Banner 980x90

Mūzikas festivālā "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" koncertzālē "Cēsis" notiks trīs koncerti

Valmiera, 3.apr., LETA. Mūzikas festivālā "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" koncertzālē "Cēsis" notiks trīs koncerti - 7.aprīlī skanēs meistara sarakstītā instrumentālā kamermūzika, 12.aprīlī – kormūzika, bet festivālu vainagos simfoniskās mūzikas koncerts 28.aprīlī, aģentūru LETA informēja koncertzālēs "Cēsis" pārstāve Egija Saļņikova.

Festivāla programmu veidojis pats komponists un viņš būs klātesošs visos festivāla koncertos. Koncertprogrammās iekļauti gan senāk rakstīti, klausītāju iecienīti Pētera Vaska darbi, gan jaunāku laiku kompozīcijas. Pārstāvēti būs visi komponista daiļrades posmi, un festivālā, mūzikas valodā ar klausītājiem sarunāsies gan savulaik apbrīnotais, jauneklis brīvdomātājs, gan tas briedušais vīrs, kurš, jau palielus gadskaitļus nesdams, joprojām ir mundrs un sparīgs, pret pasauli dzirdīgs un pret mūziku bijīgs.

Festivālu 7.aprīlī atklās Vaska instrumentālās kamermūzikas koncerts ar koncertzāles "Cēsis" 2018.gada rezidējošo ansamblis "Trio Palladio". Trīs Lielās mūzikas balvas laureātu – vijolnieces Evas Binderes, čellistes Kristīnes Blaumanes un pianista Reiņa Zariņa interpretācijā skanēs trio "Episodi e canto perpetuo", kā arī "Castillo interior", bet Vaskam tik tuvās Latvijas dabas ainavas mūzikā atklāsies opusos "Zaļā ainava" un "Līdzenuma ainavas".

Pirms šī koncerta festivāla apmeklētāji aicināti uz "Pirmskoncerta sarunu" ar pašu komponistu, ko vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

12.aprīlī gaidāmajā Vaska kormūzikas koncertā klausīsimies daudzām starptautiskām konkursu uzvarām vīto jauniešu kori "Kamēr...", kas sava diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā muzicēs kopā ar Vaska mūzikas atskaņošanā rūdīto Spīķeru kvartetu. Koncerta "Debesis un zeme" atklāj programmas duālo būtību, tajā skanēs gan komponista rakstītā garīgā mūzika, kā šedevri "Mūsu Tēvs" un "Donna nobis pacem", gan dziesmas, kas atklāj viņa dabas un dzimtās zemes mīlestību kā staltā kordziesma "Māte Saule", trakā "Zīles ziņa" vai poētiskās "Līdzenuma ainavas".

Ne visiem mūzikas cienītājiem zināms, ka Vasks studējis Lietuvas Valsts konservatorijā un absolvējis to kā diplomēts kontrabasists. Tikai pēc tam, jau Latvijā, studējis kompozīciju. Koncertā Vasks dzīvos kopā ar saviem skaņdarbiem un citiem koncerta mūziķiem, spēlējot kontrabasu.

Festivāla kulmināciju sasniegs 28.aprīlī. Pēcpusdienā, plkst. 16 piedāvāsim noskatīties "Latvijas televīzijas" 2015.gadā radīto dokumentālā filmu par Vasku "Musica Serena. Komponists Pēteris Vasks".

Savukārt plkst.19 notiks festivāla noslēguma koncerts "Tālā gaisma", kura īpašie viesi būs paša komponista uzaicinātais Zviedrijā dzīvojošais britu vijolnieks Hugo Tičati un Vaska draugs un domubiedrs – somu diriģents Juha Kangas. Solista un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā dzirdēsim Gidonam Krēmeram rakstīto, iekšējas dinamikas un emocionālas spriedzes pilno Vijoļkoncertu "Tālā gaisma". Otrajā daļā Juha Kangas un orķestra lasījumā skanēs simfonija "Balsis", kas tapusi 1991.gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)