Banner 980x90

Pieci ieguvumi no peldes aukstā ūdenī 

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ūdens procedūras relaksē un uzlabo kopējo veselības stāvokli, kā arī palīdz nonākt līdz vēlamai ķermeņa formai. Taču ko iegūst mūsu ķermenis, peldoties aukstā ūdenī? Kā šāda pelde uzlabo dzīves kvalitāti?

Pieci vērtīgi ieguvumi 
Pirms ar prieku traukties uz tuvāko jūrmalu un pavasara (varbūt pat ziemas) mēnešos baudīt ūdens stindzinošo aukstumu, jāņem vērā daži drošības pasākumi: novērtē savus spēkus un dari visu ar mēru; ķermeni norūdi pamazām (tam var līdzēt auksta duša); sākumā neej ūdenī tālāk par vidukli – gadījumā, ja kājā iemetīsies krampis, tev būs drošs atkāpšanās ceļš; nedodies aukstā ūdenī, ja esi apslimusi vai tev ir mēnešreizes; vēlams vilkt peldcepuri. Ko no peldes iegūstam?

Palīgs imunitātei. Tā kā atrašanās aukstā ūdenī liek mūsu organismam pielāgoties pēkšņām pārmaiņām, baltie asinsķermenīši (limfocīti) spēcīgi aktivizējas. Tieši limfātiskā sistēma nodrošina ķermeņa dabiskās aizsargspējas pret organismam kaitīgiem vīrusiem un baktērijām.

Laimes tveršana. Peldoties aukstā ūdenī, atrodamies ļoti tuvu sāpju robežai – tādā brīdī ķermenis sāk izdalīt endorfīnus (laimes hormonus), kas liek mums justies labāk un mierīgāk.

Pieaugoša seksualitāte. Lai gan pastāv uzskats, ka auksts ūdens nomāc seksuālo tieksmi, patiesībā ir otrādi – tas palīdz organismam intensīvi ražot hormonus – estrogēnu un testosteronu, kas paaugstina libido un auglību.

Šoks liekajām kalorijām. Atrodoties aukstā ūdenī, ķermenis strādā īpaši spēcīgi, lai uzturētu sevī siltumu, tādēļ paātrinās vielmaiņa. Tiek sadedzinātas vairāk kalorijas, nekā – peldoties siltā baseinā.

Psiholoģiskais rūdījums. Pieradinot organismu pie izmaiņām un pārdzīvojumiem (šajā gadījumā – pēkšņa aukstuma), ar laiku gūstam lielāku imunitāti pret stresa situācijām kopumā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv"

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)