Banner 980x90

Par 1,37 miljoniem eiro veiks Cēsu pilsdrupu konservāciju un pils kompleksa rekonstrukciju

Valmiera, 18.okt., LETA. Šodien parakstīts 1,37 miljonu eiro vērts līgums par Cēsu pilsdrupu konservāciju un pils kompleksa rekonstrukciju, aģentūru LETA informēja Cēsu novada pašvaldības pārstāvis Aleksandrs Abramovs.

950 000 eiro no projekta izmaksām segs Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), bet pārējo - Cēsu novada pašvaldība. Darbu veiks akciju sabiedrība "Rere Grupa".

Līdz 2019.gada novembrim tiks veikta vairāku avārijas stāvoklī esošu Cēsu pils daļu konservācija un piemērošana publiskam apmeklējumam, labiekārtota pilij piegulošā teritorija, kā arī izbūvēta nojume viduslaiku dzīru norisei un darbnīcas seno amatu meistariem. Darbu rezultātā šobrīd avārijas stāvoklī esošās pils daļas būs droši pieejamas apskatei.

Vērienīgākie konservācijas un restaurācijas darbi norisināsies par Garo Hermani sauktajā Dienvidu tornī. 15.gadsimtā celtais tornis tiek vērtēts kā izcilākais viduslaiku militārās arhitektūras meistardarbs Latvijā. Taču sliktā tehniskā stāvokļa dēļ jau vairāk nekā 100 gadus tas nav bijis pieejams pilsdrupu apmeklētājiem. Projekta ietvaros tiks veikta ne vien torņa sešus gadsimtus seno mūra konstrukciju konservācija, bet arī starpstāvu pārsegumu un vītņu kāpņu atjaunošana. 2019.gadā tornī tiks iekārtota multimediāla ekspozīcija "Dzīve uz pulvermucas", kas vēstīs par ģeopolitisko situāciju Livonijā 500 gadus senā pagātnē.

2015.gadā ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta atbalstu tika veikta Cēsu pils Rietumu torņa jumta atjaunošana, kā arī torņa ārsienu un Mestra zāles konservācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)