Banner 980x90

Pētījums: 90% Cēsu jauniešu pēc skolas beigšanas izvēlas uzsākt studijas

Biedrības Cēsinieku klubs projekta Keep our brains at home 2 laikā veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka gandrīz 90% Cēsu vispārizglītojošo skolu jauniešu pēc skolas beigšanas izvēlas turpināt mācības augstskolās.
Divas trešdaļas jauniešu priekšroku dod mācībām Rīgā, turpretī citās pilsētās un ārvalstīs plāno studēt viena desmitdaļa. Pētījuma dati liecina, ka nākotnē Cēsu jaunieši savā dzimtajā pilsētā labprātāk dzīvotu nevis strādātu un pelnītu iztiku, tomēr atgriezties plāno viena ceturtā daļa un sociāli aktīvākie cēsnieki.

"Pētījuma rezultāti demonstrē, ka smadzeņu aizplūšana Cēsu vidusskolēnu grupā ir reāla parādība. Tomēr, Latvijas izglītības sistēma ir tā veidota, ka vidusskolas izglītība tiek orientēta uz mācībām augstskolās," komentējot pētījuma datus par Cēsu 11. - 12.klašu jauniešu nākotnes plānu izpēti, saka sociālantropologs un Rīgas Stradiņa universitātes lektors Klāvs Sedlenieks.

"Pētījums labi parāda arī dažus iemeslus, kāpēc salīdzinoši liela jauniešu grupa vēlas doties prom no dzimtās pilsētas. Savukārt faktori, kuru dēļ Cēsu jaunieši nelabprāt pārceltos uz dzīvi citur - draugi, radi, dažādas interešu kopas, - ir jau novēroti līdzīgos pētījumos. Tas lieku reizi atgādina, ka ar skaistu dabu un glītām puķu dobēm var piesaistīt tūristus nevis pastāvīgos iedzīvotājus."

Pētījuma laikā šī gada pavasarī tika aptaujāti 374 11. - 12.klašu jaunieši no trim Cēsu vispārizglītojošām skolām - Cēsu Valsts ģimnāzijas, Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas un Cēsu 2.vidusskolas, lai izzinātu to nākotnes plānus pēc vidusskolas beigšanas attiecībā uz plānoto dzīves vai darba vietu, studiju izvēli, kā arī piederību Cēsīm, tās priekšrocībām un trūkumiem jauniešu skatījumā. Lai pārbaudītu datu ticamību, šī gada rudenī tika veikta kontroles pēcaptauja.

Šis pētījums ir viens no jauniešu projekta Keep our brains at home 2 realizētajām aktivitātēm, ar kuru sīkāk var iepazīties šodien iznākušajā biedrības Cēsinieku klubs elektroniskajā izdevumā Brain Keepers 2010 šeit, bet pilns pētījuma teksts pieejams projekta mājas lapā www.cesnieki.lv. Izdevumā var iepazīties arī projektā paveiktā analīzi, tā autoru un ekspertu komentāriem, kā arī sadarbības partneru ieteikumiem Cēsu jauniešiem.

Keep our brains at home 2 ir jauniešu iniciatīvas projekts, kura pirmsākumi meklējami jau 2006. gadā. Tas vienkopus ir pulcējis daudzus patriotiskus Cēsu jauniešus un licis domāt par jauniešu intelektuālā potenciāla aizplūšanu un Cēsu nākotni. Projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas (EK) atbalstu programmas Jaunatne darbībā ietvaros. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi projekta īstenotāja uzskatus, un EK nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Projekta autors ir biedrība Cēsinieku klubs. Tā ir domubiedru organizācija, kas apvieno esošos un bijušos cēsniekus - savas dzimtās pilsētas patriotus. Cēsinieku kluba darbību atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu mehānisma un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu mehānisma ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)