Banner 980x90

Notiks Izstāde-gadatirgus "Izvēlies Piebalgu"

Interesenti aicināti uz Jaunpiebalgu, kur vienā no latviskākajiem Latvijas novadiem notiks Izstādes - gadatirgus "Izvēlies Piebalgu!" un vietējā mēbeļu uzņēmuma SIA "Wenden furniture" desmit gades jubiles svinības, kur godā cels senās amatu prasmes, mājražošanas tradīcijas un uzņēmējdarbību, pilsētas informācijas portālam Cesis24.lv ziņo organizatori.

Izstāde - gadatirgus "Izvēlies Piebalgu!" gaida ikvienu 8.augustā.

"Šajā dienā atspirdzenīgums mainīsies ar garīgumu! Būs viss: i labs vārds, i gudras domas, i žēlums, i sava labuma meklēšana tirgū, i zuteņa tukšošana, i jēra gaļa un klapēti cūku cepeši, i Piebalgas al’s un kapijas jūra ar kūkeniem un citu ieradumu apmierināšana. Tik viss par savu naudu," vēsta organizatori.

Piebaldzēni nav savā pārticībā ierāvušies, bet dalās labumā ar citiem. Šogad Izstāde - gadatirgus "Izvēlies Piebalgu!" goda vietā cels krēslu, suminot SIA "Wenden Furniture" desmitgadu jubilejā.

Par godu tam visas dienas garumā sekojošas aktivitātes:

Paneļdiskusija "Kokapstrādes nozares attīstība Latvijā", tiek veidota sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu. Diskusijas mērķis ir ne tikai uzsvērt cik nozīmīga ir kokapstrādes jomas attīstība Latvijā, bet arī celt tās prestižu sabiedrībā, apskatot būtiskākos jautājumus, kas skar šodien kokapstrādi no likumdošanas, uzņēmēja, ražotāja, amatnieka, meistara skata punkta, kā arī kā Vidzemes plānošanas reģions iniciē novērtēt koka patieso vērtību un sniegtās iespējas apvienojumā ar tehnoloģijām.

Krēslinieku amata prasmju demonstrēšana - Vidzemes amatnieki - sava aroda meistari, gan profesionālo ieviržu skolu audzēkņi iepazīstinās un nodos nākošajām paaudzēm šo amata prasmi, reizē ieinteresējot un aktualizējot šo kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmi.

Latvijā vērienīgākā Krēslu izstāde "Krēsls laiku lokos" - krēslu izstāde būs apskatāma kultūras nama lielajā zālē, kurā tiks izstādīti krēsli no jaunpiebaldzēnu sētām, Rīgas amatniecības vidusskolas, Latvijas etnogrāfiskā brīvdabas muzeja, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Koka dizaina konstrukciju meistardarbnīcas, Cēsu profesionālā vidusskolas un Vidzemes krēslinieku muzeja. Izstādē būs eksponēti gan vēsturiskie, etnogrāfiskie krēli, gan mūsdienās gatavotie.

Melnbaltās šaurfilmas "Visu mūžu un vēlreiz" demonstrēšana - seno un izzudušo krēslinieku amatu Gaujas Nacionālā parka teritorijā 1979. -1982.gadā pētījusi Gaujas NP kultūrvēstures speciāliste Indra Čekstere, sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja speciālistiem. Cēsu rajona Raiskuma pagasta "Kurmkalnos" tika uzņemta filma par krēslu darinātāju amatu "Visu mūžu un vēlreiz".– par Strīķu nedzirdīgo krēslu meistaru Eduardu Tanni un viņa likteni. Eduards Tanne, krēslu filmēšanai gatavojot, bija jau 82 gadus vecs. Filma daudzkārt apbalvota starptautiskos īsfilmu festivālos.

Floristu ziedu krēsls - atpūtas krēslu kā dizaina objektu konkurss "Krēsls - krēslā" - Vidzemes floristi, kuru uzdevums dizainēt un izgatavot krēslus no dažādiem floristikas un dabas materiāliem, kas dienā kalpos kā tirgus noformējums un radīs tematisku, māksliniecisku un gaumīgu vides estētiku, savukārt vakarā, kad tirgus placis būs atbrīvots no burzmas, krēsli tiks izgaismoti un, mūzikai skanot, aicinās nesteidzīgi baudīt krēslas romantiku.

Pārnovadu kultūras programmas "Mans krēsla stāsts" - krēslu tēmu atraktīvi izspēlēs un prezentēs dziedošās ģimenes un folkloras kopas no Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales. Tiks apspēlēts ne tikai krēsls, bet arī galds un novadu tradicionālais ēdiens un tā gatavošana.
Bērniem – rotaļas, spēles, vizināšanās ar elektrobānīti un "Zili brīnumi", ar mērķi raisīt ikvienam bērnam izbrīnu "Es tiešām redzēju zilu brīnumu".

Kūkotava pie Gaujas - ļaus ikvienam apmeklētājam izbaudīt Piebalgas kūku cepēju meistardarbus. Dažādi konkursi un aktivitātes – kuros tirgus apmeklētājiem būs iespēja savas prasmes un iemaņas pārbaudīt, par ko parūpēsies vietējais mēbeļu uzņēmums SIA "Wenden furniture", piemēram, no sagatavēm sameistarot savu krēslu, utt.

Ievērības izrādīšana "Piebalgas prece - 2015" un zīmola "Izvēlies Piebalgu" piešķiršana. Lai andele uzņemtu apgriezienus, visus izklaidēs bagātīga svētku programma. Vispārīga dancošana sentēvu garā un pušķotas kuplejas piebaldzēnu vīzē priekšā stādītas no Jaunpiebalgas pagasta deju kolektīva "Piebaldzēni", sieviešu folkloras kopas "Atštaukas" (Liepājas dziedošās aktrises), Dziedošām ģimenēs - Vītolu ģimenes, Igauņu ģimenes un citiem svētku pušķotājiem.

Un visbeidzot brīvdabas norā trakoti jautrs izrīkojums un lustīga drasēšana līdz rīta gaismai, kurā uzstāsies goda viesi - "Raxtu Raxti" ar plašu mūzikas programmu īsti latviskās un nacionālās noskaņās, Normunds Rutulis ar koncertu "Aizturi elpu"; uguņošana; grandioza balle kopā ar grupu "Dzelzs vilks", DJ Lejasmeijeru un Žagariņa orķestri.

Piebalgā, kā sacīt jāsaka, augstā vērtē allaž bijis "gara gaišums" un lielīšanās, tādēļ aicinām ikvienu amatnieku, mājražotāju, uzņēmēju, pašvaldību un iestādi ņemt dalību Izstādē - gadatirgū "Izvēlies Piebalgu!", pieteikumus gaidīs līdz 5.augustam, sūtot līgumu - pieteikumu uz padome@jaunpiebalga.lv. Sīkāka informācija: "www.jaunpiebalga.lv".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)