Banner 980x90

Nodod agro plēves un citus lauksaimniecības atkritumus bez maksas!

Foto: Pixabay / RitaE
Foto: Pixabay / RitaE
Lauksaimniecības darbu sezona rit pilnā sparā, un līdz ar to rodas arī papildu plastmasas atkritumi, piemēram, nolietotās dārza plēves, polipropilēna maisi, agro plēves un ruļļu ietinamās plēves. It īpaši zemnieku saimniecībās šie atkritumi var rasties ļoti lielos daudzumos, bet ko ar tiem iesākt? Novietojot tos pie sadzīves atkritumiem, ievērojami var sadārdzināties izvešanas izmaksas. Aprakt zemē atkritumus nedrīkst, jo tie nesadalās, kā arī dedzināt tos ir aizliegts – tiem degot, atmosfērā rodas kaitīgi izdedži, kas pēc tam nokrīt atpakaļ uz zemes. Tādā veidā vidē nonāk dažādas kaitīgas vielas (benzopirēns, tvana gāze un citas), kas ir indīgas un rada dažādas slimības. Savukārt ilgu laiku atrodoties dabā, tās izraisa nopietnas saslimšanas un var radīt neauglību. Turklāt par atkritumu dedzināšanu tiek piemērotas bargas soda naudas. 

Par laimi, šie atkritumi ir pārstrādājami, kas nozīmē, ka tos šķirojot un nododot otrreizējai pārstrādei:
• samazināsies atkritumu daudzums poligonos, un tas ļaus samazināties siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm;
• tiks ietaupīti neatjaunojamie enerģijas resursi, piemēram, nafta;
• ietaupīsies enerģija, jo, pārstrādājot atkritumus, nav nepieciešams tik daudz enerģijas kā to pirmreizējā radīšanā;
• neradīsies vides piesārņojums, kas varētu apdraudēt cilvēku un dzīvnieku veselību.

Ņemot vērā to, ka šie iepakojumi ir pārstrādājami, bet no tiem atbrīvoties ir sarežģīti, uzņēmums SIA "Eco Baltia VIDE" bez maksas savāks lauksaimniecībā izmantotās agro un dārza plēves, polipropilēna maisus un citus izmantotos iepakojumus!

Kā var pieteikties bezmaksas atkritumu savākšanai?
Lai pieteiktu izmantotā iepakojuma savākšanu, jāzvana uz tālruni 27894555 vai jāraksta e-pasts uz janis.paulins@vide.ecobaltia.lv.

Kā iepakojumu sagatavot nodošanai? 
Ruļļu ietinamo plēvi, polipropilēna maisus un citus nododamos atkritumus pirms savākšanas jāsaliek vienkopus tā, lai specializētā tehnika tiem viegli varētu piekļūt. Plēves ieteicams pirms tam notīrīt no dažādiem piejaukumiem (piemēram, skābbarības, dubļiem, salmiem), bet plastmasas uzglabājamos traukus izskalot. Gan plēves, gan polipropilēna maisi nevar būt kopā ar tīkliem vai auklām. 

Kad izlietotais iepakojums būs savākts, saimniecība saņems apstiprinājumu par atkritumu apsaimniekošanu un vides aizsardzību atbilstoši prasībām. Šis apstiprinājums būs derīgs uzrādīšanai arī Valsts vides dienestam. 

Ko ar atkritumiem iesāks tālāk? 
Savākto iepakojumu vedīs uz Olaini, kur atrodas plastmasas pārstrādes uzņēmums SIA "Nordic Plast". Šeit no izlietotās plastmasas tiks iegūtas granulas, no kurām savukārt tiks ražotas dažādas plastmasas preces, piemēram, kastes, paletes, plēves un caurules.

Atkritumus apsaimnieko arvien apzinīgāk
Lauksaimniecību skaits Latvijā ir ap 80 000. Diemžēl ne visas atkritumus šķiro un nodod pārstrādei, tāpēc vēl arvien liels to daudzums nonāk atkritumu poligonos vai pat apkārtējā vidē, kur tas nodara vēl lielāku kaitējumu. Tomēr iezīmējas pozitīva tendence – otrreizējai pārstrādei savākto atkritumu daudzums katru gadu pieaug, par ko liecina tas, ka SIA "Eco Baltia VIDE" 2016. gadā savākto atkritumu daudzums pieauga par 22 %. Nododot atkritumus pārstrādei, zemnieki ne tikai ietaupa naudu par atkritumu izvešanu, bet arī palīdz rūpēties par vidi.

Neesi lauksaimnieks, bet dārza darbos radušies lieki atkritumi?
Dārza un agro plēves, kā arī polipropilēna maisus var gadīties izmantot, arī saimniekojot mazdārziņā vai vasarnīcā. SIA "Eco Baltia VIDE" sniedz iespēju šos atkritumus otrreizējai pārstrādei nodot bez maksas šķirošanas laukumā Rumbulā. 

Šajā laukumā pieņem arī tādas otrreizējās pārstrādes izejvielas kā:
• papīru un kartonu – papīra kastēm jābūt saplacinātām;
• stiklu – stikla traukiem jābūt izskalotiem;
• plastmasas traukus – PET pudeles jāsaplacina;
• plastmasas maisiņus un plēves;
• metālu – bundžām un vāciņiem jābūt tīriem;
• koku;
• vecās elektropreces;
• lampas un spuldzes – iespējams nodot līdz 10 dienasgaismas spuldzēm, par katru nākamo tiks piemērota neliela piemaksa;
• riepas – privātpersonas reizi gadā var nodot līdz 4 automašīnas riepām.

Atceries – jo vairāk šķirosi atkritumus, jo mazāku kaitējumu tie nodarīs apkārtējai videi!

SIA "Eco Baltia VIDE" ir uzņēmums, kas nodarbojas ar vides apsaimniekošanu ar mērķi gūt tīrāku vidi un veicināt atbildību pret to. Uzņēmums ne tikai nodarbojas ar jau minēto izmantotā iepakojuma savākšanu otrreizējai pārstrādei, bet arī izvieto konteinerus atkritumu šķirošanai.

SIA "Eco Baltia VIDE" piedāvā arī tādus pakalpojumus kā:
• sadzīves atkritumu apsaimniekošanu – katra prasībām tiks izvietoti piemērotākie savākšanas konteineri un nodrošināta to regulāra izvešana laikā;
• izlietotā iepakojuma izvešanu – speciāls konteiners tiks novietots klientam nepieciešamā vietā;
• telpu uzkopšanu – tiek piedāvāta gan iekštelpu, gan arī rūpniecisko telpu uzkopšana atbilstoši higiēnas prasībām;
• teritoriju uzkopšanu – tās tiks uzkoptas un apsaimniekotas atbilstoši laikapstākļiem gan ziemā, gan vasarā;
• sezonālo uzkopšanu – sniega tīrīšanu, jumtu tīrīšanu, zāles pļaušanu;
• būvgružu apsaimniekošanu – tiek piedāvāta konteineru noma un izvešana;
• atkritumu apsaimniekošanu dažādos pasākumos. 

Pakalpojumi pieejami gan fiziskām, gan juridiskām personām. Par piedāvātajiem pakalpojumiem nāc un uzzini vairāk mājaslapā vai zvani uz tālruņiem 8717 vai 67 799 999!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)