Banner 980x90

Naudas zīmes: kādēļ tiek noteikti valstu kredītreitingi un kāda ir to funkcija? (video)

Pasaulē kredītreitingus valstīm un arī dažādiem uzņēmumiem nosaka jau daudzus gadu desmitus, savukārt Latvijā pirmie kredītreitingi tika noteikti pāris gadus pēc valsts neatkarības atgūšanas – pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū. Reitingu galvenā funkcija ir pēc starptautiski apstiprinātiem kritērijiem noteikt attiecīgās valsts finanšu stabilitāti un drošības pakāpi šajā valstī ieguldītajām vai vēl tikai plānotajām investīcijām. "Mūsdienu pasaulē labs valsts kredītreitings ir tā saucamais higiēnas faktors. Tam ir vienkārši jābūt, lai vispār varētu runāt par normālu, konkurētspējīgu ekonomiku un normālu biznesa vidi," skaidro SEB bankas Lielo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Kārlis Danēvičs.

No sākotnēji daudz zemākiem reitingiem līdz ar Latvijas ekonomikas straujo izaugsmi mēs ieguvām aizvien augstākus dažādu reitingu aģentūru novērtējumus, kas, loģiski veicināja arī mūsu valsts pievilcību investoru acīs. Tā tas turpinājās līdz pat pasaules ekonomikas krīzes sākumam, kad mūsu smagā situācija bija iemesls Latvijas kredītreitingu būtiskai pazemināšanai līdz pašreizējam līmenim, kamēr kaimiņu igauņu reitingi ne tikai samazinājās, bet arī pieauga.

Lai arī līdz ar pasaules krīzes pirmajiem signāliem radās daudz kritiķu, kuri izteica ļoti skarbus pārmetumus reitingu aģentūrām, kuras iepriekš bija noteikušas augstus uzticamības vērtējumus kompānijām, kuru bankrots radīja nopietnus satricinājumus visā finanšu pasaulē, tomēr jāatzīst - reitingu aģentūru noteiktie vērtējumi ir bijuši un visticamāk arī paliks viens no būtiskākajiem instrumentiem, kuros atspoguļosies valstu ekonomiskā varēšana un ilgtspējība. Potenciālie investori ar to palīdzību varēs salīdzināt dažādas valstis un to perspektīvas, lai izvēlētos, tieši kur vai kam aizdot lielu naudu ar izdevīgiem nosacījumiem lielu projektu īstenošanai. 


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)