Banner 980x90

Notiks Cēsu Sv.Jāņa baznīcas 730.jubilejai veltīta zinātniskā konference

Ceturtdien, 29.maijā, plkst.10.00 Cēsīs, Izstāžu namā, notiks Cēsu Sv.Jāņa baznīcas 730 gadu jubilejai un projektam "Reformācijai 500" veltīta zinātniskā konference, informēja pašvaldība.

Konferencē runās par jautājumiem, kas saistīti ar kristietību Latvijas vēsturē, politikā, kultūrvēsturē, mākslā un teoloģijā, tās ietekmi uz procesiem, kas sekmējuši mūsdienu kultūras izaugsmi, kristīgo vērtību izpratni un rīcību.

Tajā piedalīsies Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, kurš iepazīstinās ar kristīgās kultūras izpētes iespējām. Tāpat konferencē uzstāsies Latvijas Universitātes Vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, kurš stāstīs par vendiem, latgaļiem, lībiešiem un kristietības ienākšanu Latvijā. Lai aktualizētu arī citas reliģiski vēsturiskas tēmas, priekšlasījumus sniegs arī Guntis Kalme, Andris Levāns, Kaspars Kļaviņš un Edgars Dubiņš.

Konference iecerēta kā ideju pieteikums, to definēšana un izstrāde ilgākam laika periodam. 2017.gada 31.oktobrī visa pasaule pieminēs reformācijas 500 gadus. Tādēļ Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Spārītis ir izvirzījis uzdevumu sākt kristietības vēstures zinātniskās pētniecības darbu 3 gadu garumā.

Cēsu Sv.Jāņa baznīca ir viens no vecākajiem un vēsturiski nozīmīgākajiem dievnamiem Latvijā, kā arī viens no vecākajiem viduslaiku arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Tā ir bijusi Livonijas ordeņa doms, tajā apglabāti ordeņa mestri, garīdznieki un bruņinieki.

Mūsdienās Sv.Jāņa baznīcā notiek gan dievkalpojumi, gan pasaulē pazīstamu koru un ērģeļmūzikas koncerti. Baznīcā darbojas evaņģēliski luteriskā draudze.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)