Banner 980x90

Pārgaujas novada kalendārs 2016 - ar skatu pirmskara laikā novadā

Publicitātes foto
Publicitātes foto

No 14.decembri ir pieejams Pārgaujas novada sienas kalendārs 2016.gadam, kurā redzamas unikālas fotogrāfijas no cilvēku dzīvēm 20.gs. sākumā, kad novada vēl nebija, taču tagadējā novada teritorijā atradās ciemi, ko pazīstam vēl līdz mūsdienām, pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē Pārgaujas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību un Jaunatnes lietu speciāliste Stefānija Jančevska.

Redzami arodi, kas izzuduši, tradīcijas un godi, kādus mūsdienās vairs nesastapt.

Kalendārā iezīmētas arī Straupes lauku labumu tirdziņa dienas, kuras apzīmē "Slow food" sarkanais gliemezītis, ar ko sevi arī asociē Straupes tirdziņš, kurš jau kādu laiku ir iesaistījies šajā "labās ēšanas" kustībā.

Kā teicis latviešu vēsturnieks Gustavs Strenga: "Vēsture nav ne atmiņas, ne pagātne. Vēsture ir stāsts par pagātni, kura veidošanai tiek izmantotas atmiņas."

Pārgaujas novada sienas kalendāru 2016.gadam "Reiz senos laikos" caurvij pirmskara vēstures tematika novadā dzīvē. Kalendāru iegādāties iespējams būs Pārgaujas novada pārvalžu kasēs no 14.decembra. Tāpat tradicionāli kalendārs tiks dāvāts Senioru eglītē, Stalbes tautas namā, 27.decembrī, plkst.11.00.

Par vizuālo noformējumu viegli uztveramā retro stilā parūpējies SIA "Autos". Pārgaujas novada pašvaldība saka lielum lielu paldies par vēsturiskajiem foto Cēsu Vēstures un mākslas muzejam, Ungurmuižas muzejam, Zelmeņu ģimenei un Mārai Bušai par foto no personīgajiem krājumiem. Pateicībā novada kalendāru Jums dāvājam bez maksas. 

Kādreiz Pārgaujas novada vietā bija Raiskuma, Lenču, Kūduma, Rozulas, Daibes, Lielstraupes, Mazstraupes, Stalbes pagasti. Vēsture robežas vilkusi, bīdījusi, pārlikusi, taču šo teritoriju un mūs, tās iedzīvotājus, vieno no paaudzes paaudzēs pārmantotas darba prasmes un zināšanas, laika pavadīšanas ieradumi un svētku svinēšanas tradīcijas. Šajā kalendārā esam atlasījuši unikālas 20.gadsimta sākumā veidotās fotogrāfijas, kurās lielākoties redzami ļaudis, kas kaut ko dara kopā. Ikkatrs attēls atklāj daudz sīku detaļu, caur kurām fotogrāfs vēlējies parādīt gan cilvēku raksturus, gan pašu situāciju. Katra detaļa veido bagātīgu stāsta kopainu.

2016. gada jūlijā svinēsim Pārgaujas novada svētkus un tas būs laiks, kad jo īpaši atskatīsimies vēsturē, lai godam varētu nosvinēt Straupes 810.gadu jubileju. Mūsu kultūra, mūsu vietas apziņa, mūsu identitāte, ir tas, ko mums neviens nevar atņemt. No tās vienīgi mēs paši varam smelt un smelt un ņemt sev līdzi, lai atcerētos to, ko mūsu senči pratuši, ko ielāgojuši, ko zinājuši. Tā ir mūsu bagātība, mūsu kapitāls, ko nekur citur un neviens cits nokopēt nevar.

Savukārt mums ir iespējas ar šo kapitālu būvēt ko tālāk un vairāk – atjaunot gan amata prasmes, gan kopā darbošanās tradīcijas, gan atcerēties senas garšas un svētku rituālus. Tā veidojot savu nākotni. Ir pilnīga taisnība šais vārdos –

"Kas pagātni pētī, nākotni svētī."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)