attīstītas līdz pierādīta to efektivitāte.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)