Banner 980x90

Pirmajā pusgadā lietoti auto reģistrēti par 9% mazāk nekā pērn

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Pirmajā pusgadā reģistrēts 21 271 lietots vieglais pasažieru automobilis un tas ir par 9% mazāk nekā analoģiskā periodā pērn, kad reģistrāciju apjoms sasniedza 23 327 vienības, aģentūru LETA informēja Auto asociācijā.

Arī vieglā komerctransporta reģistrāciju apjoms ir samazinājies par 9% līdz 1547 reģistrētām vienībām.

Kā skaidro asociācijā, tirgus samazinājums ir ietekmējis visus segmentus, tomēr straujāks samazinājums ir skāris vecuma grupas līdz desmit gadiem. Rezultātā ir pieaudzis Latvijā ievesto auto vidējais vecums. Ņemot vērā pircēju ieradumus, varot apgalvot, ka tie, kas iepriekš ir iegādājušies piecus līdz septiņus gadus vecus auto, tagad vairāk ir devuši priekšroku jauniem. Tam par labu liecina arī jaunu auto tirgus ievērojamā izaugsme un līzingā finansēto privātpersonu darījumu apjoma straujais pieaugums.

Arī lietotu automobiļu izcelsmes valstīs Eiropā, mainoties lietošanas ieradumiem, piedāvājums samazinās un cenas pieaug. Negatīvi ir vērtējams fakts, ka ir samazinājies vecuma segments no astoņiem līdz desmit gadiem, bet tai pat laikā pieaudzis segments no 11 līdz 29 gadiem. Tas nozīmē, ka daļa no pircējiem ir izvēlējusies būtiski vecāku auto nekā gadu iepriekš.

Populārākie pasažieru automobiļu zīmoli jau ilgstoši ir "Volkswagen" - tirgus daļa 15,3%, "Volvo" - 14,2%, "Audi" - 12,6%, BMW - 11,5% un "Opel" - 8,2%. Katrs no zīmoliem gan esot nedaudz zaudējis tirgus daļu un patlaban kopā no visu importēto lietoto automobiļu skaita veido 61,9%, kas ir par 1,3 procentpunktiem mazāk. Asociācijā arī skaidro, ka "Toyota", kas atrodas topa sestajā vietā, ir spējis palielināt savu tirgus daļu par 0,9 procentpunktiem un sasniegt 6% tirgus daļu pirmajā pusgadā.

Vieglā komerctransporta populārāko zīmolu topā ir notikusi pozīciju maiņa - pirmajā vietā nemainīgi "Volkswagen" ar 26,6% tirgus daļas, kam seko "Renault" ar 16% un "Mercedes Benz" ar 14,9%.

Šī gada pirmajā pusē automobiļa pirmā reģistrācija uz juridiskas personas vārda ir teju nemainīga un ir 20% no visām lietotu automobiļu pirmajām reģistrācijām. Lielāks īpašnieku juridisko personu īpatsvars ir novērojams vien automobiļiem vecumā līdz četriem gadiem, kur juridisko personu īpatsvars ir 57%. Privātpersonu īpatsvars esot loģiski skaidrojams, jo 73% no importētajiem automobiļiem ir septiņus un vairāk gadu veci, kas uzņēmumu autoparkiem kļūst ekonomiski neizdevīgi, jo uzņēmumi rēķina arī dīkstāvi, kas saistās ar neplānotiem remontiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)